Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Geyiklerin arasında geyik testi

2024.03.12 12:51 - Son Güncellenme: 2024.03.12 12:53
A

İsveç'in kuzeyinde elektrikli araçlarla muhteşem serüven.

İSVEÇLİ Volvo'nun bugüne kadar ki en hızlı ve en çevreci modeli olan B-SUV sınıfındaki doğuştan elektrikli modeli EX30'ı, ismi değişerek 'EX40' adını alan elektrikli XC40 Recharge ile birlikte İsveç'in kuzeyindeki Lulea şehrinde karlı yollarda geyiklerinden arasında ve donmuş gölde geyik testi yaparak test ettik. Geçen yıl da İspanya'nın Barselona şehrinde sıcak hava koşullarında test ettiğim EX30, açıkçası her türlü hava ve yol koşulunun altından başarıyla kalktığını uluslararası basın mensuplarına gösterdi.

VOLVO'NUN EN HIZLISI

Sade ve modern bir dış ve iç tasarıma sahip EX30'un üç ayrı motor seçeneği ve iki farklı batarya tipi bulunuyor. Tek motorlu uzun menzilli versiyon 480 km, çift motorlu 4 çeker versiyon ise 460 km'ye ulaşan menzile sahip.  EX30'un dört teker çekişli versiyonu 315kW (428hp) güç sağlarken, 0'dan 100 km/s'ye 3,6 saniyede çıkıyor. EX30'un bu versiyonu, Volvo'nun şimdiye kadar ürettiği en yüksek ivmelenmeye sahip modeli. Donmuş gölde hem geyik testi hem de slalom parkurunda test ettiğimiz aracın hem arkadan itişli hem de 4 çeker versiyonu, sizi yolda tutmak için her türlü donanım ve teknolojiye sahip olduğunu kanıtladı.

BİZE GENT'TEN GELECEK

İşin bizim taraftan üzücü kısmı ise Çin'de üretilen aracın bu yıl çok büyük ihtimalle Türkiye'ye gelemeyecek olması. Hatırlatmak gerekirse Avrupa'da 36 bin Euro'dan başlayan fiyatlarla satılan EX30, 29 Aralık'ta yürürlüğe giren; "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ"e takıldı. Diğer markalar gibi Volvo da kendine ait 20 servis açma şartı getiren tebliğin detaylarını bekliyor ve ona göre hareket edeceğini belirtiyor. Yani bir ihtimal EX30 bu yıl içinde gelebilir ama en kötü ihtimalle 2025'te Belçika Gent'te başlayacak üretiminin ardından kesin olarak gelecek. Volvo, mayıs ayında ise C-SUV sınıfında yer alan ve ismi EX40 olarak değişen yenilenen elektrikli modelini getirecek. Yani 'EX30'a niyet, EX40'a kısmet' diyebiliriz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları