Prof. Dr. Murat Taş

Prof. Dr. Murat Taş

Mimari estetikten daha fazlasıdır...

2026.09.27 21:21 - Son Güncellenme: 2026.09.27 21:21
A

Mimarlıkta bina tasarımı çoğu zaman sonuca yansıyan biçimden başlamaz. İyi bir bina tasarımı istenen amaca uygun ve belirli bir sağlamlıkta tasarlanır. Binanın estetiğine yansıyan biçim, çoğu kez bir sonuçtur. Şehirde yaşayanlar olarak bizim gördüğümüz binaları çoğu kez estetik yönü ile değerlendirebiliriz. Sadece içerisinde yaşadığımız binaların işimize ne kadar yarayıp yaramadığı yada sağlam olup olmadığı ile ilgili fikrimiz oluşabilir. Gördüğümüz bina yaşadığımızdan çok daha fazla olduğu için birçok insan bina mimarisini daha çok estetik yönü ile değerlendirir.

Oysa mimari, bundan çok daha fazlasıdır. Mimari, binanın şekillenmesinden çok insan yaşamına anlam kazandırır. Mekanların kullanışlılığı, insanın rahatlığı, istenen ışık, ses, akustik, aydınlatma, ısı, hava gibi fiziksel mekan kalitesi, insanın sağlığını ve yaşamını doğrudan ilgilendiren birçok konuya en uygun çözümü sunar. Mimariden beklenti bir önceki yazımızda ele aldığımız gibi en çok emsalin sağlanması olursa yukarıda saydığımız insan yaşamı için birçok önemli konu çözümsüz kalabilir.

Tüm gün çalışacağınız ofis, akşam evde yemek hazırlayıp yiyeceğiniz mutfak, ailenizle huzurlu mutlu saatler geçireceğiniz salonunuz, bir sonraki güne zinde başlamak için sağlıklı bir uyku uyuyacağınız yatak odanız, sabah duşunu alacağınız banyonuz, serin yaz akşamlarında keyifle manzara eşliğinde dostlarınızla sohbet edeceğiniz balkonunuz-terasınız, çocuklarınızın akşama kadar oyun oynayacağı bahçeniz, gözünüz gibi baktığınız arabanızı park ettiğiniz otoparkınız, çocuğunuzun okul çağında eğitim göreceği okulu, tuttuğunuz takımın maçlarını coşku ile izleyeceğiniz spor salonu-stadyum, günlük işlerinizi yaptığınız pazaryeri, market, alış veriş merkezi, ibadet ettiğiniz mahalle caminiz, resmi işlerinizi gördüğünüz kurumlar, hastalanınca tedavi gördüğünüz hastaneler-sağlık ocağı-aile sağlığı merkezi, evlilik teklifi ettiğiniz pastane, dostlarınızla keyifle yemek yediğiniz pastane-kafe-restoranlar, eğlendiğiniz sinema-tiyatro-konser salonları, arabanızı tamir ettirdiğiniz atölyeler, gezdiğiniz müzeler, kitap okuduğunuz kütüphaneler, başka yerlere gittiğinizde evinizin yerine koyup konakladığınız oteller, kullandığınız hemen her tür ürünün üretildiği fabrikalar, yolculuklarınızda kullandığınız terminaller, havaalanları, tren garları, metro istasyonları, iskele binaları daha nicelerini sayabileceğimiz tüm bunların hepsi mimarinin eseridir, ürünüdür. Mimari mekan üretimi bütünü ile doğrudan insan yaşamı ile ilgilidir dostlar. Mimari, inşaat faliyetlerinin çok ötesinde bir iştir. İnşaat işinden mimarlığı çıkarırsanız geriye enkaz kalır, mimarlık içinde sağlamlıkla birlikte birçok gerekliliğin yerine getirildiği hassas tasarıma dayalı düşünce biçimidir. Binalarınızın yapılması işini mimarlara bırakırsanız o sizin adınıza birçok farklı kişi ve kurumla çok yönlü yönetsel ilişkiler kurarak sizin için en iyi, en kaliteli, en ekonomik, en kullanışlı, en sağlam, en güvenli, en rahat, en değerli, doğa ile en uyumlu binanın yapılmasını sağlar.

İçinde yaşadığımız şehirde, binalarımızda şikayet ettiğimiz, beğenmediğimiz, tedirgin olduğumuz, sorun yaşadığımız, oraya ait olmadığımızı hissettiğimiz hemen her noktada biliniz ki o işte mimarlık devre dışı bırakılmıştır.

Mimari bir kültürdür, yaşamın bir yansımasıdır. İyi bir yaşama layık olduğumuz için şehirlerimizi binalarımızı hassas mimari tasarım düşüncesi ile yapmalıyız. Entelektüel kültüre dayalı bir gelişme ancak MİMARLIK ile mümkündür.

Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın, sevgiyle kalın, güvenle kalın, Allah'a emanet olun.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları