Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

AK Temayülde öne çıkan isimler... AK Parti'de Bursa'nın ağabeyi kim olacak?

2023.03.28 15:38 - Son Güncellenme: 2023.03.28 15:38
A

AK Parti'de aday adayların başvuru süreci  tamamlandı...

Temayül de hafta sonu  bitti.

Şimdi tüm dikkatler 9 Nisan tarihinde YSK'ya verilecek milletvekili aday listelerine çevrildi.

Bu yazıyı yazdığım dakikalarda da an itibariyle AK Parti Genel Merkezi  mülakata çağrılan aday adaylarının  yoğunluğuna sahne oluyor.

Aday adaylarıyla mülakatların gün boyu devam edeceği, aday listelerinin ise hafta sonuna kadar şekillenip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağı gelen haberler arasında.

Bu arada merak edenler için aktarayım;

Genel Merkezde en son karar vericiler arasında Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş, Ali İhsan Yavuz, Erkan Kandemir ve Fatih Şahin'den oluşan 5 mühim isim var. Bu heyet aday adaylarıyla görüştükten sonra her il için Milletvekili Aday Listelerini oluşturup Külliye'ye sunacak.

 İktidar partisinde Bursa'dan aday adaylığı için tamı tamına 231 başvuru yapıldı.

Bu rakama genel merkezde son dakika ilavesi olur mu ? bu sualin yanıtı da çok değil kısa süre sonra netleşecek.

Peki AK Parti temayülünde öne çıkan isimler kimlerdi ?

 Teşkilat hangi aday adaylarından yana oy kullandı?

 iktidar Partisinde milletvekilleri adaylarının belirlenmesi sürecinde  temayül sonuçları her ne kadar belirleyici faktör olarak görülmese de bu soruların cevabı çokça merak ediliyor.

Yeri gelmişken belirteyim;

AK Parti temayülüne dair izlenimlerimi ve AK Adaylar arasında öne çıkan isimleri konu aldığım bu yazıda  geçmiş yıllarda milletvekilliği yapan ya da mevcutta milletvekili olan bir iki siyasi kimlik dışında  olan isimleri kaleme almayacağım.

 Bilindiği üzere AK Parti Ekim 2022'de yeni bir gelecek  tasarımı olarak nitelendirilen 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunu kamuoyuna açıklamıştı.

Ve de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anımsayacaksınız 14 Mayıs Genel Seçimleri için 'Son Seçimim' değerlendirmesini yapmış ve  bir 5 yıl sonrasında siyasette var olmayı düşünmediğini ifade etmişti.

 Tam da bu minvalden değerlendirildiğinde iktidar partisinde milletvekili adayları listeleri şekillenirken  'Türkiye Yüzyılı' vizyonunu yönetecek genç, liyakat sahibi, teşkilat kültürünü bilen ve de halk tarafından sevilen  isimlere ihtiyaç olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

 Bursa'nın AK Aday adayları listesine bakıldığında da gelecek 5 yıllık dönemde  bu vizyonu yönetecek genç, dinamik, teşkilatın da yoğun teveccüh gösterdiği genç aday adayları var.

 Üstelik bu isimlere AK Temayül'de de çokça oy çıktığı gelen haberler arasında.

  İşte bu isimlerden biri de Ali Sait Adiloğlu.

İki dönem Osmangazi Gençlik Kolları Başkanlığı ve ardından da Meclis Üyeliği görevlerinden bulunan İl yöneticisi Ali Sait Adiloğlu teşkilatın yakinen tanıdığı bir isim olarak  kulağıma ilişen duyumlara göre temayülde yüksek oranda oy almış.

Yine Samsunlular Federasyonu'ndan Karadeniz kökenli aday adayı olarak dikkat çeken İl Yöneticisi İrfan Akkaya da  teşkilatın hatırı sayılır bir teveccühüne mazhar olmuş.

Yine yerelde AK Parti'de siyasetin duayenleri arasında yer alan (kendisi Bursa'da siyasetin Alex'i olarak biliniyor) Osmangazi İlçe Eski Başkanı Tahsin Kara 'Akil siyasetçiler' Kategori'sinde temayül yoklamasında teşkilat tarafından sahiplenilmiş isim olarak öne çıkmış.

Bu arada 20 yıldır  uyumlu, sessiz ve de sakin bir  siyaset anlayışı ile bilinen İl Başkanvekili Mustafa Yavuz da başta dağ yöresi olmak üzere teşkilatın genelinden belirgin oranda destek almış.

AK Teşkilatın temayülde öne çıkardığı bir başka isim de başarılı İş İnsanı  İl Yöneticisi Fuat Alpaslan. AK Kulislerde Alpaslan'ın teşkilattan yoğun ilgi gördüğü konuşuluyor.

Yine Osmangazi İlçe Eski Başkanı Ali Yılmaz da temayülde yoğun teveccüh gösterilen ve de teşkilattan yüksek oranda oy alan isimlerden .

 Önceki dönem İl Başkanvekili olarak görev yapan Mustafa Sayılgan'a da AK Üyelerin çokça ilgi gösterdiği ve kendisinden yana oy kullandığı dillendiriliyor kulislerde.

 Ve hafta sonu gerçekleşen temayülde tüm gözlerin,  sürpriz isim TUGİAD Genel Başkanı ve DOSADİAD Başkanı Nilüfer Çevikel'de olduğu ve Çevikel'e de temayülde belirgin oranda  oy çıktığı edindiğim bilgiler arasında.

Bu arada Nilüfer Çevikel'in AK Parti Bursa Miletvekilli adayları listesinde banko isim olarak ön sıralarda yer alacağı tahmini de genel izlenim olarak dikkat çekiyor.

AK Temayül'den bir başka dip not olarak KAİDEF Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aday Adayı  İrfan Koç'a da teşkilatın oldukça ilgi gösterdiğini ve Kendisinin çalışkan ve azimli duruşuyla beğeni topladığı bilgisini de aktarayım.

Gelelim İktidar Partisinde Bursa'nın Ağabeyi olarak kimin aday gösterileceğine ?

Hakan Çavuşoğlu'nun 3 dönem kuralına takılırsa bu dönem Meclis'e ara vereceği konuşuluyor. Ancak AK Parti'de bu kuralın işletilip işletilmeyeceği henüz kesin değil.

Ve fakat kuralın işletileceği yönündeki kanaat de ağırlık kazanmış durumda.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı. Efkan Ala'nın tek isim olarak Bursa'nın önümüzdeki dönemde de Ağabey'i  olacağı yönündeki beklenti yüksek. Bursa'nın teşkilat yapılanmasının şekillenmesinde emeği olan Efkan Ala, İl Başkanı Davut Gürkan ile de oldukça uyumlu bir tablo sergiliyor.  Bu uyum ve istikrarın bozulmaması adına da Ala'nın devam etmesi ihtimali ağırlık kazanıyor.

Ayrıca AK Teşkilatlarda İthal bir adayın Ağabey olarak değerlendirilmesi seçeneğinin kabul görmediği söyleniyor.

Faruk Çelik ile ilgili gelişmelere gelince;

Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na son dakika  katılımında büyük emeği geçtiği söylenen Faruk Çelik'in bu hamlesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taktirine mazhar olduğu ve Artvin'den aday gösterilmesi ihtimalinin belirdiği kulislerden yansıyan son dakika verileri.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank, Mustafa Şentop, özlem Zengin ve Süleyman Soylu gibi isimlerin Efkan Ala'nın olduğu bir Bursa yapılanmasında aday gösterilmesi ise beklenmiyor. 

14 Mayıs Genel Seçimlerine doğru aksiyonu ve de tansiyonu yüksek siyaset arenasından yansıyan gelişmeleri  aktarmaya devam edeceğim.

Gelecek yazıya değin kalın sağlıcakla...  

 

 

       

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları