Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Yine Fed haftasındayız...

2022.11.01 17:32 - Son Güncellenme: 2022.11.01 17:32
A

Yıl sonuna doğru yaklaşırken en çok merak edilen konuların başında Dolar/TL'nin seviyesi ve enflasyon geliyor. Özellikle enflasyon ve geçişkenlik üzerinden enflasyona etki eden döviz kuru hareketlerinin uzun vadeli etkilerinin başta şirketler olmak üzere ekonominin geneli üzerindeki etkisi bu iki verinin isabetli bir şekilde öngörülmesini zorunlu kılıyor. Bu bakımdan her ikisine de etki etmesi muhtemel veri akışı ve gelişmeleri yakından izliyoruz.

Enflasyon ile ilgili tarafta Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta yayınladığı Enflasyon Raporu'ndaki cari yıl sonu tahmini üç aşağı beş yukarı piyasa beklentisi ile örtüşüyor. Merkez Bankası'nın cari yıl sonu için öngördüğü %65,2'lik enflasyon oranı son Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki veriyi yakınsamış durumda.

Öte yandan Dolar/TL'de işler daha karışık. Zira hem içerideki ekonomik gelişmeler hem ABD Merkez Bankası Fed'in adımları hem de ekonomiye etki eden ekonomi dışı faktörler de dahil olmak üzere pek çok değişken tahmin yapmayı zorlaştırıyor. İşte böyle bir dönemde Fed'in her kararı hatta Başkan Powell'ın her kelimesi öngörüde bulunmak adına son derece kıymetli hale geliyor.

Bu hafta Fed'in faiz kararını göreceğiz. Çarşamba akşamı açıklanacak karar ABD'nin son büyüme verisi ile beraber daha da netleşmiş durumda. Zira ABD ekonomisi 2022 yılı üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerine bir şekilde %2,6 büyüdü. Son iki çeyrektir küçülen ekonominin yeniden büyümesi resesyon endişelerinin azalmasına neden olduğu için Fed'in enflasyonla mücadele adına daha sert adımlar atabileceğine ilişkin beklentiler kuvvetlendi.

Büyüme verisi öncesinde Fed'in sıkılaşma konusunda daha orantılı adımlar atabileceğine yönelik beklentiler varken beklenenden güçlü gelen büyüme verisi Fed'in daha şahin politikalar izlemesinin de önünü açmış oldu.

Bu tabloda Fed'in Çarşamba akşamı 75 baz puanlık faiz artışı yapmasına kesin gözü ile bakılırken kimi ekonomistler çekirdek enflasyondaki güçlü seviyeye atıfta bulunarak 100 baz puanlık faiz artışını da telaffuz etmeye başladı.

Ben 75 baz puanlık artışı daha makul olarak değerlendiriyorum ve esasen karar sonrası Fed Başkanı Powell'ın vereceği mesajların çok daha değerli olduğunu düşünüyorum. Zira Fed halen bilanço daraltma programına devam ediyor. Açıklanan takvime göre Fed yıl sonuna kadar 522,5 milyar dolarlık daraltma yapacak. Ancak 2023 için planın ne olacağı konusu da çok önemli.

Bu toplantı sonrasındaki basın toplantısında Powell'ın 2023 yılına ilişkin bilanço daraltma programını açıklayacağını düşünmüyorum ancak artık bu konuda yavaş yavaş sözlü yönlendirmeye başlaması gerekiyor. Zira bu konu faiz artışları kadar önemli çünkü aylık bilanço daraltmaları Dolar Endeksi üzerinde güçlü faiz artışları gibi etki yaratıyor.

Dolar Endeksi'nde geçen hafta ABD Senatosu Bankacılık Komitesi Başkanı Sherrod Brown'un Fed Başkanı Powell'a yazdığı mektubun etkisi ile belirgin bir gevşeme görmüştük. Ancak Brown'u da endişelendiren büyüme verisinin beklenenden iyi gelmesinin ardından Fed'in alacağı aksiyonun endeksi yeniden güçlendireceğini ve bunun da Dolar/TL üzerinde ilave baskı yaratacağını şimdiden belirtmiş olalım.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları