Savaş tiyatrosu

2024.04.14 18:44 - Son Güncellenme: 2024.04.14 18:44
A

Ve bir 'İran İsrail ile savaşacak, dünya savaşı çıkacak' tiyatrosu daha sona erdi. Şimdi sıra savaş çıkmasa da bunu kullanacak istismarcı piyasa spekülatörlerinde. Devam eden Gazze dramı ise maalesef yine arka planda kaldı. 

'Dünya savaşa mı gidiyor' diye herkesi ayağa kaldıran İran'ın, İsrail'e, Irak, Suriye ve-veya Ürdün rotalarını geçmesini umarak gönderdiği ve ulaşşa da, ulaşması bile saatler alacak drone, füze ve iha'larla saldırısı' sonrası 'Beklenen' açıklama geldi: 

'Bu iş şimdilik sonuçlandı. İsrail, eğer bir daha hata yaparsa daha sert tepki gösteririz.' 

HERKES MUTLU 

Kısacası; sabaha kadar, gün ışıyana kadar herkes yani İsrail ve İran da mutlu bir şekilde oyun alanından ayrıldı. Herkes kendini iyi hissediyor şu anda. Zaten istenen sonuç buydu. İran bir kez daha perde arkasında ABD ile süreci koordine etti. Normalde sürpriz saldırı olması gerekirken, İran'ın tüm dünyaya İsrail dahil 'Ben füze attım, 7-9 saate varır' diye herkese haber vermesi de durumu bize net olarak gösteriyor. Tabii masum siviller ölmesin ama bu da artık sıkan bir tiyatro. 

TRUMP NE DEMİŞTİ? 

Donald Trump daha önce İran ile ilgili ne demişti hatırlayalım: 'İranlılar bizi Süleymani suikastı sonrası aradılar, 'Başka çaremiz yok, itibarımızı kurtarmak için sizi vurmamız lazım. Belli bir askeri üsse 18 füze fırlatacağız ama endişelenmeyin, füzeler üsse ulaşamayacak' diyerek garanti verdiler. Söyledikleri gibi 18 füze atıyorlar, 5'i havada imha oluyor. Diğerleri üssün çevresine düşüyor.'

Durum hep bu aslında. 

Bu arada, Rusya da şova devam: etti. Putin: 'ABD, İsrail'i destek için İran'a saldırırsa, Rusya da İran lehine olaya dahil olur' dedi. 

İHTİMALLER

Ancak, İsrail ve İran, bu saatten sonra taşeron çalışan terör örgütlerini kullanmak dahil birbirlerine karşı misilleme ve karşı saldırı hareketlerine dünyanın çeşitli noktalarında bile girişebilir. 

Şam'da İsrail'in İran'ın Konsolosluğunu vurup üst düzey isimlerini öldürmesı sonrası ne kadar daha ileri gideceği ise bilinmiyor. Burada frenleyici ve şımartan ise ABD olacaktır. 

Bu durum bize bu tür gerginliklerde ülkemizin hava savunma sistemlerine sahip olmasının önemini de gösterdi.

Dip Not: Öte yandan, CIA Başkanı Burns, MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı bayramda aradı ve İran'ın İsrail'e yönelik saldırı iddiaları ilgili arabulucu olmasını istedi. Burns ile görüşmesi sonrası Kalın, Hamas ile de bir görüşme gerçekleştirdi.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları