Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Sn. Bakan Varank'a maruzatımdır...!

2021.03.15 10:38 - Son Güncellenme: 2021.03.15 10:38
A

'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' demişler...

Çok da doğru söylemişler...!

Şöyle ki takip edenler bilirler;

Bursa'mızın Esnaf Odaları Birliği koltuğunda tam 28 yıldır yerinden adeta kıpırdamadan oturabilmeyi başaran Arif Tak'ın her projesi soru işaretleri dolu icraat karnesini, hanidir kalemim değdiğince yazıp, yorumladım.

Velhasıl kelam şehrimizin sessiz sedasız halleriyle ünlü koskoca Birlik Başkanı Arif Tak'ın esnafı için ne yapıp yapmadığını enine boyuna irdeleyip, araştırıp, her ne duyup öğrendiysem de sizlere bu satırlardan anlatıp , kendisine de çok sayıda sual yöneltip, yanıt hakkı tanıdım.

Ve fakat Başkan Tak yine sustu ve onca sorumuza da hiçbir yanıt vermedi.

Mevcut tabloda Arif Tak'ın yapamadığı ve de ' Yapayım' derken yüzüne gözüne bulaştırdığı Bursamız ve esnafımız ile ilgili bir çok iş ve proje var.

Örneğin pandemi kıskacındaki esnaf devlet destekleriyle ayakta durma mücadelesi verirken bir türlü tek bir üyesinin dahi kapısını çalıp halin nicedir diye sormadı BESOB Başkanı Arif Tak.

Tüm Bursa bu tabloyu şaşkınlık içinde izleyip 'Sahi ne oluyor Arif Başkan'a?' Diye düşünürken

bir duyduk ki yapımı yılan hikayesine dönen Kestel Sanayi Sitesi'ne tam 13 yıldır bir çivi dahi çakmayan BESOB, 120 esnaftan elektrik fatura bedellerini oda birliği bünyesinde toplamış amma velakin bir türlü ödememiş.

Tam bu paraların akıbeti nedir ? diye araştıralım derken üstüne bir de Bursa Esnaf Odaları Birliği'nin mevcut binasının çürük durumda olduğu bilgisi geldi ki öyle böyle değil. Bina deprem yönetmeliğine göre 23.06.2020 tarihli belge ile yüzde yüz riskli.

Malumunuz yine sorduk Arif Başkan'a 'Deprem riski tescilli oda birlik binası ile ilgili çözümün nedir?' diye... Arif Tak deyim yerinde ise 'Tak' dedirtircesine bir kez daha susmayı tercih ederken, bir baktık ki BESOB'un Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden uzunca bir süre için (20 yıl) kiraladığı İç Koza Han'da da işler bir hayli karışmış...

Başkan Tak bu kez de virüsün olumsuz etkileri ile kepenk üstüne kepenk kapatan esnafından insafsızca topladığı aidatlarla tam 2.5 milyon (2.5 trilyon) liraya tadilatını yaptırdığı İç Koza Han'da pandemi nedeniyle iş yapamayan kiracı esnafını BESOB üzerinden icraya vermiş.

Yani asla olmaz denen olmuş; Bir Esnaf Odaları Birliği Başkanı tahminin odur ki Türkiye tarihinde daha önce hiç görülmemiş bir şekilde kendi esnafı ile icralık olmuş.

Sizler bu satırları okuyup 'Bu nasıl olur?' Diye kafa yoradurun Bizim Bursa'mızın Esnaf Birliği Başkanı'nın her biri birbirinden karışık, bulanık, yanıt bekleyen yanları kabarık icraatları bunlarla da sınırlı kalmamış.

Tahmin edeceğiniz üzere geldik Arif Tak başkanlığındaki BESOB'un yapımı yılan hikayesine dönen Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi'ne ...!

Daha öncede yazdığım gibi alanında Türkiye'nin en büyük ve dünyanın da 3. büyük çalışması olarak bilinen bu devasa projede de Başkan Tak görünen o ki yan yattı ve de çamura battı.

Çünkü 'TOKİ -BESOB el ele' mottosuyla yola çıkılan ve özellikle de TOKİ güvencesi nedeniyle bu projede bulunma kararı alan tamı tamına 3 bin 400 esnaf tam 13 yıldır Kestel Sanayi Sitesi'nin tamamlanıp yaşama geçmesini bekliyor.

Ve bu 3 bin 400 esnaftan BESOB en az 60 bin TL ve en yüksek 500 bin dolar gibi oldukça yüklü ve de okkalı ödemeler aldı.

Yine sorduk Başkan Tak'a...

Nerede bu paralar ? TOKİ Bu devasa projede BESOB'un taahhüdü ile neden devre dışı bırakıldı ? diye..

Ne yazık ki uzunca bir süredir ölü taklidi yapan Arif Tak'tan yine ve yeniden ses seda çıkmadı...

Şimdi gelinen noktada;

Türkiye'de tüm Esnaf Odaları Birlikleri'nin bağlı olduğu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank Beyefendi'ye maruzatımdır;

Sn. Bakanım; Bursa esnafı (BESOB) Bursa Esnaf Odaları Birliği odaklı sorun teşkil eden çok sayıda mevzuda harekete geçmenizi beklemektedir.

Başta Kestel Çataltepe Sanayi Sitesi'nin akıbetinin ne olacağı konusunda hak sahibi binlerce esnaf büyük sıkıntılar içindedir. Bu projede mağdur olan 3 bin 400 esnaf inşa çalışmalarının yeniden TOKİ'ye devrini talep etmektedir.

Bu sese kulak verilmesi ve alanında Türkiye'nin en büyük projesi olan Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi'nin akıbetinin bir fiyaskoya dönmemesi için Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı bir yol haritası dahilinde çözüm yolu gösterip ve ivedilikle uygulayıp yıllardır bekleyen esnafın bu büyük sıkıntısına çözüm olmalıdır.

Sn. Bakanım;

BESOB'un deprem riski belgeli olan mevcut binasının da bir an önce güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu binada 100'ü aşkın odanın merkezinin bulunması nedeniyle çok sayıda personel çalışmaktadır ki işte bu sebepten ötürü de binanın mevcut durumu büyük tehlike arz etmektedir.

Sn. Bakanım;

İç Koza Han'da BESOB tarafından icraya verilen esnafın sıkıntısına da acilen çözüm beklenmektedir. Ayrıca Bir Esnaf Odası'nın Bursa'nın tarihi çarşısındaki bir hanı kiralaması ve iş yapamayan esnaf kirasını ödeyemeyince kendi esnafını icraya vermesi yani icra marifetiyle tahsilat yapmaya çalışması daha önce görülmüş bir tablo mudur ?

Sn. Bakanım;

BESOB'un 28 yıldır başkanlığını yürüten Arif Tak'ın pandemi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan esnafının hiçbir şekilde sesini duymaması ve bir esnafının dahi kapısı çalıp sorunlarını dinlememesi karşısında tasarrufunuz ne olacaktır ?

Sn. Bakanım;

Esnaf Odası Birliği seçimlerinin gelecek yıl Şubat Ayında yapılacağı kararı dikkate alınırsa Bursa esnafına duyarsızlığı büyük sorun olan Arik Tak'ın 1 yıl daha BESOB'u bu anlayışla yönetmesine sessiz kalınmaması beklentisi çok büyüktür.

Bursa esnafı Oda yönetimi ile ilgili acil çözüm beklemektedir ki,

Yakın tarihli bir Bursa ziyaretinizde Başkan Arif Tak'ın izlediği yönetim anlayışının Şahsınızın da dikkatini çektiği ve Arif Tak ile ilgili, Bursa'nın dinamiklerini uyardığınız edindiğimiz bilgiler arasındadır.

Sn. Bakanım;

Büyük bir sanayi kenti olan Bursa'ya olan ilginiz ve sevginizden hiç şüphemiz yoktur. Yukarıda yazılı Bursa'nın esnafının ve Tüm Bursalıların çözüm beklentilerinden oluşan satırları kaleme alma sebebim şehir kamuoyunun sesine tercüman olma niyetinden kaynaklı olduğunu özellikle belirtmek ister,

Saygılar sunarım.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları