Savaşta enerji faturalarımız ne olur?

2022.03.14 07:55 - Son Güncellenme: 2022.03.14 07:55
A

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üçüncü haftasındayız. Maalesef savaş olanca acımasızlığı ve şiddetiyle devam ediyor. 

Her gün Ukrayna'dan ardarda üzücü haberler geliyor. Bugüne dek üç müzakere gerçekleşse ve hala devam edeceği mesajları da gelse maalesef somut barış adına bir sonuç yok. 

Sadece insani tahliye koridorlarından siviller şehirlerden çıkarılıyor. Tabii ki bu da savaş sertleşecek anlamına geliyor. 

Zaten Rus güçleri de Kiev kuşatmasını tamamladı ve adım adım şehire yaklaşıyor. Şüphesiz bu noktada, Ukrayna'nın da beklenenin ötesinde savunmasının hakkını vermek gerekiyor. Bu da, Rus Lider Vladimir Putin'in planlarının sarkması anlamına geliyor. Yine de sürükleniş devam ediyor. 

Öte yandan, Antalya'daki Diplomasi Forumu'nda da Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Türkiye'nin olağanüstü çabaları ile bir araya geldi ve buna rağmen de somut sonuç alınamadı. 

KULİSLERDEKİ İDDİA 

Önümüzdeki kısa sürede, iki bakanın Türkiye ya da İsrail'in öncülüğünde bir araya gelebilecekleri diplomasi kulislerinde seslendiriliyor. 

Bütün bunlar olurken, savaş nedeniyle Türkiye'nin karşılaşabileceği riskler, fırsatlar ve sıradışı gelişmeler de gündemde. 

Tabii ki bu konuda en önemli başlıklardan biri enerji ihtiyaçlarının ne şekilde üstesinden gelinebileceği. 

FATURALAR AĞIRLAŞABİLİR

Bir yılda 1000 metreküpü on kat artan ve 2500 dolarlara dayanan doğal gaz, tonu 35 $'dan 400 $'a çıkan ithal kömür ile petrol fiyatlarının 120 dolarlara kadar dayanması gerçekliği karşısında faturalarımızın tekrar ağırlaşabileceği de söz konusu. 

Bir yandan bunlar artarken bizdeki döviz kurlarındaki rahatsız edici tırmanış da bu olumsuz tabloyu katmerli hale getiriyor. 

Avrupa Rusya'ya ağır ambargo uyguladığını iddia ederken perde arkasında İse başta Almanya olmak üzere Rus doğalgazından kesinlikle vazgeçmiyor. 

Çünkü herkes biliyor ki; Almanya en az %50 oranında Rus doğalgazına bağlı. Finlandiya'da bu rakam %95'lere  kadar çıkıyor. Yani biz haberlerde batı dünyası Rusya'ya ambargo uyguluyor diye okurken arka planda ise çatır çatır alışverişler devam ediyor ve Rusya'ya ödemeler sürüyor. 

Çünkü en başında Rusya gazını almayıp Norveç, Katar, Cezayir ve bazı alternatif ülkelerden gaz bulacağını bekleyen başta Almanya olmak üzere batı dünyası bunun o kadar kolay olmadığını gördü. Bu da beraberinde karaborsa, spot piyasa fiyatlarının tırmanmasını da getiriyor. 

BAKANLIK NE DİYOR? 

İşte bu noktada yetkililer neler diyor ona bakmak istedik. Bu çerçevede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez söyleyecekleri önemliydi. 

Bakanlık yetkililerinden bu merak edilen başlıklar da Bakan Dönmez'in söylediklerini size doğrudan aktarıyoruz. Ama açıkça söylemek gerekir ki bu savaş uzadıkça Türkiye'nin enerji bağımlılığı da düşünüldüğünde bazı sıkıntılar yaşaması kaçınılmaz olabilir. Önümüzdeki dönemde savaş bitmez veya uluslararası gerginlik artarsa da bu enerji fiyatlarını tetikleyecektir. 

Şimdi vatandaşı doğrudan ilgilendiren başlıklar da dahil Bakan'ın söylediklerine bakalım:

•    Rusya'dan petrolü %25, gazı %40 oranında ithal ediyoruz.
•    Rusya-Ukrayna savaşı enerji alanında Türkiye'yi etkilemiyor.(Bizim notumuz: Bize kalırsa tedbirleri gecikmeden almak gerekecek. Zaten aşırı artan elektrik faturaları elektriği ağırlıklı üretttiğimiz petrol, taş kömürü ve doğalgaz artışları nedeni ile iyice tırmanabilir.) 
•    Ruslarla Akkuyu Nükleer projesinde gecikme olmayacak.
•    Nükleer santral projeleri eş zamanlı devam ediyor.
•    Mart'ın 2.yarısı doğalgaz destekleri ödenecek.
•    Kömür kullananlara kömür desteği devam edecek.
•    Doğalgaz desteği 4 milyon haneye çıkacak.
•    Pandemi döneminde enerjide zaten anormal fiyatlarla yüzleştik.
•    Ukrayna krizi ile birlite dünyada doğalgaz diyatları daha da arttı. 
•    Keşfettiğimiz Karadeniz doğalgazı 2023'te sisteme bağlanacak. Karadeniz gazı için döşenecek borular Filyos'a geldi.
•    Elektrikte vatandaşa destek devam edecek. Elektrikte hane başı yıllık 3 bin TL'lik destek veriyoruz. Doğalgazda destek yüzde 80 oranında.
•    Elektrik dağıtım şirketi sadece dağıtım hizmet bedeli alır. Fiyat artışlarının keyfi olması söz konusu değildir.
•    Herkes kafasına göre fiyat belirleyemez, EPDK belirler.
•    1 Mart itibariyle elektrikte esnafa indirim başladı. Esnafımız elektriği yüzde 25 daha ucuza kullanmış olacak. Esnafımız elektrikte indirimi Nisan ayında hissedecek.
•    Doğalgaz depolama için iki depomuz bulunuyor.
•    Silivri'deki depolama alanımız 3.2 milyar metreküp ve bu yıl içinde tamamlanacak. İki depomuz tamamlandığında 10 milyar metreküp hacim olacak.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları