Kim ne kadar yardım alacak? 

2024.03.04 17:45 - Son Güncellenme: 2024.03.04 17:45
A

Ve resmi süreçte son aşama da netleşti. 31 Mart yerel seçimlerine katılabilecek siyasi partilerin adayları ve bağımsız adaylara ilişkin kesin listeler, il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edildi. Şimdi, oy pusulalarının basımına ardından da dağıtımına başlanacak. 

On milyonlarca liralara mal olan kampanyalar ise zaten başlamıştı. Ama seçimlere artık neredeyse 3 haftadan biraz fazla süre kalmışken size hangi partinin ne kadar hazine yardımı aldığından bahsedeyim. Bizzat resmi kaynaklardan istedim. 

Malumunuz, her parti ve her aday öyle devletten yardım alamıyor. Bunun kriterleri var. Yerel ve genel seçimlerde yardım alamayanlar bunun eşitlik ilkesine ve hakkaniyete aykırı olduğunu yıllardır söylese de sistem bu şekilde işliyor. 

Ve hatta seçimlere denk gelen dönemlerde bu partiler ek ödenek de alıyor. Benzer destek durumu bu kadar çok olmasa da dünyada batı ülkelerinde de görülüyor. 

Yerel seçimlerde baraj kriterlerini sağlayan siyasi partilerin seçim kampanyası için harcayacağı para Hazine'den şöyle karşılanıyor. 

Siyasi Partiler Kanunu'na göre, bütçenin beşbinde ikisi oranında, Hazine yardımı, seçimlerin olduğu yıllarda normal tutarın iki katı, milletvekili seçimi yıllarında ise üç katı olarak uygulanıyor. 

Mesela, geçen yıl genel seçimlerde, AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve DEM Parti barajı aşarak Hazine yardımı almaya yine hak kazanmıştı. 

Ve YSK, yerel seçim sürecini, Aralıkta açıkladıktan 10 gün sonra da bu beş siyasi partiye para yardımının Ocaktaki tutarı hemen gönderildi. 

NE KADAR ALDILAR

Son 2024 bütçesine göre ilk etapta, AK Parti 1 milyar 329, CHP 946, MHP 376, İYİ Parti 361 ve DEM Parti de 329 milyon lira Hazine yardımı alıyor. Bunun toplamı ise 3 milyar 340 milyon lirayı geçiyor.

Geçen ay da hazine yardımının seçim dönemi olarak geri kalan bölümü de yatırıldı. Bu da yine 3 milyar 341 milyon lira olarak belirlendi. Yani, beş siyasi parti toplamda 6 milyar 682 milyon lira Hazine yardımı almış oldu. 

Özetle, AK Parti toplam 2 milyar 658 milyon lira, CHP'ye 1 milyar 892 milyon lira, MHP 752 milyon lira,  İYİ Parti 722 milyon lira ve DEM Parti de 658 milyon liralık hazine yardımı aldı. 

Bu arada, barajı aşamayan ancak yüzde 3 üzeri oy alan siyasi partilere de, en düşük Hazine yardımı alan partiye yapılanla orantılı para desteği de veriliyor. Ancak, mesela son seçimde, Yeniden Refah Partisi % 2.80'de kaldığından Hazine yardımını az farkla kaçırıp 209 milyon lira yardımdan olmuştu.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları