Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Parite tahminleri güncelleniyor

2023.03.28 10:13 - Son Güncellenme: 2023.03.28 10:18
A

Geçtiğimiz haftalardaki yazılarımdan bazılarında sizlere Euro/Dolar paritesinin Türkiye için öneminden bahsetmiş ve yıl sonu için tahminleri iletmiştim. Elbette o dönemdeki tahmin eldeki veri akışı ve Fed ile ECB'nin (Avrupa Merkez Bankası) yönlendirmeleri üzerine yapılmıştı.

Ancak küresel ekonomideki belirsizlikler tahmin yapmayı zorlaştırıyor. Artık uzun vadeli ve aynı zamanda isabetli tahmin yapmak neredeyse imkânsız hale geliyor. Çünkü her an yeni bir gelişme karşımıza çıkıyor ve bir anda büyük merkez bankaları bile kendilerini belirsizliğin içinde bulabiliyor.

Bu konunun en yakın örneği ABD'nin on altıncı büyük bankası SVB'nin batışı. Banka battıktan sonra hemen hemen herkesin bir yorumu oldu. Ancak kimse bu batışı önceden öngöremedi. Hatta söz konusu bankanın nasıl battığına ilişkin bir soruya Fed Başkanı Powell şu cevabı verdi: "SVB'nin nasıl battığını hala anlamaya çalışıyoruz. Şu anda SVB'de neyin kötü gittiğini bulmaya çalışıyoruz".

Peki SVB'nin batmasının Euro/Dolar paritesi ile ilgisi ne?

SVB'nin batmasının ardından yapılan analizlerin hemen hepsinde bankanın varlıklarının çoğunluğunun ABD tahvili olması, Fed'in faiz artışlarının tahvil fiyatlarına etkisi ve bankanın bunun üzerine sürdürülemez zararlar etmesi üzerine kurulu. Gerçekten de Fed'in tarihin en hızlı ve en büyük sıkılaşma döngüsü ile ABD tahvil faizlerinin geldiği seviye tahvil tutan diğer bankaları da endişelendiriyor. Bu sert sıkılaşmanın da finansal istikrarı tehdit eder hale gelmesi Fed'i zorluyor. Çünkü diğer yandan ABD enflasyonu da bir türlü istenen seviyelere inmiyor. Bu tabloda Fed, finansal istikrar ile fiyat istikrarı arasında sıkışmış durumda.

Bu sıkışıklık Fed'in son faiz kararına da yansıdı. Fed Başkanı Powell'ın SVB batmadan evvelki sözlü yönlendirmesi göre piyasalar 50 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlamıştı. Ancak SVB battıktan sonraki süreçteki belirsizlikler Fed kararını değiştirdi.

Fed son toplantıda "pas geç" çağrılarına rağmen 25 baz puanlık ölçülü bir faiz artışı yaparak hem finansal istikrarı hem de fiyat istikrarını gözettiğine dair bir mesaj vermiş oldu. Ancak Fed'in faiz artışında ve sözlü yönlendirmede güvercin olarak algılanması üzerine Dolar Endeksi gerilerken Euro/Dolar Paritesi de güçlendi.

Fed kararının hemen ardından parite 1,09 seviyesine kadar çıktı. Sonrasında hafif gerilese de paritenin önümüzdeki 2-3 aylık dönemde 1,10'un üzerine çıkma ihtimali güçlendi. Önceki yazılarımda paritede 1,10 seviyesini yıl sonu için ifade etmişken SVB'nin batmasının ardından bu tahminimizi öne çekiyoruz. Ayrıca ABD'deki bankacılık krizindeki gelişmelere bağlı olarak yıl sonu için paritede 1,15 seviyesinin test edilebileceğine ilişkin yorumların da hatırı sayılır derecede arttığını kayda geçirmiş olalım.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları