Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Kapasite Kullanım Oranı ne mesaj veriyor?

2021.12.28 09:26 - Son Güncellenme: 2021.12.28 09:29
A

Son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalara rağmen imalat sanayi tarafında çarklar dönmeye devam ediyor. Sanayi sektörünün geneline yayılan bu resmi analiz edebilmek için önemli göstergelerden birisi de İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO). Bu veriyi Merkez Bankası, İktisadi Yönelim İstatistikleri kapsamında derliyor. KKO verisi ile imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin, mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarını izliyoruz.

KKO aynı zamanda ekonomik büyümeyi öngörebilmek için ciddi bir öncü gösterge. Bu bakımdan ilgili diğer verilerle birlikte çok yakından takip ediyoruz.

TCMB'nin derlediği son verilere göre; İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak %78,7 seviyesinde gerçekleşirken mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,8 puan artarak %78,4 oldu.

2020 yılı Mart ayından bu yana yani Covid19 pandemisinin ilanın edilmesinden beri her veri akışı daha kıymetli hale geldi. Zira pandeminin devam etmesi ve virüsün mutantlarının yeniden kapanma riski oluşturması meselesi hala çok büyük bir belirsizlik olarak karşımızda duruyor.

Pandemi başlamadan önce KKO verisi %76 seviyesindeydi. Sonrasında ise pandemi ile beraber hemen takip eden ayda %61,6 seviyesine çok sert bir şekilde düşmüştü. 2021 yılının Haziran ayına kadar da pandemi öncesi seviyeye dönemedi. Nihayet söz konusu ayda KKO %76,6 olarak gerçekleşti ve toparlanma ilk kez teyit edilmiş oldu.

Bugün geldiğimiz noktada ise KKO artmaya devam ediyor. İmalat PMI ve Sanayi Üretim Endeksi verileri ile paralel bir şekilde artan KKO 2021 yılının son çeyreğinde de güçlü bir ekonomik büyümeye işaret ediyor. Bu durum aynı zamanda 2021 yılının tamamı için de çift haneli büyüme anlamına geliyor. Elbette ekonomik büyümenin tesisi önemli. Ancak en az onun kadar önemli bir diğer konu da büyümenin toplumun her kesiminde hissedilmesi. Bunun için de enflasyonun düşmesini bekleyeceğiz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları