Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Esnaf krizde, Başkanlar Marmaris'te

2022.10.04 14:06 - Son Güncellenme: 2022.10.04 21:07
A

Ah şu sosyal medya yok mu Değerli Okur;

Ne var ne yok, kim, nerede, nasıl, ne yapmış... Nerelere gitmiş?

Hepsi ve daha fazlası top yekun sosyal medyada!

Facebook, instagram, twitter vs.. derken hepimiz gün içerisinde sosyal medyada bir hayli  zaman geçirerek sörf yapıyor, deyim yerinde ise bu platformları didik didik ederek yakınlarımızı, çevremizi ve de tabii ki dünyada olup bitenleri  sıkı  bir şekilde takip edebiliyoruz.

Hele hele biz gazeteciler için sosyal medya tam bir haber kaynağıdır ki;

Kimin, ne zaman, nerede nasıl, kiminle ne yaptığını ışık hızı ile  izlemek sadece birkaç 'Tık'la mümkün olup, gayet de kolay bir iştir.

Velhasıl sosyal medya, amacı dışında kullanmayanlar ve oto kontrollü bir biçimde, olumlu yönlerinden faydalanıp iş yaşamı, araştırma, gelişmeleri takip etme vs.. gibi konularda belli mecraları kaynak kabul edip takipte kalanlar için biçilmiş kaftandır.   

Ne diyelim teknoloji sağ olsun!

Bendeniz de bir gazeteci yazar olarak teknolojinin bu yönünü ziyadesiyle kullananlardanım.

Haber değeri taşıyan konuları ve  kişileri, özellikle Bursa'nın dinamiklerini sosyal medyada dikkatle izler, doğru bilgiye ulaşabilmek için kaynak gördüğüm bütün platformları sıklıkla gözden geçiririm.

İşte haberci refleksiyle odaklandığım sosyal  medya izlem-gözlem- takip çalışmalarım çerçevesinde dün itibariyle bir de ne gördüm ki çok Sevgili Köşe Okurum;

 Toplumumuzun omurgası, ekonomimizin bel kemiği  çok kıymetli esnafımızın Bursa'daki oda başkanları şehrin sınırlarını çoktan aşmış da, 'ilk hedefimiz Akdeniz'dir' diyerek; kendilerini Marmaris'te 'Ben diyeyim beş - siz deyin seksen beş yıldızın bir araya toplandığı ( 80'i aşkın oda başkanı katılımcı) ' martıların  gökyüzünde uçup uçup adeta serenat yaptığı lüks mü lüks bir otele kamp kurmuşlar...

Şimdi bu yazıyı buraya kadar okuyanların her birinin 'Nasıl yani...?' diye sual edip bir kez daha başa dönerek ne olup bittiğini anlayabilmek için tekrar tekrar ve de yeniden aynı satırları dikkatle gözden geçirdiğini görür gibiyim.

Şöyle ki;

Bursa Esnaf Sanatkar Odaları Birliği'nin çiçeği burnunda yeni Başkanı Fahrettin Bilgit ve yeni yönetimi Başkanlar Kurulu ve Genel Sekreterler toplantısı için Bursa'da sanki tüm oteller, restoranlar, konferans salonları vs... tükenmiş de  tam 6 yüz kilometre uzaklıktaki denizin ve güneşin kalbi eşsiz plajları ve el değmemiş koyları ile ünlü Ege'nin meşhur tatil beldesi Marmaris'i tercih etmişler.  

Ve de bu toplantılar saygıdeğer yeni Başkan Fahrettin Bilgit başkanlığında tam 3 gün-  4 gece sürmüş de; ne pandemi kıskacından kurtulabilmek umuduyla bin bir formül üretip  hala daha düzlüğü çıkabilmek için çalışıp çabalayan krizdeki esnafımızın, ne de Çataltepe mağduru olup da onca yıl önce, evini- arabasını vs... 'Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesinde bir ekmek kapım olacak' umuduyla hiç tereddütsüz satıp birliğine güvenip 'ben de bu mega projede varım' diyen esnafımızın haberi dahi olmamış...   

 Sosyal medyayı yakın takibim sonucu esnaf kanadından edindiğim bu bilgi üzerine mevzuyu biraz daha derinden araştırmak istedim çok Değerli Köşe Okurum;

Bursa Esnaf Sanatkar Odaları Birliği'nin tatil tadındaki başkanlar kurulu ve genel sekreterler toplantıları için tercih ettikleri otel Marmaris'teki Martı Resort Otel...

Doğal güzellikleriyle ünlü Marmaris'in  en pahalı ve lüks otellerinden...

Sanırım;

 Başkan Bilgit Kendince 'Oda başkanlarımız da ekonomik kriz ve pandemi sürecinde proje üstüne proje üretip esnafı darboğazdan çıkarmak amacıyla çok çalıştılar' diye düşünmüş olacak ki 80'i aşkın başkan ve bir o kadar da genel sekreteri ağırlamak için çokça pahalı lüks bir oteli tercih edebilmiş.

Bu arada otelin  grup tatilleri için bir gecelik konaklama bedelini de araştırdım. Birlik bu organizasyona  katılımcı bir kişi adına gecelik  bin 800 TL ödemiş.

Şimdi hesap ortada Sevgili Okur;

Toplantı organizasyonuna seksen oda başkanının katıldığını kabul edersek 1 gecede tüm başkanlar için ödenen meblağ tam 144 bin tl.

Eh bir de bu başkanlarımızın her birinin genel sekterinin de katılımcı olduğunu hesaba katarsak Bursa Esnaf Sanatkar Odaları Birliği'nin Marmaris macerasında sadece 1 gecede otel masrafı olarak asgari  288 bin TL'yi gözden çıkardığı ortaya çıkıyor.

Taktir edersiniz ki  organizasyon masraflarında sadece otel fiyatı ile sınırlı  kalınmamıştır...

Bu işin benzini var, yolu var, yollardan paralı geçişleri, yol güzergahında konaklamaları  var vs...

Yani Başkan Bilgit ve yönetiminin Başkanlar Kurulu ve genel sekreterlerini  Marmaris'te bir araya getirmeleri neredeyse 288 bin TL x 4 = 1.152.000 TL'yi aşan okkalı bir meblağın birliğin kasasından çıkmasına sebep olmuş.

Başkan Bilgit bu kadar bütçeyi bir toplantı organizasyonu için harcamayı Sizce neden tercih etmiş olmalı?

Bu zor sualin yanıtını izninizle Siz Değerli Okurlarıma bırakma hakkımı kullanırken, Marmaris toplantısı için harcanan her bir kuruşun esnafın alın teri ile kazandığı paralarla ödediği aidatlardan sağlandığını hatırlatırım.

Misal;

Marmaris'te harcanan bütçe kepenk kapatmanın eşiğinde çırpınan  bir ya da birkaç esnafa can suyu olabilme gayesiyle değerlendirilip bu mevlağ ile bir ya da birkaç işletmenin  batıştan kurtuluşuna vesile olunamaz mıydı?

Ya da esnafın krizde olmasından sebep aidatlarını toplayamayıp birliğe ödeme yapamayan Odalar üzerindeki borç yükü bu bütçe kullanılarak  hafifletilemez miydi?

Veyahut söz konusu meblağ her bir odaya eşit bir dağılımla takdim edilip esnafın hayrına projeler üretilmesi için  sarf edilemez miydi?

Tüm  bu suallerin yanıtlarını Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği'nin yeni Başkanı Fahrettin Bilgit'ten yine bu köşeden yayınlanmak üzere rica ettiğimi belirtir, yeni yazıya değin sağlıcakla kalmanızı dilerim...

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları