Yazarlar
Faiz indirimlerine devam ama kredi kanalı kapalı!
2025.01.21 09:46 - Son Güncellenme: 2025.01.21 09:46Bu hafta Merkez Bankası yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirilecek. Piyasalardaki genel beklenti bu toplantıda 250 baz puanlık faiz indirimi yapılarak politika faizinin %45 seviyesine çekileceği yönünde.
Merkez Bankası bu yıl 12 yerine toplamda 8 PPK toplantısı gerçekleştirecek. Bu toplantıların tamamında faiz indirimi bekliyoruz. Ancak bu faiz indirimlerinin oranlarının aylık enflasyon gelişmelerine bağlı olarak şekilleneceğini not edelim.
Özetle bu yıl boyunca faiz indirimleri devam edecek ve gecikmeli de olsa kredi faizleri gerileyecek. Ancak krediye erişim konusunda faiz indirimleri patikasında olduğu kadar iyimser değiliz. Zira Merkez Bankası'nın yaptığı son düzenlemelere göre özellikle KOBİ dışı işletmelerin krediye erişimi giderek daha zor bir hale gelmiş durumda. Mevcut duruma göre KOBİ kredilerinin aylık büyüme sınırı %2,5 olurken KOBİ dışı işletmelerin ticari kredi büyümesi %2'den %1,5'e çekildi. Görünen o ki bu uygulama bir süre daha devam edecek.
Yani 2025 yılında faiz indirimleri kredi maliyetlerini aşağı çekerken krediye erişim daha da zor bir hale gelmiş olacak. Bu durumun reel sektör üzerindeki etkilerini yakından izlemek gerekiyor. Özellikle karşılıksız çek ve protestolu senet oranlarını takip etmekte fayda var. Son veriler KOBİ dışı işletmelerde karşılıksız çek oranlarının arttığına işaret ediyor. Diğer yandan getirilen kredi büyüme sınırları nedeni ile bankalar da rasyoları tutturmakta zorlandığı için kredi dağıtırken daha muhafazakar ve seçici davrandığı için dönem dönem cari işlerin işleyişi bile oldukça yavaşlıyor.
Yazarın diğer yazıları
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? 18 Haziran 2025 Çarşamba, 14:20
- Sıkılaştırmadan en çok KOBİ dışı işletmeler etkileniyor! 20 Mayıs 2025 Salı, 11:12
- Reel sektör alarm veriyor! 16 Mayıs 2025 Cuma, 09:43
- Konut fiyatları ve konut sahipliği meselesi 19 Şubat 2025 Çarşamba, 18:18
- Enflasyon beklentileri faiz indirimine alan açıyor 28 Ocak 2025 Salı, 11:32
- Faiz indirimlerine devam ama kredi kanalı kapalı! 21 Ocak 2025 Salı, 09:46
- 2024'ten kalanlar... 07 Ocak 2025 Salı, 12:47
- Faiz indirimleri başlıyor mu? 24 Aralık 2024 Salı, 11:33
- 2025 nasıl geçecek? 18 Aralık 2024 Çarşamba, 18:27
- Enflasyon verisi neye işaret ediyor? 03 Aralık 2024 Salı, 19:28
Yazarlar
- İş dünyası seçim havasından çıkmalı! Hasan Boztürk
- Bursa'nın o mahallesinde toplam 23 kişi yaşıyor Hasan Yalçın
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa havada irtifa kaybediyor! İsmail Arslan
- 2016, 2020, 2024, 2026 derken... Hızlı tren ... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamız miras mı emanet mi? Prof. Dr. Murat Taş
- Sorunsuz akşamda güzel galibiyet! Çetin Sabırlı
- Geçmişin hatıraları, geleceğin rehberidir Cevdet Altınel
- Sizin de pul koleksiyonunuz var mı? Aylin Tekir
- İlk yardım eğitimi zorunlu olmalı artık Binay Kazan
- Bir Bursa klasiği: Gelenek ve modernlik aras... Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Emekli aylıkları neden düşüyor? Ferdi Sönmez
- Zeytinde Bolluk Bereket Getirir mi? Ramazan Başan
- Sel felaketinin geleceği belli değil miydi? Yeşim Mutlu
- PISA 2025 verilerine göre ülkemiz için eğiti... Tolga Bahadır Şimşek
- Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz