Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Oktay Başkan öyle bir müjde verdi ki...

2023.08.03 16:40 - Son Güncellenme: 2023.08.03 16:48
A

Keşke olmasa...

Ve fakat siyaseten ne yazık ki çokça karşılaşılan bir durum;

Partisini, partilisini, akrabasını, dostunu postunu vs... memnun etmek için canını dişine takıp pervasızca çalışırken, başkanlık görevini sadece bu minvalde icra etmekten ibaret sanan ne çok belediye başkanı var. 

Nedir bu başkanların görevi peki ?

Örneğin liyakatlı insanların yerine seçildiği partiden kıramayacağı birinin önerdiği kişileri işe almak...

Ya da  mühim ihaleleri ve yahut işleri (çokça kazandıran) çevresindeki yakınlarına bizzat paslamak...

Neyse bu mevzuya ilişkin örnekler, uzar gider de ...

Bir de ne belediye başkanları var ki;

Vicdan ve merhamet sahibi, oturduğu koltuğun sorumluluğunu taşıyabilen, ehliyetli ve de parti farkı göz etmeden insana hizmet edebilen...

Yıldırım Belediyesi basın biriminden gelen davet üzerine bu hafta Mimar Sinan Mahallesi'nde inşa edilecek bir kentsel dönüşüm projesinin temel atma törenine katıldım.

Malumunuz zor bir merkez ilçedir Yıldırım!

Yoğun göçün merkezi de olan bu ilçemiz Bursa'da genele bakıldığında çarpık yapılaşmanın da  odağıdır aynı zamanda...

İlaveten 660 bini aşan nüfusu ile birçok ilden bile büyük olmasına rağmen, yüzölçümüyle değerlendirildiğinde Bursa'nın sadece yüzde birine sahip ilçe de yine Yıldırım'dır.

Velhasıl Yıldırım'da zorluklar bitmez....

Mevcut yüzölçümü üzerinden imar açmak da oldukça güçtür Yıldırım'da.

Çünkü ilçenin büyük bir bölümü SİT alanlarıyla doludur ki;

İşte bu zor mu zor tablo hasebiyle Yıldırım'da hizmet üretmek iğne deliğinden deve geçirmek kadar güçtür.

Bir de hizmeti eşit dağıtmak kısmı var ki;

4 yıllık icraat tablosuna bakıldığında Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın özellikle bu konuda oldukça hasssas olduğu net ortada.

Katıldığım temel atma töreninde gözlemlediğim bir kaç ayrıntıyı irdelediğimde de bizzat anladım. Kaçak yapının odağı zor mu zor ilçe Yıldırım'da yaşama geçirilebilmesi çok elzem ancak ve ancak bir o kadar da güç olan Kentsel dönüşüm gibi tarihi bir hizmeti dahi bölgenin dört bir yanına şantiyeler kurarak aynı zamanlarda olabildiğince eşit ulaştırabilmeyi hedefliyor Oktay Başkan.

Şu anda Yıldırım'da tam 8 ayrı noktada deprem tehtidine karşı kentsel dönüşüm inşa çalışmalarını hızla sürdüren Başkan Yılmaz ve ekibi; Mevlana Mahallesi 7. Ve 8 etap, Ulus, Çınarönü, Mimar Sinan Mahallesi, Davutkadı, Arabayatağı ve Mollaarap Mahallesi'ni  güvenilir binalara kavuşturabilmek için ışık hızıyla çalışıyor.

40 BİN YILDIRIM'LI TAPU ALACAK

Konuşmasında yıllarca devam eden plansız büyüme neticesinde yapboza dönen imar uygulama planları, mülkiyet sorunları, tapu problemleri ve çarpık kentleşme yüzünden ortada sorunları kangrene dönmüş bir Yıldırım olduğuna işaret eden Oktay Başkan "Özellikle Bursa gibi deprem kuşağında yer alan şehirler için kentsel dönüşüm, ertelenemeyecek ve zaman kaybedilemeyecek kadar hayati öneme sahip bir konudur" vurgusunu yaparken;

"Bursa gibi sanayinin de etkisi ile hızlı ve plansız büyüyen kentlerde, günümüz şehircilik anlayışıyla bağdaşmayan yaşam alanları ortaya çıkarken şehirlerin içerisinde de çöküntü bölgeleri oluştu. Bu yapılaşmalar her şeyden önce insan hayatını riske atıyor. Evlerimizin birer mezara dönüşmemesi için kentsel dönüşüm bir zorunluluktur diyoruz. İmar uygulama planlarına kalıcı çözüm getirerek Yıldırım'da hizmetin önündeki en büyük engeli kaldırdık. Yıldırım'ı geleceğe taşıyacak imar uygulama planlarını hayata geçiriyor, mülkiyet ve tapu sorunlarını çözüyoruz. 2023 yılında 10 bin vatandaşımıza tapularını dağıttık. Yıl sonuna kadar 40 bin insanımıza tapu vereceğiz" müjdesini de verdi.

Temel atma töreninin gerçekleştirildiği Mimarsinan Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili detaylara da değinirsek;

Dönüşüm 8019 ada 1 parsel proje alanı üzerinde bulunan 13 binada gerçekleşiyor. Buradaki 32 bağımsız bölüm, 33 hak sahibi ile yüzde 100 uzlaşı ile yıkıldı. İnşaat çalışmaları süren proje kapsamında zemin üstü 5 kat olacak şekilde 3 blok inşa edilecek. Toplam 131 konutun yer alacağı projede; 2 bin 118 metrekare işyeri, 600 metrekare park alanı ve 110 araçlık otopark bulunacak. 

Kuşkusuz ki her babayiğidin harcı değil kaçak yapının adeta odağı olan  bir ilçede tarihsel bir kentsel dönüşümü hayata geçirebilmek ve de on binlerce aileyi deprem korkusu olmadan yaşayabilecekleri güvenli konutlara kavuşturabilmek.

İşte böylesine mühim bir hedef için çıktığı zorlu yol haritasında Oktay Başkan  "Adeta yeniden imar, ihya ve inşa ediyor Yıldırım'ı. O ve ekibi hedefe doğru üstün gayret ve çabayla çalıştıkça da çehresi tamamiyle değişen Bursa'ya yakışır bir Yıldırım ortaya çıkıyor.

Aynı zamanda yıllar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi kentsel dönüşümde düğmeye bastığı ilçe de olan Yıldırım'ın  tüm Türkiye'ye örnek olması dileğiyle yeni yazıya değin kalın sağlıcakla ...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları