Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Arif Tak, BESKOOP Başkanlığına Aday...!

2021.12.20 16:44 - Son Güncellenme: 2021.12.20 16:44
A

Ve sonunda beklenen ve de aslında olması gereken oldu...

BESOB Başkanı Arif Tak mimarı olduğu yılan hikayesi Çataltepe için nihayet kararını verdi  ve BESKOOP  Kooperatifi  (S.S. Besob Esnaf ve Sanatkarlar Toplu İş yeri Yapı Kooperatifi)     Genel Kurulu'nda Başkanlığa 'Adayım' dedi ...!  

İşte ilk kez  bu satırlardan duyurduğumuz  çokça mühim bu  flaş gelişmenin ardından

Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesi mottosuyla startı verilen ...

Ve fakat  tam 12 yıldır bir türlü yaşama geçirilememesi hasebiyle de yapımı  yılan hikayesine dönen  Bursa Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi'nin hayat bulabilmesi için kanımca ciddi bir ışık doğdu...

 Kuşkusuz ki; Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak'ın bu kararı vermesinde,

 mağdur esnafın haykırışları ve özelikle Dokumacılar Odası Başkan ve üyelerinin üstün bir gayretle, her  fırsatta ve platformda seslerini duyurmaya çalışıp, Çataltepe için tüm güçleriyle mücadele etmesi ağırlıkla etken oldu...

Tabii ki BESOB Başkanı'nın  bu kararının  en başlıca sebebi ise;

  TOKİ'nin projeden çekilmesinin ardından, yine zamanın TOKİ Başkanı'nın fikrinden hareketle  Çataltepe'yi  inşa edebilmek için bundan 3 yıl önce kurulan  BESKOOP adlı Kooperatifin  bir arpa boyu yol kat edememesi ve bir kapalı kutu olmaktan öteye geçememesi oldu.

Öyle ki; BESKOOP ve başındaki Erol Köse , kooperatifin kurulduğu günden bu yana   şeffaflıktan uzak, hesap vermez tavırlarla  kendi  üyelerine dahi güven  sağlamıyor ve BESOB Başkanı Arif Tak'tan edindiğim bilgiye göre  TOKİ'ye olan borçların taksitlerini de vadesinde ödemeyip  bir hayli geciktiriyordu.

Tablo böyle vuku bulunca da  Çataltepe'nin baş aktörü Arif Tak  adeta isyan etti ve 26 Aralık 2021 Pazar Günü yapılacak olan BESKOOP Genel Kurulu'nda  Başkan Adayı olduğunu şahsımı bizzat telefonla  arayarak ve kararının nedenlerini de bir bir anlatarak açıkladı.

 Yeri gelmişken belirteyim ;

Tam 53 yıldır Bursa Lokantacılar Odası Başkanı olan ve 29 yıldır da Bursa Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği'nin Başkanı olarak görev yapan Arif Tak hayatı boyunca girdiği hiçbir seçimi kaybetmedi ve bundan sonra da kaybetmeye hiç de niyeti yok.

 Tahmin edeceğiniz üzere bu yüzden de  Başkan Tak Oda birliği Başkanlığındaki en büyük projesini her ne olursa olsun yaşama geçirip esnafa kazandırabilmek amacıyla  girdiği BESKOOP yarışı için de olağanüstü çaba sarf ediyor  ve kanımca bu seçimi de banko kazanacak gibi görünüyor.

Şimdi Çatallı proje Çataltepe ile ilgili birkaç mühim hatırlatma yapıp, Kooperatif Başkanı Erol Köse ve yönetiminin izlediği akıl almaz yol haritası ile ilgili  mağdur esnafı deyim yerinde ise çileden çıkaran birkaç önemli detayı aktaralım;  

Başta da belirttiğim üzere Erol Köse tam bir kapalı kutu...

Kooperatifçilikte her fırsatta oldukça deneyimli olduğunu iddia eden ve BESKOOP'un başına da Arif Tak'a yoğun ısrarlar ve baskılar sonucu gelmeyi başaran Erol Köse'nin kooperatifçilikteki engin tecrübesini projenin değil belli bir bölümünde bir karış toprağında dahi henüz göremedik.

İşte en başta bu nedenden olsa ki sayıları bin 500'ü aşan mağdur esnaf, Erol Köse'nin başında bulunduğu BESKOOP'a güvenmiyor ve de bir türlü de üye olmuyor. Esnafın üyeliği kabul etmemesindeki bir başka neden de duyan- bilen herkesi hayrete düşüren ve de 'Bu kadarı da olmaz ' dedirten 'Üyelik Ortaklığına Kabul Arz Belgesi'...  .

Türkiye tarihinde henüz  hiçbir kooperatifçe öngörülmemiş ve de hiçbir üyeye de imzalatılmamış bu belgeyi bir kez daha aynen aktarma gereği duydum. Lütfen bu belgeyi  pür-dikkat okuyunuz;

S.S BESOB ESNAF VE SANATKARLAR TOPLU İŞYERİ YAPI KOOPERATİFİ

 YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA;

                                                                                          BURSA

"1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu" gereği hazırlanarak tescil ettirilen "S.S BESOB ESNAF VE SANATKARLAR TOPLU İŞYERİ YAPI KOOPERATİFİ" Ana Sözleşmesini ve kooperatifin bundan önce yapılan genel kurul kararlarını inceledim. Taahhütlerinin bilinci dahilinde kabul ettim.

    Kooperatifin bundan önce yapılan ve bundan sonra yapılacak olan genel kurul toplantılarında alınan ve alınacak olan tüm kararlara ve yönetim kurulu denetim kurulu ve tasfiye kurulu kararlarına ilgili yasalar ile sözleşmeye istinaden çıkarılacak yönetmelik ve tamimlere uyacağımı, kooperatifin ifade ettiği birlik ruhuna, amaç ve prensiplerine uyacağımı , şahsıma görev verildiğinde kooperatifçilik ilkelerine sadakatle hizmet edeceğimi, kooperatife karşı vecibelerimi yerine getirmediğim taktirde ilişiğimin kesilmesine itirazım olmayacağını, kooperatifin başkan ve yönetim kurulu aleyhine çalışmaları engelleyici, yıkıcı faaliyette bulunmayacağımı, kooperatife borç ve aidatlarımı gününde ödeyeceğimi beyan ve taahhüt eder, olağanüstü durum hallerinde iflas ve w sağlık raporu alınıp kooperatife ibrazı halinde dahi kooperatife olan yükümlülüklerimin külli ve cuzi haleflerimi de bağlayacağını, kooperatif kayıt kabule bildirmiş olduğum adres, telefon ve mail adreslerimde değişim olduğunda yönetime bildireceğimi, bildirmediğim taktirde kayıtta bildirmiş olduğum iletişim bilgilerime kooperatifçe yapılan bildirimleri kabul eder, bu ortaklık senedinde vermiş olduğum açıklama ve taahhüde uygun olarak, Bursa ili Kestel İlçesi Çataltepe Mevkiinde kooperatif tarafından inşa edilecek olan kooperatif payına düşecek işyerlerinden kooperatif şartlarında bedelini ödeyerek almak , sahip olmak üzere ortaklığa kabulümü arz ederim.

                                                                                                                          Saygılarımla..."

Sizce de sanki TBMM'sinde bir milletvekilinin yemin metnini ve de yıllarca okullarımızda okutulan Andımızı andırmıyor mu bu arz name...!

Bu arz nameye imza attığınızda  projeden hak sahibi olabilmek için ;

 Ki hali hazırda 430'un üzerinde  üye bu belgeyi imzalamış durumda... Yedi sülalenizi külli ve cüzi haleflerinizle birlikte, Çataltepe Kooperatif Başkanı Erol Köse ve yönetiminin emrine amade kılıyorsunuz.

BESOB Başkanı Arif Tak'a bu üyelik arz namesini sual ettiğimde kendisi de esnafa böyle bir belge imzalatılmasına yoğun tepki gösterdi ve  Çataltepe Projesi'ne en başından katılım sağlayan bütün esnafın doğal üye olarak kooperatife kaydedilmesi gerektiğinin altını çizerek bu yanlıştan bir an evvel dönülmesi gerektiğine vurgu yaptı.    

Araştırmalarımdan edindiğim bilgilere göre ;

Erol Köse bundan 12-13 yıl önce Yıldırım Esnaf Kefalet Kooperatifi'nde çalışan bir personel idi. O yıllarda aynı kooperatifte yine personel olarak çalışan eşi ile tanıştı ve evlilikleri gerçekleşince kendi isteği ile bu kooperatiften ayrıldı ve BESOB'a geçti.

 Sonrasında ise ne olduysa oldu;

Sırf BESOB Çataltepe Sitesi'nden yer alabilmek için gerekli olan esnaf statüsünü kazanma maksadı ile aynı Erol Köse ayakkabı tamir- bakım işlerini gerçekleştirdiği bir dükkan açılımı yaptı ancak bu dükkan gerçekte bugüne kadar hiçbir şekilde Bursa'nın herhangi bir lokasyonunda açılmadı. Erol Köse bu çalışmasına adres olarak da kendi evinin konumunu gösterdi.

Türkiye genelinde esnaf için inşa edilen en büyük projeyi üstlenen Kooperatifin başında yönetim kurulu başkanı olacaksınız amma velakin kendi üzerinize açılımını yaptığınız butik işletmeniz için küçük de olsa bir dükkan kiralamayı başaramayıp, bir esnaf olarak her gün  kapınızın kilidini açıp, kent ekonomisine her hangi bir katkı sağlayamayacaksınız.

Velhasıl Erol Köse cephesinde bu detayda olduğu gibi her şey göstermelik ve perdenin önü ile arkası birbirinden çok farklı.

  Şimdi gelinen noktada;

 Erol Köse Başkanlığındaki BESKOOP, Kooperatif Yasası gereği mecburen seçime gitmek zorunda ve karşısında da rakip olarak başkanlığını yürüttüğü projenin mimarı, yarım asırı aşkın süredir girdiği hiçbir seçimi kaybetmeyen BESOB Başkanı Arif Tak var ve Köse'ye 12 yılı aşkın süredir yapılan hatalardan dönülüp Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesine hayat verebilmek için hodri meydan diyor ...!   

Projede başından beri 'Varım' diyerek, neredeyse tüm birikimini Çataltepe'ye harcayan iki binin üzerindeki esnaf da Başkan Tak'ın bir an evvel kooperatifin başına geçerek kendi yönetimini kurup gereğini yapmasını bekliyor.

Umarım  bu gelişmenin akabinde de bundan böyle Çataltepe ile ilgili  güzel haberler aktarırız....

Yeni yazıya değin, kalın sağlıcakla...!


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları