Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Tevatürden ibaret ittifak pazarlıkları ve Gürsu gerçeği...

2023.12.09 19:40 - Son Güncellenme: 2023.12.09 19:54
A

Yerel seçime çeyrek kala aksiyonun bolca vuku bulduğu ve de tansiyonun yüksek mi yüksek seyrettiği siyasi arenada zirvedeki mevzu 'Aday Toto' odaklı 'Politik Tahminler'...

Öyle böyle değil Değerli Okur...

Kimin, nereden, hangi hamlelerle ve de tabii ki Ankara'dan kimlere, kimlere yakın olduklarından kanaatle 'Aday Adaylığı' kategorisinden, 'Adaylık' statüsüne geçebileceği kabilinden hesaplar tüm partilerde siyasi kulislerin tartışmasız en popüler gündemi...

Bu arada kuşkusuz ki dikkat edilmesi gereken çok mühim bir husus var;

İttifaklar dahilinde  hangi parti nereden aday çıkarmalı ki seçimi kazandırabilsin...

İşte bu mühim sualin farklı seçeneklerdeki yanıtlarına dair yorumlar tartışıla dursun;

Malumunuz İYİ Parti genel seçimlerdeki yenilginin ardından yerelde seçime ittifaksız tek başına girme kararı aldı. Kuşkusuz ki bu karar ana muhalefet partisi CHP'de morallerin bir hayli düşmesine sebep oldu. Hal böyleyken de Millet İttifakı dağılmış oldu.

Şunu demek istiyorum;

CHP de, İYİ Parti de ve de büyük ihtimalle bir iki parti dışında (Memleket Partisi, Gelecek Partisi gibi partiler CHP ile ittifaka gidebilir) diğer partiler de her il ve ilçede yerel seçimde kendi adaylarını çıkaracak. Yani bu tabloda yukarıda bahsettiğim önemli husus bu partiler için geçerli değil.

Amma velakin Cumhur İttifakı'nda durum tamamıyla farklı...

Özellikle İttifakın büyük ortağı iktidar Partisi AK Parti ile MHP'nin, adayların dağılımı konusunda nasıl ve de hangi formüllerle paylaşım yapacağı seçim sonuçları açısından çok önemli.

İşte tam da bu noktada nerede hangi partinin oyu yüksek ise o partinin adayı ile sandığa gidilmesi seçimin kazanılmasında en önemli etken.

Hatta ve hatta 'Seçimi kazandıracak etken' desem daha doğru olur!

İlaveten;

Kimse 'Zaten Millet İttifakı dağıldı. Adayın hangi partiden olacağı çok da bir şey fark ettirmez' diye düşünerek zinhar yanılgıya düşülmesin.   

Çünkü kim ne derse desin ortada seçmenin tercihini etkileyecek ve maalesef her geçen gün biraz daha fazla etkisini gösteren hayat pahalılığı = enflasyon gibi bir gerçek var.  

Velhasıl bu tabloda bir kez daha tekrar etmek gerekirse Cumhur İttifakı olarak hangi partinin nerede yüksek oy potansiyelinin olduğu başlıca kriter olmalıdır. 

Şimdi bu mühim hususa neden dikkat çektiğimin detaylarına geleyim;

Anımsayacaksınız 2019 seçimlerinde Cumhur İttifakı ile seçime giren AK Parti ve MHP arasında belediye başkan adayları dağılımında çok sayıda il ve ilçede AK Parti'nin adaylarıyla sandığa gidilmiş ve birçok şehirde MHP sadece bir ya iki ilçede aday çıkarmıştı.

Ancak denen o ki;

Önümüzdeki yerel seçimlerde MHP oy oranları açısından bakıldığında epey enteresan bir taleple, AK Parti'den çok daha fazla il ve ilçede aday çıkarma isteğinde bulunmuş.

Kanımca ve de çok sayıda siyasi yorumcunun da görüşü aynıdır;

Bu talep büyük risk barındırır biline...

Bursa'daki tabloyu bu husus çerçevesinde incelersek;

MHP'nin beklenmedik bir şekilde belediye başkanlığını talep edip kazandığı Yenişehir'den çekilerek (Ki MHP'li Davut Aydın Başkanlığındaki yerel yönetim başarılı bir grafik yansıtmışken) Gürsu, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Harmancık gibi ilçelerde aday çıkarmak istediği konuşuluyor.

Bu bağlamda değerlendirildiğinde mevcut konjonktürde Gürsu'da da durum oldukça hassas.

Şöyle ki;

Eğer MHP, İttifakın büyük ortağı AK Parti'den Gürsu için olumlu bir yanıt alır da aday çıkarırsa seçimin kaybedilme riski bir hayli büyük.

Çünkü Edindiğim bilgiye göre;

MHP'nin bu ilçemizdeki oy oranı maksimum yüzde 10- 12 düzeylerinde...

Ve Gürsu'daki AK Parti seçmeninin tercihi de hangi koşulda olursa olsun partisinden yana ve de  değişmiyor.

Velhasıl AK Partili seçmen oyunun rengine Gürsu'da, 'İttifak dahilinde değil de, kendi partisinin adayı var mı yok mu?' sualinin yanıtına göre karar veriyor...

Üstelik Gürsu bir Yenişehir de değil. Yenişehir'in sosyolojik tablosu ile Gürsu'nun sosyolojini karıştırmamak ve bir tutmamak gerekir. Ve de sonuçta AK Parti'nin yüzde 60'lar düzeyinde oy aldığı bir Gürsu'dan bahsediyoruz.

Geçtiğimiz hafta Gürsu'daydım.

 AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Işık'ın 5 yıllık icraat karnesini anlattığı toplantıya katıldım.

İnanın abartmıyorum,

Şahane işler yapmış Mustafa Başkan. Hem de öylesine ayrıcalıklı projeler üretmiş ki Türkiye genelindeki tüm belediyelere örnek olacak nitelikte sadece Gürsu'da yaşama geçen işler bunlar.

Mesela Gürsu Belediyesi'nin 'Hibe Şampiyonu' bir belediye olduğunu biliyor muydunuz?

5 yıllık icraat süreci boyunca ürettiği akılcı projelerle Gürsu Belediyesi'ne tam 150 milyon liralık hibe kazandıran Mustafa Başkan yüz bin kusur nüfuslu ilçesinde Türkiye'de her biri, bir ilk olabilen yatırımlara imza atmış.

Hem de kaynak tüketerek değil bizzat 'Kaynak Üreterek' ...

Gürsu Belediyesi'nin Güneş Enerji Sistemi de bu hedefle kurulmuş.

Ve bu sistemle bir yandan kendi elektriğini üreten Gürsu Belediyesi, ürettiğinin fazlasını da devlete satarak gelir elde etmiş.

Bu arada yeri gelmişken aktarayım;

Mustafa Başkan yönetiminde üretilen 78 projeden 8'i ödül almaya hak kazanmış.

Ürettiği bir proje var ki Başkan Işık başkanlığındaki Gürsu Belediyesi'nin tam dört kez destek alabilmeyi başarmış. Gürsu Üreten Çocuklar Akademisi'nden bahsediyorum. İşte bu tesisin kurulumu işletme maliyetleri kapsamında dört ayrı fazda toplamda 1 milyon Euro ödül almış ki; bu ödülle de 7-13 yaş arasında tam 7 bin öğrenciye fen bilimleri, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarının gelişmeleri için ücretsiz atölyelerin kurulumu sağlanmış. İşte bunun gibi çok sayıda başka projeyi bütçeden 5 kuruş dahi harcamadan üstelik belediye kasasına kaynak da sağlayabilme başarısını göstererek yaşama geçirebilmiş Mustafa Başkan... 

Göreve ilk başladığında 30 milyon TL'lik bütçede, 36 milyon TL borç devralan Başkan Işık bugüne gelindiğinde bütçede 700 milyon TL'nin üzerine çıkmış durumda. Gürsu Belediyesi'nin borcu ise sadece 30 milyon. Uzun lafın kısası mahir bir strateji profesörü vizyonuyla yönetmiş adeta Mustafa Işık Gürsu Belediyesi'nin bütçesini.

Bu arada Gürsu Nilüfer'den sonra Bursa'nın en hızlı büyüyen ilçesi. Hal böyle olunca da tahmin edeceğiniz üzere istihdam konusu diğer ilçelere göre iki kat daha fazla önem kazanıyor. Mustafa Başkan yönetimindeki Gürsu Belediyesi bu alanda da çok çalışmış ve 5 2019 yılında açılan Kolektif Kariyer Merkezi ile 10 binden fazla vatandaşa ulaşarak iş edinmeleri noktada destek sağlamış. Gençlere yönelik yaptığı hizmetlerle de rol model bir başkan olabilmeyi başarmış Mustafa Işık. Özellikle gençlerle bir araya geldiği  'İstihdam Buluşmaları' Türkiye'nin dört bir yanındaki belediyelere de örnek olmuş.

Saydığım tüm bu yatırım ve projeler Gürsu'da hayata geçen hizmetlerden sadece birkaçı.

Kent Meydanı, Kültür Merkezi, Erice Adrenalin Park , Celal Bey Millet Bahçesi gibi projeler de Gürsu Belediyesi'nce Başkan Işık yönetiminde ilçeye kazandırılan çok önemli işler. 

5 yıllık hizmet sürecini anlattığı geniş katılımlı toplantıda sordum Mustafa Başkan'a Yerel seçimlerde yeniden Gürsu için hizmet etmeye aday mısınız? Diye... Hali hazırda zaten doğal aday adayı olan Mustafa Başkan aynen şu yanıtı verdi;

Şehit Başkan yol arkadaşım Cüneyt Yıldız'dan görevi devraldığım süreç çıraklık zamanımdı. 2019 seçimlerinde kazanarak geldiği bu 5 yıllık zaman da kalfalık sürecimdi. Şimdi Ustalık dönemi için durmak yok yola devam demeye hazırım.

Umarım Mustafa Başkan Gürsu'da 'Ustalık' zamanında gelecek dönemde de büyük işler başarır... Tabii ki yanlış stratejiler ve gerçeklik payı hiç de belli olmayan ittifak pazarlıkları devreye girmezse...

Ayrıca kanımca kulislerde konuşulan bu  pazarlıklar sadece yerel dinamiklerin konuştuğu hamlelerden öteye geçemez. Çünkü hiçbir vakit olmadığı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli arasında önümüzdeki yerel seçimler için de herhangi bir pazarlık söz konusu olmamıştır ve  olmayacaktır. AK Parti ve MHP arasında geçen pazarlık süreci de sadece kulislerdeki tevatürlerden ibarettir.

O vakit İşleyen Demir Işıldar ve aynen Mustafa Işık örneğinde olduğu gibi Ustalık döneminde de etrafına Işık saçar diyelim. Gelecek yazıya değin kalın sağlıcakla...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları