Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Herkes 100 milyar $'lık 2.el pastasının peşinde

2022.08.15 11:51 - Son Güncellenme: 2022.08.15 11:51
A

Türkiye'de düşen satın alma gücüne bağlı olarak nüfusun büyük bir kısmı sıfır otomobil alamazken, büyük çoğunluk mobilite ihtiyacını ikinci el otomobille sağlıyor, sağlamak zorunda kalıyor. Satılan her 100 ikinci el otomobilin yaklaşık 60'ının 10 yaş ve üzerinde olması ise ülkenin içinde bulunduğu zor şartları ortaya koyuyor. 

2021 yılında Türkiye'de 561 bin 853 adedi otomobil olmak üzere toplam 737 bin 350 adet sıfır araç satışı yapılırken, aynı dönemde 6 milyon ikinci el otomobil, 1,6 milyon adedi aşan da ikinci el hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Yani ikinci elde ağır ticari ve traktör hariç 7.6 milyon adedi aşan bir araç el değiştirdi.  Bu da bize her sıfır otomobile karşı 10.4 adet ikinci el araç satıldığını gösteriyor. Kuşkusuz bu rakamlar piyasayı, rekabet koşullarını ve dinamiklerini yakından etkiliyor.

HERKESİN İŞTAHINI KABARTTI

2021 yılında fiyatların artmasıyla ikinci el araç pazarındaki hacim 1 trilyon TL'yi aşarken, 2022'de ise kurlar, vergiler ve global zamlar sonrası hacmin 1.8 trilyon TL'yi (100 milyar $) bulması bekleniyor. İlk 6 ayda ikince el pazarının yüzde 32 büyümesi de bunu gösteriyor. Türkiye bugün yaklaşık 8 milyonu bulan satışla, adet olarak dünyanın en büyük 5'nci ikinci el pazarına sahipken, parasal değer olarak ise Amerika ve Çin'in ardından 3'üncü sırada yer alıyor. Bu durum yerli ve yabancı şirketlerin Türkiye ikinci el sektörüne yatırım iştahını kabartıyor. Kuşkusuz spekülatif fiyat ortamı ve tüketicinin güven sorunu yaşaması da son dönemde sektörde kurumsal firmalara olan ihtiyacı giderek artırıyor.

MEKSİKA'DAN BİLE GELDİLER

Petrol Ofisi'nin de sahibi olan Hollandalı Vitol Grubu'nun bünyesindeki Vavacars bu potansiyeli gören ilk yabancı şirketlerden biri olurken, son olarak Meksikalı ikinci el otomotiv devi Kavak da, Türkiye'ye  Carvak markasıyla giriş yaptı. Düne kadar ikinci el ticaretini pek önemsemeyen otomotiv yetkili satıcılarının da artık bu işe sıfır araçtan daha fazla önem verdiği ortada. Markalar da ikinci el ticaretin önem kazanmasına bağlı olarak fabrika çıkışlı ikinci el dönemini başlatıyor. Fransız Renault, Türkiye'de ilk kez fabrika çıkışlı ikinci el dönemine hazırlanıyor. Yani sizin anlayacağınız bugüne kadar ağırlıklı olarak şahısların ve galerilerin satışlarıyla şekillenen ikinci el pazarı önümüzdeki yıllarda hızla kurumsallaşmaya yoluna gidiyor.

Sonuç olarak bugün dünyada sadece Türkiye'de ikinci el araçların değerlenmesi ve yatırım aracı olarak görülmesi, bu pazarın cazibesini artırırken, büyük pastadan pay kapmak için bu sektöre giren veya büyümek isteyen şirketlerin sayısı da hızla artıyor.

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları