Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Kitaba en çok değer veren Başkan; bizim Başkan!

2021.12.06 07:22 - Son Güncellenme: 2021.12.06 07:24
A

Korona, ekonomi, zamlar, dolar döviz  vs. derken iç karartıcı bir yığın haberden haberdar olmaktan ötürü uzunca süredir bir hayli karamsar ve de keyifsiz ruh hallerine büründük ister istemez...

Ve fakat bunca olumsuz gündem haberi üst üste nüksederken bünyelerimize,  güzel gelişmeler de olmuyor değil hayatta pek tabii ki...

Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nce organize edilen Kitap Fuarı'na gerçekleşen yoğun katılım ve ziyaretçi trafiği gibi mesela...!

Ülkemizde kitap okuma oranlarının düşük olduğunu iddia edenlere inat, 10 gün sürecek fuar çocuğundan yetişkinine, gencinden yaşlısına tüm şehirlere örnek nitelikteki katılımlarla her gün binlerce okuru ağırlıyor.

Şöyle sıyrılın şu karışık- bulanık gündemden de;

Gidin mutlaka Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ne...

 Gezin-görün derim şölen havasındaki Kitap Fuarı'nı...

Sayısız kitabın ve her biri birbirinden kıymetli ve değerli kimliğin arasında kendinizi muhteşem hissedeceğinizi şimdiden garanti ederim.

 Türkiye'nin önde gelen 120'ye yakın yayınevinin temsilcisi, sahaflar, 200 civarında  kitap yazarı ve şair hepsi bu fuarda...!

Karabağ Zaferi nedeniyle bu yıl fuarda misafir ülke; dost ve kardeş Azerbaycan.

Onur konuğu da Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı ve Halk Yazarı Anar Rızayev.

Azerbaycan Türkü Yazarın söyleşi programı yoğun kalabalığa sahne olurken, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ve UNESCO Yaşayan Kültür Hazinesi unvanı sahibi Prof. M.Uğur Derman ve İkbal Gülpınar da ilgi gören yazarlar arasında...!

Türk Filozofu Ord. Prof. Hilmiv Ziya Ülken'in 120. doğum yılına atfedilen bu yıl ki kitap fuarında İlber Ortaylı, İsmail Kara, Mehmet Aydın, Metin Önal Mengüşoğlu, Murat Menteş, Mustafa Kara, Nurullah Genç, Savaş Barkçin, Serdar Tuncer, Şükrü Erbaş, ve Turan Karataş gibi sevilen yazarlar da siz değerli okuyucuları bekliyor.

Katılımcı yazar ve şairlerden de anlaşılacağı üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi, Başkan Alinur Aktaş yönetiminde 2.si düzenlenen bu yıl ki  kitap fuarı için de hummalı çalışıp, eksiksiz bir organizasyona tek kelimeyle muhteşem  hazırlanmış.

Bursalıların dört bir yandan rahatça ulaşabilmesi için de fuar alanı olarak Merinos AKKM belirlenmiş.

Fuarla ilgili bir diğer mühim detay da; organizasyonun hemen girişinde Bursalı  yazarlar için de bir stant alanı tahsis etmiş olması.

Ulusalda ses getiren bu muhteşem organizasyonda Başkan Aktaş'ın yerli yazarları da destekleyip okuyucu ile buluşturması kanımca örnek ve de önemli bir jest .

Zaten iyi bir okuyucu olduğunu bizzat bildiğim ve özellikle tarih, hatırat gibi eserler okuduğunu öğrendiğim Başkan Alinur Aktaş'ın kitap sevgisi Büyükşehir'de göreve geldiği günden bu yana yaşama geçirdiği projelerden de malumunuz net ortada...!

 Çoğu Bursalının haberdar olduğunu düşünüyorum amma velakin yine de bilmeyenler için aktarayım;

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş koronavirüs çerçevesindeki ilk kısıtlamalarda günlerce evde kaldığımızda, şehirdeki kütüphanelerin kapıları kapandığı için tam 22 bin kitabı dijital ortamdan okurların hizmetine sunmuş ve talep edenlere de Türk ve dünya klasiklerinden 3 bin 54 kitabı evlerine kadar ulaştırıp, hediye etmişti.

Başkan Aktaş 'Evdekalkitaplakal' adlı dijitaldeki bu projesi ile Büyükşehir Kütüphanelerini Türkiye geneline açmış ve ülkenin dört bir yanından yeni üyelikler almayı da başarmıştı.

Yine Başkan Aktaş yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi'nin Bursalıların kitap okuma oranlarının yükseltilmesini hedefleyen bir başka projesi daha var ki halen devam ediyor ve gerçekten de alkışı hak ediyor;

'Kitap her kapıyı açar' sloganıyla gerçekleşen proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi'ne ait kütüphanelerden kitap alan okurlara şehir içi toplu ulaşım sistemine entegre otobüs, metro ve tramvaylarda geçerli iki binişlik 'Bursakart' ücretsiz veriliyor. Böylelikle de kitap almak için kütüphaneye gelen okurların evlerine dönmeleri ve okudukları kitabı geri getirmeleri için yapacakları ulaşım masrafı da Büyükşehir tarafından karşılanmış oluyor.

Kitap okurlarına böylesine bir ayrıcalık da benim bildiğim başka hiçbir şehirde yok ....

Başkan Aktaş'ın kitap sevgisine dair vurgulamadan geçemeyeceğim, yine Bursa'nın okur sayısını arttırmaya yönelik farklı bir çalışma da Bursaray istasyonlarında uygulanıyor ve de inanın abartmıyorum; öyle- böyle değil çok da yoğun ilgi görüyor. 'Her yerde okuyan Bursa' projesi ile Bursalılar metro yolculukları sırasında  Arabayatağı, Şehreküstü, Osmangazi, Organize Sanayi ve Üniversite istasyonlarına yerleştirilen okuma kiosklarıyla Bursa'nın tarihi mekânları, gezilecek yerler ve  Bursa'nın ilkleri gibi konularla , roman, hikâye-masal, fıkra ve şiire de ulaşıp keyifle okuyabiliyorlar. Proje kapsamında her ay 2 kişi Extrem Park'ta dağ kızağı bileti, her ay 4 kişi Teleferik bileti, her ay 5 kişi Burfaş sosyal tesislerinde kahvaltı, her gün 1 okuyucu Sınav Dershaneleri'nden yüzde 20 indirim, her gün 1 öğrenci BKM'de 50 TL hediye çeki ve her ay 50 bininci okuyucu da tabletle ödüllendiriliyor.  Velhasıl  yeter ki Bursalılar kitap okusun hediyeler de yine Alinur Başkan'dan...Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş kanımca kitap okumayı teşvik için yaptığı tüm  bu benzersiz  projeler ve  örnek fuarlarla 'Türkiye'de Kitaba En Çok Değer Veren Başkan' unvanını  fazlasıyla hak ediyor. Yeni yazıya değin kalın sağlıcakla...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları