Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

'Zor ve Mayınlı Alan'da yol yürüyebilen Başkan'a başarılar!

2023.07.27 13:25 - Son Güncellenme: 2023.07.27 13:35
A

Bundan yıllar, yıllar önceydi.

Sanırım sene 2010 olabilir...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şehrimizi bir ziyaretinde, Güzide ilçemiz Yıldırım'da halka seslenirken Türkiye'deki deprem felaketi riskine dair çok ciddi bir vurgu yaptı ve bundan böyle 'Güvenli Yapılar üreteceğiz'  mottosuya 'Tarihi Kentsel Dönüşüm' için düğmeye Bursa'dan bastı.

Bir nevi baraj sorusu ile devam edelim yazıya;

Sonrasında ne mi oldu değerli okur ?

Anlatayım...

Hani tarihi dönüşümün startını Yıldırım'dan verdi ya Cumhurbaşkanı Erdoğan;

Aradan çok geçmedi bu ilçemizde zamanın belediye başkanı tarafından, belediye binasının hemen yamacına oldukça afilli bir 'Kentsel Dönüşüm Merkezi' kuruldu. Merkezde inanın bana, yok yoktu!

Yıldırım'ın nasıl dönüştürüleceğine dair mahalle mahalle maketler dört bir yana konuşlandırılmıştı.

Ve biz gazeteciler ilerleyen 5 yıllık süreçte bir değil ,en az üç beş kez  bu merkezde deprem tehditi karşısında ilçenin nasıl inşa edieceğine dair oldukça mühim toplantılara katıldık.

Ve fakat sadece ve sadece bahsettiğim toplantılara katılmakla kaldık..

Yani şunu anlatmaya çalışıyorum;

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası bir felakete karşı kentsel dönüşümde çizdiği yol haritasına ilişkin bu ilçemizde şöyle elle tutulur gözle görülür

'Mesela (zemin artı 5) formülü ile' inşaatına başlanan bir uydu kentin şantiyesine dahi davet edilip haber yapıp, yazı yazabilmemiz bir türlü kısmet olmadı.

Neyse bu bölümü geçelim.

Lafı nereye getireceğimi merak ettiniz tabii ki...

Biz yıllarca Bursa'da yukarıda verdiğim örnekten de anlaşılacağı üzere deprem felaketi gerçekliği karşısında yerimizde sayıp sayıp durduk desem yeri var.

İki iki daha dört;

Bu fekaletten korunmanın tek yolu sağlam binalarda ikamet edebilmektir. Bu net .

Bu arada Bursa'daki depreme dayanıklı bina stoğunu ortaya çıkarmanın da  bir tek yolu var;

Deprem yönetmeliğiden sonra Bursa'da inşa edilen binaların sayısını toplam bina sayısından çıkarmak.

Bu basit formülü uyguladığımızda da ortaya çok elzem ve de tehlike arz eden bir tablo çıkıyor.

İşte bu vahim gerçek karşısında da önlem alabilmek amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği yol haritasıyla Bursa BüyükşehirOsmangazi ve Yıldırım Belediyeleri tarafından adeta ışık hızıyla sürdürülen ciddi kentsel dönüşüm projeleri var.

24 Temmuz Basın Bayramı'nda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın daveti üzerine yapımı devam eden bu projelerin içerik ve niceliğine çok katılımlı bir yazar çizer kadrosu olarak şahit olduk.

Yeri gelmişken belirteyim;

Tabiri caiz ise sıcağın alnında tam bir gün boyunca hem de basın bayramında şantiye şantiye dolaşacak olmanın baştan hiç mi hiç cazip gelmediği doğrudur.

Amma velakin;

Gördüklerim karşısında 2023'ün 24 Temmuz Basın Bayramı'nın hafızamda Bursa'nın hayrına  büyük bir felaket tehtidine karşı çok mühim hizmetlerin yaşama geçirildiğine şahit olduğum gün olarak yer ettiği de doğrudur.

Şimdi Alinur Başkan önderliğinde ve programın Yıldırım etabı ile birlikte Oktay Yılmaz Başkan'ın da katılımıyla gerçekleşen'Basın Bayramında Kentsel Dönüşüm Turumuz' ile ile ilgili günü biraz detaylandıralım. 

Tam yedi ayrı noktada yedi farklı kentsel dönüşüm projesini gezdik o gün.

Kıssadan ifade etmek gerekir ise bu programa ilişkin Başkan Aktaş'ın sarf ettiği tek bir kelime 'Aklıma kazındı'  desem abartmış olmam.

'Zor' dedi Başkan !  

'Çok zor' dedi....

'Kentsel dönüşüme başlamak zor... Yer sahiplerini ikna etmek zor!'

-Maalesef vatandaşımız kaçak yapım var demiyor, hazine arazisini gasp ettim demiyor, benim yapım diyor,  bire üç istiyor ve de  üstüne  para talep ediyor.

Teknik bilgileri aktarmak gerekirse;

Büyükşehir Belediyesi mevcut konjonktürde İstanbul Caddesi'nde, Gaziakdemir, Arabayatağı, Karapınar, Yiğitler, Sıcaksu ve Hanlar Bölgesi olmak üzere toplam 7 stratejik noktada kentsel dönüşüm çalışması yürütüyor.

Bu bölgelerin özellikle seçilmesinin sebepleri de ortada;

 Çarpık kentleşme, dar sokaklar, otopark ve yeşil alan yetersizliği... 

Uzlaşı ile hayata geçirilen dönüşümlerle birlikte de Bursa'ya tam 8 bin 644 konut ile 908 dükkan kazandırmayı planlıyor Alinur Başkan.

'Zor' diyerek 'Mayınlı alan' olarak ifade ettiği bu işi, yani her baba yiğidin kolay kolay girmek istemeyeceği kentsel dönüşüm işini yaşama geçirmekte oldukça kararlı görünen Başkan Aktaş  'Belediyeözel sektör, Burkent veya TOKİ aracılığıyla bu tarihi dönüşüm olacak' mesajını net  veriyor.

Misal;

Sıcaksu gerçekten devasa bir alan...!

Şu anda Tabakhanelerin ortadan kaldırılmasıyla oluşan 52 bin metrekarelik alanda  TOKİ son hız  çalışıyor.

İlaveten;

Yine Sıcaksu bölgesine inşa edilecek olan Termal Kür Merkezi de bölgeye değer katacak tabii ki.

İstanbul tarafından kente girişte, şehrin vitrini olan  Yalova Yolu'ndaki 1 milyon 660 bin metrekarelik alanda yapımı devam eden kentsel dönüşüm de, yabancı yatırımcılar da dahil Bursa'ya bir çekim merkezi  niteliği kazandırabilecek boyutta.

Şehir planlaması perspektifinden bakıldığında Bursa'nın en sıkıntılı ilçesi olan  Yıldırım'da da mühim değişimler söz konusu.

Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Burkent tarafından Yiğitler, Arabayatağı, Ulus ve Karapınar'da devam eden kentsel dönüşümler, kentin doğu yakasına yepyeni ve de  Bursa'ya yakışır bir görünüm kazandıracak nitelikte.

Programın sonuna doğru "Ben bu çalışmaları fuar fuar dolaşıp satmak için yapmıyorum" diyerek manidar bir mesaj da veren Alinur Başkan ile kentsel dönüşüm turunda son durağımız  Tarihi Hanlar Bölgesi idi.

Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da 600 yıllık tarihi değerleri  gün ışığına çıkaracak Hanlar Bölgesi Projesinde daha önce de aktardığım üzere Bursa'ya 2 bin metrekare büyüklüğünde 3 adet  meydan kazandırılacak .

Proje kapsamında Tophane yamaçları ile Tarihi Hanlar Bölgesi bir bütün olarak öngörülecek ve bölge tamamen yayalaştıracak. 

Alinur Başkan mega projede gelinen noktayı anlatırken düzenlemesi tamamlanmak üzere olan 350 araçlık otoparka dikkat çekti ve yıl sonunda bu otoparkın işleve hazır hale geleceğini müjdeledi.

Daha başka müjdeleri de vardı Başkan Aktaş'ın...

Kent gündemini uzun süre meşgul eden 1050 Konutlar meselesi ile ilgili  yıkım için ilk kazma tarihini 26 Temmuz Salı günü olarak açıkladı örneğin. Sonraki hedefi ise Altıparmak ve Çarşamba Alinur Başkan'ın ki;

Gerçekten elzem bir halde olan bu bölgede kentsel dönüşüm için düğmeye basabilmek bütün bu projeler de devam ederken hiç de kolay değil  ve de tam aksine  Başkan Aktaş'ın yazının başında da belirttiğim ifadesi ile çok ama çok zor...

Ve fakat Alinur Başkan 'Zor ve Mayınlı Alan'larda yola devam etmeye kararlı....

Yani bu saatten sonra geri vitesi yok Alinur Başkan'ın. Başarılar dileyelim, bekleyelim görelim.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları