2. tura yüksek katılım olur mu?

2023.05.25 16:57 - Son Güncellenme: 2023.05.25 17:09
A

Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada 2023 yılının en önemli siyasi olayı olarak kabul edilen Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinde artık son bir kaç
güne girildi. 

Gerçekten de nefes kesen bir süreç yaşanıyor. İlk turda bugüne kadar yaşananları ve gelişmeleri birlikte izledik. Sizleri hatırlatıp tekrar tekrar yormaya gerek yok. 

İlk turda sosyal medya ve kamuoyunun bir bölümünde %54 hatta %55 ile seçimi kazandığına kesin gözüyle bakılan Kemal Kılıçdaroğlu %45'te kaldı. Recep Tayyip Erdoğan ise %50'ye çok yakın bir rakam ile barajın hemen altında seçimi önde tamamladı. 

Şimdi ikinci turda yine kamuoyu yoklamaları ortalıkta dolaşıyor. Bu kez, Erdoğan hem iç hem de dış kamuoyunda ve basında favori gösteriliyor. Bunun sebebinin de hem 4'5 puanlık oy farkı, hem de parlamentodaki 322 sandalyelik çoğunluk avantajı algısı olduğu belirtiliyor. Ancak seçim bu. Yine de belli olmaz. Her maç 0-0 başlar ve taraflar birbirine üstünlük sağlamak için elinden geleni yapar. 

Taraflar yani hem Erdoğan'ın hem de Kılıçdaroğlu'nun destekçileri seçimi kesin kazanacaklarını iddia ediyorlar. Dün sizler için ayrı ayrı iki tarafa da beklentilerini sordum. 

Cumhur İttifakı, Erdoğan'ın yüzde 54-56 arası bir oy alacağını iddia ediyor. Ama AK Parti'de parti oylarının 2018'deki seçime kıyasla yedi puan düşmesi ile Erdoğan'ın seçimi önde bitirmesinin verdiği bir rehavet olur mu endişesi hakim. Bu nedenle tam gaz çalışılıyor 

Millet İttifakı ise kurmaylarına göre seçimi %50'nin üzerinde oyla tamamlayarak Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçileceğini savunuyor. 8 milyon sandığa gitmeyen seçmen ile 1 milyon civarı seçmeni de kendilerine çekmek için uğraşıyorlar. Bir de Kemal Beyin arayı kapatması için tam saha pres uygulanıyor. Ayrıca, alınan düşük sonuca tepki gösterip sandığa gitmeme davranışı göstermesinden endişe edilenlere de telkinde bulunuluyor. 

Artık bunu uzun uzun analizlerle tahmin etmeye gerek yok. Neredeyse bir kaç gün içinde net sonucu öğrenmiş olacağız. 

Ama katılım önemli. 

Malum, 20 Mayıs'ta başlayan yurt dışında oy kullanma işlemi dün itibarıyla tamamlandı. Yurt dışında sandıklar kapandı, 1 milyon 889 bin 398 oy kullanıldı. (Gümrüklerde 28 Mayıs'a dek devam edecek.) 

Bu nedenle yine sizler için bugün bir de gümrükler ve yurtdışında kullanılan oyların istatistiklerini istettim. Katılım oranlarına baktım. Ki yine bu turda katılım hakkında fikir vermesi açısından resmi görelim.

Detaylı analize göre birinci tura göre daha fazla olan katılımda sonuçlar şöyle:

İlk turda 12 gün boyunca toplam 1 milyon 691 bin 287 seçmen sandığa giderek oy kullanmıştı. Bu seçmenler 1 milyon 676 bin 268 geçerli oy atmıştı. Geçersiz oy sayısı sadece 15 bin 19 olmuştu. Yurtdışında seçime katılma oranı ise yüzde 49.40 olarak açıklanmıştı. 

Önceki gün sona eren yurtdışı 2.Turda ise sandığa giden gümrük dahil yurt dışı seçmen detaylı analiz edildiğinde;

- Hem 1. hem de 2. turda oy kullananlar(ortak küme)
1.567.725 seçmen,

- 1. turda oy kullanıp 2. turda oy kullanmayanlar
271.980 seçmen,

- 2. turda oy kullanıp 1. turda oy kullanmayanlar
266.354 seçmendir.

Görünen o ki bu seçimde de katılım yine %85 üzerinde olacak. Yani kıyasıya bir rekabet devam edecek. 

Ama şurası bir gerçek ki; seçimin ertesi sabahı Türkiye çok yoğun bir gündemle yoluna devam edecek. 

Piyasalardaki finansal kaynaklara erişim sıkıntısından döviz kurlarının gelecekle ilgili endişe veren yükselişine ve enflasyona dek daha bir çok önemli konu çözüm bekliyor. 

Şimdiden seçimler ülkemize hayırlı olsun.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları