Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

AK Parti'de kim nereden aday olabilir? Bu yazıda!

2024.01.22 17:17 - Son Güncellenme: 2024.01.23 00:11
A

Taban denklemindeki argümanlar, ince hesaplar, süpriz adaylıklar ve de kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler derken beklenen o an geldi çattı...

Bursa İlçeleri AK Parti adayları Çarşamba, olmadı Perşembe nihayet açıklanacak.

Hatta ve hatta Büyükşehir Belediye Başkanı, AK Parti Büyükşehir Başkan Adayı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ilçe belediye başkan adayları listesine son şeklini vermek üzere bu akşam Başkent Ankara'da  AK Parti Genel Merkezi'nde olacak.

Cumartesi günü de Bursa'da İlçe adayları lansman toplantısı yapması bekleniyor AK Parti'nin.

Yani demem o ki çok az kaldı; Dananın kuyruğu koptu, kopacak değerli okur...

Peki an itibariyle görünürde nasıl bir tablo var AK Camiada?

Acep kim nereden aday olabilir, kimlerin kimlerin şansı yüksek? 

Kimler potada kalabildi, kimler potadan düştü?

Misal;

Hangi ilçelerden sıradışı hallerde gerçekleşen süpriz adaylık açıklamaları gelebilir?

Hiç hesapta olmayan adaylarla karşılaşabilir miyiz mesela? 

Bizleri çok enteresan bir seçimin beklediği kesin de...

Bazı aday isimlerini görünce acayip denilebilecek boyutta, hani 'Hangi akıl ve mantıkla?' diyerek sual edebileceğimiz durumlarla karşı karşıya kalabilir miyiz acaba?

Siyaset bu kuşkusuz...

Olmaz denilen olur, devam edemez denen eder, kaybeder denen kazanır, kazanır denen kaybeder...

Örneğin;

Belli mi olur?  

'Şimdiden bilboardlarımı kiraladım beklemedeyim' diyenler, hüsrana uğrar da şu zamana kadar aday adaylığı sürecinde tek kuruş dahi harcamayanlar 'Adaylık' makamına erişebilmenin hazzını yaşar.

Başkent Ankara'nın başdöndürücü siyaset gündemine de hakim Sevgili AK Partililer' e danıştım, AK Kulislere şöyle bir kulak verdim, ince eleyip sık dokudum ve  AK Parti'de kim nereden aday olacak?

Sorusuna en yakın doğru cevaplara ulaşabilmek için çabaladım.

İşte ilçe ilçe AK Adaylara dair ulaştığım yanıtlar!

BİR; Oktay Yılmaz ile Yıldırım'da devam edilmesine kesin gözle bakılıyor. Yani Oktay Başkan'ın önünde hiçbir engel yok.

Şöyle ki; Genel Başkanvekili Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Başkanı Davut Gürkan ve Bursa milletvekillerinin hep birlikte onay verdiği bir belediye başkanı Oktay Yılmaz.

Anket sonuçları da gayet iyi Oktay Başkan'ın...

İKİ; Osmangazi'de de üç isim var potada...

3 dönem kuralına rağmen mevcut Başkan Mustafa Dündar, Osmangazi İlçe Eski Başkanı Ali Yılmaz ... Ki Yılmaz çok çalıştı, çabaladı... İlçede girmedik sokak çalınmadık kapı bırakmadı... Ve geçtiğimiz dönemin Bursa Milletvekili Mustafa Esgin

Ve fakat Bilal Erdoğan'a yakın olduğu dillendirilen Mustafa Çaltılı da kulislerde konuşulan isimler arasında...

Bu arada  bu aday adaylarının dışında farklı bir ismin de Osmangazi'ye aday yapılabileceği ihtimalini belirtmiş olayım.

ÜÇ; AK Nilüfer'de iki isim gündemde Setenay Asyat, Yüksel Olguner.

Adaylık başvurusu yapmadı...Ancak Olguner il yönetiminde çalışmış tecrübeli bir siyasetçi.

Diğer isim de Nilüfer İlçe eski Başkanı Celil Çolak. Çolak da Nilüfer'i iyi bilen başarılı bir siyasetçi. Aslında Celil Çolak için AK Parti'nin Nilüfer'de en çok mesafe kat eden siyasetçisi diyebiliriz.  

Ayrıca son günlerde bu iki ismin dışında da  farklı bir arayış olduğu da kulağıma ilişen bilgiler arasında. Misal bir AK Partili eski milletvekili Nilüfer'e aday gösterilebilir...

Geçtik Gemlik'e...

Gemlik'te 2 isim var.

Geçtiğimiz dönemin Bursa Eski Milletvekili Zafer Işık ve Gemlik Eski Belediye Başkanı Refik Yılmaz.

Bakalım Gemlik'te ibre kimden yana olacak ve kimin ismi açıklanacak. 

İznik'te değişim olmaz.

Mevcut Başkan Kağan Mehmet Usta'nın anketlerden yüksek teveccühle çıktığı biliniyor. Değişim olursa da büyük sürpriz olur İznik'te.

Gürsu'da da halk Mustafa Işık'tan memnun. Son anketlerde de oyunu belirgin bir oranda yükseltmiş görünüyor Mustafa Başkan. 

Kestel'de mevcut Belediye Başkanı Önder Tanır'ın şansı  yine anketlerden yansıyan sonuçlara göre bir haylı yüksek. Alinur Aktaş'la sağlam diyaogları ile bilinen Önder Başkan'ın bu açıdan da bakıldığında adaylığı net gibi. 

İnegöl'e döndüğümüzde mevcut Başkan Alper Taban'ın karşısında güçlü rakipleri olmasına rağmen 5 yıllık hizmet karnesi ile diğer aday adaylarına göre birkaç adım önde ki dün İstanbul adaylarını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ağırlıklı olarak başarılı belediye başkanlarıyla yola devam dediğini de bizzat gördük.  

İlçe Eski Başkanı Bülent Temelli, İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, Rıdvan Kocaağa'da İnegöl'den aday adayı olan isimler arasında. 

Karacabey'de yine mevcut Belediye Başkanı Ali Özkan'ın isimi ön plana  çıkıyor ve İlçe Eski Başkanı Murat Erol da Özkan'ın karşısında rakip aday.

Orhangazi'de de bir değerlendirme süreci var.

Belediye Başkanı Bekir Aydın değişirse, en güçlü 2 isim tecrübeli siyasetçi Mustafa Kaya ve Necmettin Şahin. Orhangazi'de İlçe Başkanı Gökhan Ulusu'nun da aday gösterilebeceği kulislere yansıyan diğer detay.

Mudanya'da 2 güçlü aday adayı var AK Parti'nin...

Gökhan Dinçer genç ve dinamik bir aday adayı. 

Mudanya İlçe Başkanı Orhan Samast ise potansiyel aday.

Dağ ilçelerine de değinirsek;

En rahat belediye başkanının Yılmaz Ataş olduğu bilinen bir durum. Harmancık'ta Ataş ile yola devam denilmesi yüksek ihtimal.

Keles ve Orhaneli'de değişim mümkün.

Keles'te Mehmet Keskin'in rakipleri Ali Doğru, Ali Mersin ve Arif Doğru ve Ziya Aydemir.

Orhaneli'de de değerlendirme süreci devam ediyor. Belediye Başkanı Ali Aykurt'un alternatifleri ise Ali Osman Tayır, Ekrem Çohadar, İdris Kaydul.

Son ilçe Büyükorhan'da mevcut Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz'ın alternatiflerinden biri İlçe Başkanı Kamil Turhan. Üzeyir Tüfekçi ve Önder Sak'ın isimleri bu ilçede gündemde. AK Parti'nin ilçe belediye başkanlarının açıklanmasına artık bir iki gün  kaldı. Bakalım kim nereden adaylık statüsü kazanabilecek. Hele bir adaylar açıklansın isimlere göre ilçe ilçe analiz yine bu köşede olacak. Yeni yazıya değin kalın sağlıcakla...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları