Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

2024 tahminlerimizden zor geçebilir!

2024.02.13 19:24 - Son Güncellenme: 2024.02.13 19:24
A

Ekonomi ve dış politikada oldukça zorlu bir dönemden geçiyoruz. Dış politikada devam eden risklere rağmen son dönemde atılan pek çok pozitif adım yavaş yavaş sonuçlarını da göstermeye başladı. ABD ile süren F16 görüşmelerinin olumlu tamamlanması bunun en son örneklerinden birisi olurken Erdoğan'ın bu hafta yapacağı Mısır ziyareti de oldukça önemli bir gelişme.

Ancak ekonomide biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor. Zira hem içerideki gelişmeler hem de dışarıdaki değişkenler rüzgarın bir süre daha karşımızdan eseceği anlamına geliyor. İçerideki en önemli risk iç talebin bir türlü istenildiği gibi yavaşlatılamaması ve buna ilave olarak döviz kuru geçişkenliğinin halen oldukça yüksek seyretmesi.

Dışarıdaki majör belirleyici ise Fed. ABD enflasyonundaki son gelişmeler Fed'in tahmin edilenden daha geç bir şekilde faiz indirimlerine başlayacağına işaret ediyor. Ayrıca bu yıl için piyasaların beklediği 6 faiz indirimi de şimdiden rafa kalkmış durumda. Fed üyeleri 3 faiz indiriminin makul olacağı yönünde kanaat belirtiyor.

Fed faizleri tahmin edilenden daha uzun süre yüksek tutması ve faiz indirimlerine de geç başlayacak olması başta bizim gibi gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere dünya ekonomisi için zorlayıcı bir süreç anlamında geliyor. Dolar Endeksi'nin güçlü kalması yerel paralar üzerindeki kur baskısını artırdığı gibi beklentilerin de çıpalanmasını engelliyor.

Dolar Endeksi'nin güçlü kalmasının özellikle Türkiye gibi döviz kuru geçişkenliği yüksek ülkelerde enflasyona mücadeleyi zorlaştırdığı bilinen bir gerçek. Öte yandan Fed'in faizleri tahmin edilenden daha uzun süre yüksek tutması gelişmekte olan ülkelere yönelmesi beklenen sermaye hareketlerini de geciktiriyor.

Tüm bu gelişmeler 2024 yılının tahmin edilenden daha zorlu geçeceğine işaret ediyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları