Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Çataltepe'de TOKİ yeniden devreye girecek mi? İşte çok merak edilen bu sualin yanıtı ve daha fazlası...

2022.08.11 11:34 - Son Güncellenme: 2022.08.11 12:20
A

Ne çetrefilli, ne çatallı proje imiş ki şu Çataltepe;

Adından mıdır, kaderinden midir, nedir bilmem değerli okur;

Onca yıldır sorunlar yumağı çözülmüyor, yaz yaz bir türlü bitmiyor ve çıkış yolu da hali hazırda  hiçbir türlü bulunamıyordu.

Neyse ki;

Kısa süre önce Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan öyle bir açıklama yaptı ki ;

İlk kez bu satırlardan Bursa'ya duyurduğumuz o açıklama ile devasa projenin bir arpa boyu yol kat edilemeyen koskoca 14 yılın ardından Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı'nın gündemine alındığı net bir biçimde kamuoyuna yansıdı.

Başkan Gürkan ayrıca  kendisiyle yaptığım telefon konuşmasında gerçekleşen bu açıklama çerçevesinde Çataltepe için Bakanlık bünyesinde yeni bir formül ortaya konulacağını da ifade etti.  

Ve tam da bu gelişmenin akabinde Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanı Murat Kurum bir dizi mühim açılış ve programa katılmak üzere Bursa'ya geldi.

Bakan Kurum'un Bursa ziyaretinde Çataltepe'ye ilişkin neler oldu, neler bitti?

 Bakan Kurum Türkiye'nin en büyük Esnaf Sanayi Sitesi Çataltepe konusunda nasıl bir yol haritası çizdi?

İşte bu suallerin yanıtı çokça merak ediliyor ve esnaf kulisleri başta olmak üzere tüm Bursa'da 'Yeni 'Çataltepe Formülü' ne dair sayısız yorum tabiri caizse havada uçuşuyordu...

Şimdi sıkı durun ve yazının bu bölümünden itibaren her bir kelimeyi daha da dikkatlice okuyun.

TOKİ ÇATALTEPE'Yİ YENİDEN DEVRALACAK MI?

 Gelinen noktada edindiğim bilgiye göre;

Bursa'nın kangren projesi Çataltepe için öyle ya da böyle hangi koşullarda olursa olsun mutlaka bir formül bulunacak ve  zaten bu koşulların da kısa süre içinde netleşeceği belirtiliyor;

'Çataltepe'nin Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı çalışması ile TOKİ'ye devri söz konusu olabilecek. Bu durumda da devasa projenin yeniden TOKİ eliyle  yaşama geçirilebilmesi mümkün görünüyor'

Bu bir...

İkincisi;

Bakan Kurum'un ifadesiyle ve çizdiği yol haritası çerçevesinde Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği BESOB, Projeye baştan beri katılım gösteren esnafları bir araya getirecek ve Çataltepe'yi yeniden bakanlığın gündemine taşıyacak.

 *Yine edindiğim bilgiler doğrultusunda Bakan Kurum'un projenin yaşama geçirilmesi için iki başlılığın hiçbir şekilde olmaması gerektiğini ifade ettiğinin de altını çizelim. Yani Bakan Murat Kurum görünen o ki; 'Mağdurları yok sayamayız... Binlerce mağdur varken  BESOB ile BESKOOP bu projede bir arada olmaz. Bu haliyle bu proje yaşama geçmez' deyip masaya elini vurmuş. 'Ve kayıtlarınızı bir an önce BESOB Çatısı altında yapın ve bize gelin' demiş.      

O vakit hal böyle olunca ne olacak peki?

*Kanımca ve de bu yazıyı okuyan herkesin kanaati de aynı olacaktır;

Yıllardır Çataltepe'ye bir çivi dahi çakamayan Erol Köse yönetimindeki BESKOOP adlı kooperatif üyeleri ile beraber, ki üye sayısının sadece 367 olduğu konuşuluyor... BESOB'a devrolacak ve bir şekilde tarihe gömülerek ortadan kaldırılıp projenin önü açılacak.

Tüm bu yazdıklarıma ilişkin bilgileri mevzunun birebir içinde olan ve Çataltepe'nin yaşama geçmesi için var gücüyle çabalayan bir kimlikten aldığımı ve gerekirse kim olduğunu da açıklayabileceğimi belirteyim.

Bu arada yeri gelmişken proje ile ilgili bir arpa boyu dahi ilerleme kat edemeyen  BESKOOP'un son genel kurulunda da Başkan Erol Köse ve yönetiminin kendi üyelerinin önünde yıllık 1.5 milyon lira zarar beyan ettiğini de hatırlatalım.

Yani ortada dibe vurmuş bir kooperatif var ve bu içler acısı tabloda Çataltepe gibi katrilyonluk projeyi yaşama geçirmeleri zaten imkansız.

*Yine haber kaynağımın ifade ettiğine göre Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'ın Çataltepe mağduru esnafın hak arayışlarına siyaseten asla sessiz kalamayacaklarını söylediklerinin ve konuyu dikkatle takip ettiklerinin altını kalın çizgilerle çizelim.   

BAŞKAN GÜRKAN'DAN NET MESAJ

Çataltepe için bir kez daha AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'ı aradım ve Bakan Kurum'un ziyareti çerçevesinde proje ile ilgili hangi gelişmelerin söz konusu olduğunu sordum. Başkan Gürkan mevzu ile ilgili yine net ifadelerde bulundu ve Bakan Kurum'un aynen şu cümlelerini aktardı; 

"Konunun muhatapları ile BESOB ve BESKOOP  daha önceki hak sahipleri ile alakalı durumları netleştirsinler tablo ortaya çıksın. Projeye Bakanlığımızın çalışmaları ile TOKİ olarak destek verilecektir."

Ve ardından Başkan Gürkan net ifadeyle şu mesajı verdi;

-Bizim derdimiz BESOB veya BESKOOP değil. Öncelikle hak sahiplerinin hiçbir şekilde mağdur olmaması ve haklarının muhafaza edilmesidir. Bizler mağdurların haklarının muhafaza edilmesi ile ilgili çalışan kurumlarla da beraberiz.     

Bakan Kurum ile birlikte Bursa ziyaretinde Çataltepe'ye gittiklerini ve bölgede incelemelerde bulunduklarını da söyledi Başkan Gürkan ve hangi esnaf proje için ne kadar ödeme yaptıysa sektörlere göre bir rapor tutularak tespit edileceğini ve bu aşamadan sonra da Çataltepe için düğmeye basılacağını kaydetti.

*ÇAT-SANDER Başkan Yardımcısı Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil ile görüştüğümde de Çataltepe ile ilgili gelişmeleri yakinen takip ettiğini belirtirken, mühim olan mevzunun mağdurların haklarının geri verilerek projenin DEVLET-TOKİ-ESNAF işbirliği ile inşa edilmesi olduğunu kaydetti. Aydın Çitil açılan davaların sona erdirilmesinin ise ancak sanayi sitesinin hayat bulacağı bir formül için düğmeye basılması ve bunca yılın kaybettirilmesinin sorumlularının ortaya çıkarılması durumunda mümkün olacağını ifade etti.               

 Bu arada ÇAT-SANDER'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok yakında ulaştırılmak üzere Çataltepe'nin dünü - bugününe ilişkin bir dilekçe hazırladığı edindiğim bilgiler arasında.   

Yılan hikayesi devasa proje Çataltepe konulu gelişmeler tabii ki tüm bu aktardıklarımla da sınırlı değil. Devamı tabii yine bu köşede bir sonraki yazıda...

Yeni yazıya değin sağlıcakla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları