Kamuran Vatansever

Kamuran Vatansever

Muradiye El Yazmaları Müzesi ve Minyatürlerle Bursa Sergisi

2024.02.06 10:55 - Son Güncellenme: 2024.02.06 10:57
A

Bursa'nın önemli tarihi noktalarından biri olan Muradiye bölgesinde yer alan El Yazmaları Müzesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermektedir.

Müze binası olarak kullanılan yapı 15. yüzyılda Sultan II. Murad tarafından medrese olarak yaptırılmış ve birçok önemli ilim adamı yetiştirmiştir. 

Fatih Sultan Mehmed'e hocalık yapan ve Bursa kadısı görevinde bulunan Molla Gürani bu okulda müderrislik yapan önemli ilim adamlarından biridir.

Muradiye Medresesi, aynı zamanda Muradiye Külliyesi'ni oluşturan yapılar topluluğunun da önemli bir parçasıdır. 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen külliyenin içerisinde cami, medrese, hamam, imaret, çeşme ve türbe yer almaktadır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında restorasyonuna başlanan yapı, 19 Ocak 2019 tarihinde Muradiye El Yazmaları Müzesi olarak sanatseverlerin ziyaretine açılmıştır. 

Müze koleksiyonunda toplam 475 eser bulunmaktadır. Sergilenen eserler arasında el yazmaları, dua kitapları, Dede Korkut hikayeleri, Osmanlı el sanatının örnekleri ile ebru, tezhip, ciltçilik ve hat gibi kitap sanatları örnekleri ve bu sanatların yapım aşamalarını gösteren videolar da yer almaktadır. 

Osmanlı Erken Dönem mimarisinin önemli örneklerinden biri olan medrese; revaklı, açık avlulu ve tek eyvanlı mimari bir plana sahiptir. 

Kare bir avlunun etrafında sıralanmış öğrenci hücreleri bugün sergi salonu olarak kullanılmaktadır, açık avlu ise üzeri kapatılarak etkinlik ve atölye alanı olarak işlevlendirilmiştir. 

Müzede toplam 10 adet sergi salonu bulunmakta ve bu sergi salonları kronolojik bir sırayla tasarlanmıştır. 

Müze girişinin karşısında bulunan ana eyvanda ise 18. yüzyıla tarihlenen Sultan I.Murad Hüdavendigar Türbesi sanduka örtüsü sergilenmektedir.

Muradiye El Yazmaları Müzesi, Pazartesi günleri hariç her gün 09:00 - 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 

Müzeye girişler ücretsizdir.

''Minyatürlerle Bursa'' Sergisi

20 Ocak - 20 Mayıs tarihleri arasında Muradiye El Yazmaları Müzesi'nde görülebilecek olan sergide 14 minyatür sanatçısının eserleri sergilenmektedir. 

Sergide Bursa'nın tarihi ve kültürel değerleri ile doğal güzellikleri minyatür sanatıyla yansıtılmıştır. 

BUSMEK ve Müzeler Şube Müdürlüğü öncülüğünde hazılanan sergi ile Bursa şehrini ziyaretçilere yakından tanıtmak amaçlanmaktadır.


 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları