Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

AK Parti'de Yeni Osmangazi İlçe Başkanı belli oldu! İşte detaylar...

2023.09.29 14:43 - Son Güncellenme: 2023.09.29 15:11
A

Malumunuz yerel seçime doğru AK Parti'de teşkilatlarda sinerjiyi zirveye taşımak amaçlı başlatılan ilçe başkanları değişim süreci hızla devam ediyor.

Tahmin edeceğiniz üzere; Yıldırım, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Gemlik ve İznik'ten sonra sıra en mühim merkez ilçe Osmangazi'ye geldi.

Şöyle kısaca bir hatırlatma yaparsak;

Bundan bir ay önce istifası istenen AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez tüm telkinlere ve ısrarlara rağmen istifa etmemeyi tercih etmişti.

Ardından genel merkez devreye girdi ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) kararı ile  

Osmangazi'de ilçe başkanı ve tüm yönetim kurulu görevden alındı.

Siyaseti ucundan kıyısından dahi olsa takip edenler iyi bilir;

  64 ilden büyük  Osmangazi politik konjonktür açısından Türkiye geneli ile kıyasladığımızda her daim AK Parti'nin geneldeki  oy oranını neredeyse birebir yansıtır ki hatta  bir tık üzerinde  oy alır iktidar partisi Osmangazi'den.

Bu tablonun sebebine gelince Osmangazi demagrafik olarak  çok farklı kökenlerden göç alan bir nufüs yapısına sahiptir ve işte bu grafik uzun yıllardır AK Parti'ye bu önemli ilçemizde her zaman kazandırmıştır.

Balkan göçmenlerinin Osmangazi'de çok yoğun bir nüfusa sahip olması da yine AK Parti'ye her seçimde olumlu dönmüştür.

Bilhassa Kosova- Makedonya göçmenlerinin AK Parti'ye teveccühü her seçim yüzde 90 düzeylerindedir.

Bu bilgiyi anımsattıktan sonra AK Parti'de Osmangazi'ye atanacak ilçe başkanının Balkan kökenli olmasının oldukça önemli olduğunu belirtelim ve şu ana kadar kulislerden yansıyan bilgilerin de yeni ilçe başkanının Balkan camiasından bir isim olacağı yönünde olduğunun altını çizelim.

Teşkilat içi ana kademe, gençlik kolları, kadın kolları, meclis üyeleri ve mahalle başkanları arasında yapılan tamayül yoklamasından çıkan sonucun da  bu minvalde olduğu kulağıma ilişen bilgiler arasında.

Denen o ki yine AK Parti İl Başkanlığının ve Bursa milletvekiillerinin de  Osmangazi'de yeni  İlçe Başkanı için düşünceleri de aynen bu doğrultuda...

Peki AK Parti'nin  Osmangazi'de zorlu yerel seçim maratonunu sırtlayacak yeni ilçe başkanı nasıl bir siyasi kimlik olmalı ve de  hangi kriterleri taşımalı? 

BİR; Yıllardır siyasette yaşanan en büyük sıkıntı birilerinin  isim vermesi ile adeta yukarıdan paraşütle iner gibi deyim yerinde ise koltuğa biri küt diye oturmamalı.

İKİ; Yeni Başkanın bir teşkilat hafızası ve geçmişi olmalı.( Parti kurucularının  yıllardır şikayet ettikleri gibi şu andaki isimler tarafından tanınmamaları kuşkusuz ki teşkilatta diyalog kopukluğuna ve hafıza kaybına yol açıyor.)

ÜÇ;Yeni başkan başta Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar olmak üzere mevcut belediye başkanları, il başkan ve yönetimi ile de uyumlu diyaloglara sahip, mütevazı,liyakatlı, aynı zamanda da dinamik bir isim olmalı tabii ki.

Ve de DÖRT; Yazının başında özellikle belirttiğim gibi yeni başkan  Osmangazi'nin nüfus yapısındaki yoğunluk dikkate alınarak kayıtsız şartsız Balkan kökenli olmalı.

Kulislere kulak verdim, araştırdım,soruşturdum AK Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı için adı geçen isimler kimler? İşte detaylar...

Temayülde ismini yazan teşkilat üyeleri az sayıda olsa da dağ yöresi kökenli, sağlık sektöründen tanıdığımız İl Başkan Yardımcısı Fatih Özkul'un Osmangazi İlçe Başkanlığı için ismi gündeme geldi. Özkul'un hem il başkan yardımcılığı deneyimi hem de Başkan Mustafa Dündar ile yakın diyaloğu nedeniyle İlçe Başkanlığı  görevini yürütebileceği konuşuluyor.

Adaylar arasında adı geçen bir diğer isim İzzet Şenocak. Mevcutta şu anda il Başkan yardımcısı olarak görev yapıyor. Trabzon kökenli  ve de teşkilatta farklı kademelerde görev almış bir isim.

Son genel seçimde milletvekili aday adayı olan Semih Peksert de konuşulan isimler arasında. Kendisi Bulgaristan göçmeni ve eski Başkan Ufuk Cömez'in uzun süre başkan yardımcılığı ve gençlik kolları başkanlığı görevlerini yürüttü.

Yine mevcut İl Başkan Yardımcısı Adnan Kurtuluş da adaylar arasında. Merkez ilçe Yıldırım'da siyasete başlayan ve Yıldırım gençlik kolları başkanlığı da yapan Kurtuluş'un balkan göçmeni olması tabii ki de bir avantaj. Ve fakat kendisinin kanımca  handikapı Osmangazi ilçesinde hiç siyaset yapmaması ve ilçenin hafızasından uzak olması.

Ve son olarak da Osmangazi AK Parti'de başkanlık koltuğuna oturabilecek isimler arasında görülen bir başka isim de Ali Sait Adiloğlu. Kulis verilerine göre  temayülde adı en çok yazılan kimlik ki bu sonuç da doğaldır. Çünkü iki dönem Osmangazi'de AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı, yine Osmangazi'de Meclis Üyeliği ve İl yöneticiliği görevlerinde bulundu. Ali Sait Adiloğlu'nun  bir balkan göçmeni olarak  genç yaşına rağmen uzun yıllar Osmangazi'de  siyaset yapmış olması ve ilçenin siyasi hafızasını iyi biliyor olmasının kendisini bir adım öne çıkardığını belirteyim. Ve söziü daha fazla uzatmadan adı geçen isimler, saydığımız kriterler ve siyasi konjonktür göz önünde bulundurulduğunda  AK Parti Osmangazi'de yeni  İlçe Başkanının  kanımca da olduğu gibi Ali Sait Adiloğlu olması ihtimalinin ağırlık kazandığına işaret eder, yeni yazıya değin sağlıcakla kalmanızı dilerim.      

 Dip not; Osmangazi'de yeni ilçe başkanlığı için gündeme gelen isimlerin hepsinin teşkilatta emeği olan kimlikler olması dışarıdan bir ismin kesinlikle düşünülmediği anlamına geliyor. Bu tablo da AK Parti teşkilatında ve de vatandaş nezdinde güven unsuru oluşturuyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları