Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

İmalat sanayi yavaşlamaya devam ediyor, tüketim ise hız kesmiyor!

2024.01.02 20:47 - Son Güncellenme: 2024.01.02 20:47
A

İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan İmalat PMI endeksi 2023 Aralık ayında da eşik değer olan 50 puanın altında kalarak üst üste 6 ay boyunca yavaşlama sinyali vermiş oldu. Yurtdışı talebin düştüğü bir ortamda yurtiçi talepteki yavaşlama beklentileri de göz önüne alındığında verinin önümüzdeki aylarda da 50 puanın altında kalmaya devam edeceğini öngörebiliriz.

Türkiye'nin ihracatının %94,6'sı imalat sanayinden geliyor. Dolayısıyla özellikle dış talep koşullarındaki görece kötü gidişatın önümüzdeki dönemde imalat sanayini de zorlayabileceğini unutmamak gerekiyor. Sektörel PMI verilere baktığımızda; imalat sanayi üretimindeki yavaşlamanın tekstil, kimyasallar, ağaç ve kağıt, kimyasal ürünler ile ana metal ürünler öncülüğünde devam ettiğini görüyoruz. Gıda ürünleri ve kara-deniz taşıtları sektörlerinde ise oldukça sınırlı bir büyüme var.

Öte yandan Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu için hazırlanan Ekonomik ve Finansal Durum Endeksleri'ne göre ekonomideki yavaşlana henüz keskinleşmiş değil. Yani önümüzdeki dönemde de faiz artışlarının yanı sıra ilave sıkılaştırma adımları görebiliriz.

Yine aynı endekslerden yola çıkılarak hesaplanan ekonominin durgunluğa girme olasılığı bu ay da yükseliş kaydetmiş ve %22 olmuş. Devam eden sıkılaştırma adımlarına ilave sıkılaştırma enstrümanlarının eklenmesi halinde bu olasılığın daha da artacağını değerlendiriyoruz.

Ancak bu verilere rağmen son dönemde tüketimde istenilen düşüşün de bir türlü sağlanamadığını gözlemliyoruz. 22 Aralık haftasında tüketici kredilerindeki büyüme ticari kredilerdeki büyümeyi geride bırakmış durumda. 22 Aralık haftasında, 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış tüketici kredilerinde büyüme %16,9 olarak gerçekleşirken ticari kredilerdeki büyüme %16,8 olmuş. Kredi kartı harcamaları tarafında da kayda değer bir yavaşlama gözlemlenmiyor. Özetle 2024'te enflasyonla mücadele için kat edilecek uzun bir yol var.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları