Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

ABD enflasyonu ve karşımızdan esen rüzgarlar...

2024.03.12 21:34 - Son Güncellenme: 2024.03.12 21:34
A

Bu hafta küresel ekonomide takip ettiğimiz en önemli veri ABD enflasyonuydu. Son açıklanan verilere göre ABD enflasyonu, Şubat'ta aylık bazda %0,4 artış gösterdi. Bu veri beklentiler dahilinde gelirken yıllık bazdaki veri piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek %3,2 oldu.

Öte yandan ABD Merkez Bankası Fed'in daha yakından izlediği çekirdek enflasyon artarda 2 ay tahminleri aştı. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon verisi beklentisi aylık bazda %0,3 iken gerçekleşme %0,4 oldu. Benzeri şekilde yıllık %3,7 olan çekirdek enflasyon verisi de %3,8 gerçekleşti.

Söz konusu verilerin beklenti üstü gerçekleşmiş olması ABD enflasyonundaki katılığın sürdüğüne işaret ediyor. Bu hali ile Fed'in hedefi olan %2'lik enflasyonu yakınsaması zorlaştığından faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin ötelenmesi gerekebilir. Yani Fed üyeleri aceleci bir faiz indiriminden kaçınmak isteyeceklerdir.

Bu durum bizim gibi gelişmekte olan ekonomiler için kötü haber özelliği taşıyor. Zira Fed'in faiz indirimlerine tahmin edilenden daha geç başlayacak olması yerel paralar üzerindeki kur baskısını daha da artırıyor. Dolar Endeksi'nin güçlü seyretmesi yerel paralardaki değer kaybını hem artırıyor hem de hızlandırıyor.

Ekonomi yönetiminin genel beklentisi Fed'in ve ECB'nin faiz indirimlerine başlaması ile beraber yılın ikinci yarından itibaren rüzgarın arkamızdan eseceği yönündeydi. Ancak açıklanan son veriler nedeni ile gelinen noktada bir süre daha rüzgarlar karşımızdan esecek gibi görünüyor. Bu durumu ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede ilave sıkılaştırma adımları atacağı şeklinde yorumlamak mümkün.

İçinde bulunduğumuz yılın son çeyreğine kadar işler daha önceden tahmin ettiğimizden daha zorlu ve sıkıntılı geçebilir.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları