Yazarlar
Ramazan Başan
ramazan.basan@hotmail.comBalkan iş insanlarının çarşamba buluşmaları
2024.05.30 12:50 - Son Güncellenme: 2024.05.30 12:50Fatih Sultan Mehmet her çarşamba akil insanlardan oluşan bir topluluğu her Çarşamba toplarmış. Akıl yürütürler ortak kararlar alırlarmış.
Balkan kültüründe dost meclis toplantıları,aile toplantıları şekliyle samimi bir ortam ve fikir alışverişlerinin olduğu benzer bu gelenek şimdi Balkan iş insanlarının girişimiyle her Çarşamba günü Çarşamba Dostluk Grubu adıyla yapılıyor.

Gülen yüzler, espriler ile başlayan toplantılar alanında uzman seçkin misafirleri davet ederek topluluk her hafta farklı konuları gündem yapıyor.
Neden mi Çarşamba?
"Çarşamba" kelimesi, Türkçeye Farsçadan geçmiştir. Farsça (çahârşambe) kelimesi, "dördüncü gün" anlamına gelir. Farsça'da "çahâr" dört, "şambe" ise gün demektir. Bu terim, haftanın dördüncü günü olan Çarşamba'yı ifade eder.
İslam öncesi Türk toplumlarında gün adları farklı şekillerde adlandırılırken, İslamiyet'in kabulü ve Arap-Fars kültürlerinin etkisiyle birlikte gün isimleri de değişmiştir. Bu süreçte "Çarşamba" kelimesi Türkçe'ye yerleşmiştir ve günümüzde de kullanılmaktadır.
Sanırım toplantılar haftanın dördüncü günü yapılarak dört dörtlük olmasını istiyorlar.
Balkantürksiad ve Balkantürk Eğitim Vakfı (BEV) üyelerinin her Çarşamba düzenledikleri Çarşamba Dostluk Grubu buluşmalarına bu hafta Kurucu Başkanlardan, iş insanı Sayın Vehbi Varlık'ın misafiri olarak katıldım. Benim ile birlikte;
Bu haftanın diğer misafirleri 26. ve 27. Dönem Milletvekili, Batı Trakya Türkleri ve göçmen hakları konusunda duyarlılığı ile öne çıkan Hakan Çavuşoğlu
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Bursa -Anshan Kardeş Şehirler Fahri Temsilcisi Nejat Yahya
CHP Bursa Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin
Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz
Donuk gıda sektörü markası Muti Gıda'nın sahibi, Zasiad Kurucu üyelerinden Mutalip Çiftçi de katıldı.

Gastroder Gastronomi Kültür Seyahat Derneği Başkanı adına Bursa'nın markalaşma sürecinde Bursa Mutfağı ve Gastronomisinin önemi üzerine bir konuşmayla başladım.

Öğlen yemeğinde Bursa'nın 30 yılı deviren markası Krokodil ve marka ile özdeşleşen markanın efsane ismi Engin Yörük bizlere birbirinden lezzetli bir yemek menüsü düzenlemişti.
Misafirlerin kendilerini tanıttığı ve gündemleriyle ilgili kısa konuşmaların yapıldığı bu haftaki Çarşamba Dostluk Grubu Buluşmasının finalinde ise Nejat Yahya Kurdili hicazkar eser Sefalar Getirdiniz Dostlar ve Zeki Müren'den Manolyam şarkısını hikayelerini de anlatarak güzel sesiyle birlikte icra etti.
Bursalı Balkan kökenli iş insanlarının her Çarşamba günü düzenledikleri bu dostluk iş yemeklerinin en güzel yanı da bu ; bir araya gelerek sosyalleşmek, bilgi ve deneyimlerin paylaşılması ve iş arkadaşlığının ötesine geçerek dostlukların pekişmesini sağlamak, günün ve haftanın yoğun temposuna güzel bir mola vermek oluyor.
Bu haftaki organizasyonun ev sahibi olan; hatıralarımıza keyifli bir öğlen yemeği olarak eklenmesine vesile olan Sayın Vehbi Varlık'a ve Çarşamba Dostluk Grubu'nun tüm üyelerine teşekkür ederim.

Ben de bir Balkanlı olarak bu toplantıların devam ederek amatör ruhundan kopmadan kurumsallaşmasını diliyorum.
Ama bir eksikleri var ki çok önemli kadın üyeleri de dahil ederek zenginleştirmeliler.
Kadının Balkan kültüründe girişimci ruhu ve sözü geçen ayrı bir yeri ve önemi var.
Yazarın diğer yazıları
- Siyah incir neden para etmiyor? Çare: Üniversite 11 Eylül 2026 Cuma, 08:30
- Festival üç gün, gastronomi 365 gün 02 Eylül 2026 Çarşamba, 01:25
- Nilüfer'in yeni yıldızı gastronomi 30 Ağustos 2026 Pazar, 17:08
- Ömür Akkor: "Hayatımı mutfağa ve yemeğe adadım" 17 Ağustos 2026 Pazartesi, 09:47
- Soğanın gözyaşları 11 Ağustos 2026 Salı, 10:53
- Sizin Tercihiniz Nedir? Kavun mu? Karpuz mu? 26 Temmuz 2026 Pazar, 19:31
- İklim değişirse tabağımız ne olur? 19 Temmuz 2026 Pazar, 11:03
- Bursa'nın hafızası çarşısında, ruhu esnaf lokantalarında saklı 04 Temmuz 2026 Cumartesi, 13:41
- Boşnakların soframıza bıraktığı miras 02 Temmuz 2026 Perşembe, 16:10
- Kültür Yolu Gastronomi yoluna dönüşür mü? 28 Haziran 2026 Pazar, 14:03
Yazarlar
- CHP-Yeni Parti denkleminde yeni arayışlar, B... Hasan Boztürk
- Bursa'da yakılan meşale sönmüyor! Gençlere d... Hasan Yalçın
- Faiz sabit, sahada yük ağır! Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa'yı yakından ilgilendiren kabine kulisi! İsmail Arslan
- Bursa'da 1 milyon kişiyi buluşturan festival... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamızın huzur dolu mekanları Prof. Dr. Murat Taş
- Daha işin başındayız ama hayallerimiz büyük! Çetin Sabırlı
- Süper Lig yolculuğunda Bursaspor farkı! Cevdet Altınel
- Bursa'da çocukluğumuz ile buluşturan o bahçe... Aylin Tekir
- Bursa turizmini konuşmak yerine, harekete ge... Binay Kazan
- Bursa'yı bekleyen paslı kuşak tsunamisi Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Milyonlarca Bağ-Kur'lunun beklediği düzenlem... Ferdi Sönmez
- Siyah incir neden para etmiyor? Çare: Üniver... Ramazan Başan
- Anaokulları Uyum Haftası Bugün Başladı Yeşim Mutlu
- KPSS 2026 lisans analizi: Beklentiler ve pla... Tolga Bahadır Şimşek
- Hakaret suçu Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz