Kamuran Vatansever

Kamuran Vatansever

Objeyi besteleyen ressam: Şefik Bursalı

2024.04.08 09:33 - Son Güncellenme: 2024.04.08 09:33
A

Fırçasıyla Bursa'yı resimlerinde ölümsüzleştiren Şefik Bursalı 1903 yılında Bursa'da Karaşeyh Sokağı'nda dünyaya geldi. Sanatçı, doğduğu sokağı ''Karaşeyh Cami'nin yakınındaki yatırın mezarıyla, dalları duvarın üstünden sarkan, hoş kokular saçan defne ağacıyla, ahşap, kocaman bahçeli evleriyle Türk karakterli bir sokaktı orası'' diye anlatır. Şeyh Küşteri Mahallesi'nde bulunan bu sokak, günümüzde Atatürk Caddesi'nden Kız Lisesi'ne doğru çıkan yokuşta yer alıyor.

İlk ve orta öğrenimi sonrasında ilk güzel sanatlar okulu olan Sanayi-i Nefise Mektebi'ne giden Şefik Bursalı resim sanatını, ''objeyi bestelemek'' olarak tanımlıyor. Sanayi-i Nefise Mektebi'nde İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Namık İsmail, Hikmet Onat gibi önemli ressamların öğrencisi olan Şefik Bursalı, okulu birincilikle tamamlıyor.

Henüz okulda öğrenci olduğu dönemde Türk Ressamlar Birliği sergilerine katılmaya başlayan Şefik Bursalı, okuldan mezun olduktan sonra 1930 yılında devlet sınavını kazanarak Paris'e eğitime gönderiliyor. 1934 yılında ülkesine döndükten sonra İstanbul, İzmir ve Konya'da resim öğretmenliği yapar. Atatürk'ün isteği üzerine 1937-1938 yıllarında yurt dışında düzenlenen Çağdaş Türk Resmi sergilerine katıldı. 1938 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'ne atanan Şefik Bursalı 1968 yılında emekli olana kadar akademide resim öğretmenliği yaptı.

1987 yılında Mimar Sinan Üniversitesi tarafından kendisine profesörlük ünvanı verilen ressam 1966, 1973, 1980, 1982 yıllarında Devlet Resim ve Heykel sergilerinde Başarı Ödülüne layık görülür. 1986 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından sanatçıya Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilir.

Natürmort, peyzaj, portre çalışmaları yapan Şefik Bursalı gördüğü objeleri sadece resmetmemiş, aynı zamanda duygularını da tuvaline yanıstmıştır. Sanatçı resimleri hakkında şunları söyler: ''Bir Bursa görüntüsü yaparken oraya özgü İç Marmara rutubetinin Uludağ'dan ovaya yayılan esintinin bende uyandırdığı fiziki, manevi algılamaları da resmetmek isterim. Bir peyzaj sadece gözüken nesnelerin, ağaçların, evlerin değil; tabiat parçasında gözükmeyen ama hissedilen unsurların da sentezi olmalıdır.''

Ölümüne kadar Ankara'da yaşayan Şefik Bursalı'nın Ankara'da bulunan evi Kültür Bakanlığı tarafından Şefik Bursalı Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır.

2001 yılı itibariyle sanatçıyı anmak ve plastik sanat alanında sanatçıların çalışmalarını desteklemek amacıyla her yıl  ''Şefik Bursalı Resim Yarışması'' düzenlenmektedir.

Bursa'da doğduğu sokağa adı verilen ve Bursa Kültür Park'ta büstü bulunan sanatçı, 20 Nisan 1990 tarihinde hayatını kaybetti.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları