Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Ekonomide 2024 beklentileri...

2023.12.26 14:05 - Son Güncellenme: 2023.12.26 14:05
A

Türkiye çok zor ve sıkıntılı bir yılı geride bırakıyor. Yılın hemen başında yaşanan deprem felaketi, ekonomide yaşanan zorluklar ve bölgemizdeki jeo-politik gerilimler işleri daha da zorlaştırdı. Seçimin hemen ardından değişen ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırıcı politikaların etkileri de kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı.

Ekonomide enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlar 2024'ün 2023'e görece olarak biraz daha zor geçeceğine işaret ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ifadesiyle 2024'te "iç talep yavaşlayacak" ve sıkılaştırma programı uzun bir süre bizimle olacak.

Bu politikaların ilk etkilerini 2024'ün üçüncü çeyreğinden itibaren görmeyi umuyoruz. Bu arada KKM'den çıkışın da makul bir hızla tamamlanmasının hedeflendiği de ekonomi yönetimi tarafından defalarca ilan edildi. Zira KKM'den çıkışın kurda baskı yaratmasından endişe ediliyor.

Öte yandan 2024 yılında OVP'deki büyüme tahmininin altında bir büyüme göreceğimizi değerlendiriyoruz. Dış talep koşullarının oldukça kötü olduğu bir ortamda iç talebin de yavaşlıyor olması büyüme beklentilerimizi bozdu.

TCMB'nin 2024 yıl sonu enflasyon tahmini %36. Bu oran elbette en iyimser tahmin olarak değerlendirilebilir. Ancak her şey böyle giderse en olumsuz senaryoda bile yılı %40-45 arası bir enflasyonla bitireceğimizi tahmin ediyoruz.

Bir diğer merak edilen konu ise döviz kuru. Esasen 2024 yılında kur tarafında dış dinamikler işimizi kolaylaştıracağa benziyor. Son Fed toplantısında üyeler 2024 yılında 75 baz puanlık indirim olacağını noktasal grafiklere yansıtmıştı. Piyasa beklentisi daha da yukarıda. Bu durum Dolar Endeksi'nin gevşemesi anlamına geliyor. Ancak iç dinamiklere baktığımızda kurun hala yukarıya doğru gidecek yeri olduğunu düşünüyoruz.

Peki önümüzdeki yıl ne kadar artar? Bu konuda elbette net bir oran ifade etmek mümkün değil. Ancak ekonomi yönetiminin kurun enflasyondan daha az artırılacağına ilişkin stratejisine bakarak kurda %30-35'lik bir değer artışı öngörebiliriz. Bu da bizi 2024 yıl sonu için şimdilik 38-39 seviyesine götürüyor. Şimdilik diyorum çünkü kura etki edecek çok sayıda değişken var. Hatta ekonomiye etki eden ekonomi dışı faktörlerin de olası risklerini göz ardı etmek lazım.

2024'te en önemli konulardan birisi de alacak yönetimi olacak. İç ve dış talebin daraldığı ve bankaların sıkılaştırma programına eşlik ettiği bir dönemde şirketlerin nakit akışlarının zorlanacağını tahmin etmek güç değil. Bu bakımdan alacakların tahsili konusu önümüzdeki dönemde sıkça gündeme gelecek konulardan birisi olacak.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları