Yazarlar
Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali
2024.11.17 14:47 - Son Güncellenme: 2024.11.17 14:53Ülkemizde düzenlenen ilk Uluslararası Seramik Bienali özelliğine sahip olan Uluslararası Seramik Bienali, 24 Ekim - 24 Kasım 2024 tarihleri arasında ''Quo Vadis? / Nereye Gidiyorsun?'' ana teması ile ziyarete açıldı.
Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından düzenlenen bienalin sponsorları arasında Durma Sanat ve Nev Sağlık Grubu bulunuyor.
İlki 2022 yılında düzenlenen bienalin bu yılki küratörleri Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı.
Ana teması Quo Vadis? / Nereye Gidiyorsun? olarak belirlenen bienal; ''Bugün insan olarak geldiğimiz noktayı biliyoruz ama nereye gidiyoruz? Dünya gelecekte hala yaşanır bir yer olacak mı? İnsan olmak nedir? Günümüz insanlığı dünyayı nasıl şekillendiriyor? İnsan, doğruyu bulma yetisini kullanarak geleceği ütopyaya çevirebilir mi?'' gibi insanlığın geleceği için sorular sorarken, sanatseverleri de sorgulamaya teşvik ediyor.
Eş zamanlı olarak farklı mekanlarda devam eden bienal mekanları arasında; Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi (Ana Sergi), Bursa Arkeoloji Müzesi (Seramik Heykel Sergisi / Ayfer Karamani Anısına), Bursa Uludağ Üniversitesi Sergi Salonu (Miras / Öğrenci Çalışmaları Sergisi ile Dataizm 3D Seramik Sergisi), Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi (Hacettepe Üniversitesi Macsabal Heykelleri ile Eskişehir Pişmiş Toprak Heykelleri), Akeramos Sanat Merkezi (Fantastik Çaydanlıklar Sergisi), İznik Müzesi (Çini Sergisi) yer alıyor.
Bienal kapsamında Bursa Arkeoloji Müzesi'nde bu yıl kaybettiğimiz seramik sanatçısı Ayfer Karamani'nin anısına düzenlenen sergi 23 Mart 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilir. Sergi, sanatçının daha önce İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde açmış olduğu serginin küçük ölçekli bir yansıması.
Bursa Uludağ Üniversitesi Sergi Salonu'nda devam eden ''Miras'' başlıklı sergide ise Uludağ, Hacettepe, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Anadolu, Dokuz Eylül ile Marmara üniversitelerinin Seramik Bölümlerinin öğrenci çalışmaları sergileniyor.
Bienalle eş zamanlı olarak ayrıca söyleşi, konferans, atölye çalışmaları ile belgesel gösterimleri de gerçekleştirilen bienalin onur konukları Prof. Güngör Güner, Mehmet Tüzüm Kızılcan ve Arek Szwed (Polonya). Toplamda ise 47 sanatçının eserleri Uluslararası Seçici Kurul tarafından bienalde sergilenmeye değer görüldü.
Bienal kapsamında, Seramik Teknolojisi konusunda Türkiye'deki en önemli eğitmenlerden biri olan Prof. Dr. Ateş Acarsoy anısına ''Ateşin Çocukları Ödül Heykelciği'' yarışması düzenlendi. Düzenlenen yarışmada birinciliğe değer bir yapıt bulunamazken, ikinciliğe Oruç Öngel'in, üçüncülüğe ise Parandis Tayar'ın çalışması değer görüldü. Yarışmada kazanan tasarım, bundan sonra düzenlenecek olan yarışmalarda Bienal'in ödül heykelciği olarak üretilip kullanılacaktı. Ancak üretime uygun başvuru gelmemesi nedeniyle, yarışma tekrar düzenlenecek ve ilgili duyuru önümüzdeki aylarda Türk Seramik Derneği tarafından yapılıyor olacak.
''Döngü'' adlı çalışması ile Ömer Görkem ise, Türkiye Seramik Federasyonu Ödülü'nü kazandı.
İnsanlığın geleceği için sorular soran II. Uluslararası Seramik Bienali, 24 Kasım 2024 tarihine kadar bienal mekanlarında ziyaret edilebilir.
Yazarın diğer yazıları
- Tarihi Cumalıkızık Köyü 19 Ocak 2025 Pazar, 20:11
- ''Genç Sanatçılardan Uluslararası Göçmenler Günü'ne Dair Yansımalar'' sergisi 04 Ocak 2025 Cumartesi, 18:47
- Bursa'nın değeri: Cemal Nadir Güler 21 Aralık 2024 Cumartesi, 21:22
- Bursa Vakıf Kültürü Müzesi 08 Aralık 2024 Pazar, 17:41
- Çiçeklerin düğünü sergisi 24 Kasım 2024 Pazar, 17:02
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali 17 Kasım 2024 Pazar, 14:47
- Bursa Muradiye Külliyesi 13 Kasım 2024 Çarşamba, 12:24
- Bursa'da Çok Yaşa Cumhuriyet Sergisi 09 Kasım 2024 Cumartesi, 17:22
- Bursa'nın tarihi sembolü Ulu Cami 16 Eylül 2024 Pazartesi, 12:24
- Türkiye'de ilk ve tek: Bursa'da Karagöz Müzesi 23 Temmuz 2024 Salı, 15:25
Yazarlar
- Bursa ulaşımı SOS veriyor! Nerede verilen sö... Hasan Boztürk
- Bursa'da fiyat 28 bin 217 liraya çıktı! Elif Didem Danacıoğlu
- Bursaspor'da şansa yer yok! Hareketli günler... Çetin Sabırlı
- Hakemlerin de bir onuru, gururu olduğu unutu... Engin Aksöz
- Hayatlarımıza derin sorular egemen oluyorsa ... Binay Kazan
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit
- Bu bir süreç değil Metehan Demir
- Faiz indirimlerine devam ama kredi kanalı ka... Levent Yılmaz
- Bir rekor da ÖTV tahsilatından; 537.587.500.... Emre Özpeynirci
- Akıllardaki soru Kartalkaya faciası Sonrası ... Ramazan Başan
- Başkan Ferhat Erol Kestel'e 2 yeni projenin... Hasan Yalçın
- Ölmek istiyorum! Ece Sarı
- Tahliye nedenleri: Ödenmeyen kira ve iki hak... Av. Emircan Pirinççi
- Tarihi Cumalıkızık Köyü Kamuran Vatansever