Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Konut sektörü bankaları bekliyor!

2021.11.16 16:19 - Son Güncellenme: 2021.11.16 16:19
A

Hafta başında TÜİK Konut Satış İstatistikleri'ni açıkladı. Son veriye göre Türkiye genelindeki konut satışları bir önceki aya göre 9742 adetlik bir düşüş kaydetti ve Ekim ayında 137.401 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %20,4 olarak gerçekleşti ve Ekim ayındaki ipotekli konut satışı sayısı 28.049 oldu. Bu sayı bir önceki aya göre 1710 adet daha az. 

Bir süreden bu yana Türkiye'de konut sektörü aşırı fiyat ve kira artışları ile anılıyor. Bunun belli başlı nedenleri var. Pandemi döneminde azalan konut arzı, inşaat maliyetlerinin artması ve enflasyondaki yukarı yönlü hareket bunların başında geliyor. Bunun yanı sıra konut satışlarını belirleyen bir diğer değişken de konut kredisi faiz oranları. Aşağıdaki grafikte bu ilişkiyi görüyoruz.

Konut kredi faiz oranları ile konut satış sayıları arasındaki ilişki genel olarak şu şekilde işliyor; konut kredi faizleri düştükçe konut satışları artıyor. Konut kredisi faiz oranlarındaki son düşüşün satışlar üzerindeki etkisini henüz tam olarak göremedik. TÜİK, Kasım ayı verilerini açıkladığında bunu daha rahat analiz edebileceğiz. Ancak konut kredi faizlerinin daha fazla ineceğine dair beklentinin konut sektöründe duraksamaya neden olduğunu şimdiden ifade edebiliriz.

Malumunuz olduğu üzere Merkez Bankası bir süreden bu yana politika faizini indiriyor. Bankanın bugüne kadar ki iletişimi de faizleri indirmeye devam edeceği yönünde. Hal böyle olunca da konut alabilmek için krediye ihtiyaç duyanlar Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin bankalar tarafından konut kredisi faiz oranlarına yansıtılmasını bekliyor.

NOT: Bursa'da Ekim ayında 994'ü ipotekli olmak üzere toplamda 4728 adet konu satılmış.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları