Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Fed pas geçti ama...

2022.02.01 11:09 - Son Güncellenme: 2022.02.01 11:11
A

Geçtiğimiz hafta küresel ekonominin geleceğine ilişkin takip ettiğimiz en önemli olaylarından birisi olan ABD Merkez Bankası Fed'in toplantısı izledik. Fed beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi. Ancak hem karar metninden hem de sonrasında Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısında verdiği mesajlardan geçmişe görece olarak "daha şahin" bir duruş ortaya çıktı. Önce karar metnine sonra da Powell'ın açıklamalarına bir göz atalım.

Yukarıda da belirttiğim üzere Fed, 2022 yılının ilk toplantısında faiz oranlarını değiştirmedi. Ancak varlık alımlarını en geç Mart ayının başına bitireceğini kayıtlara geçirdi. Bununla birlikte "yakın bir zamanda" faizleri artırmanın uygun olacağını belirtti. Diğer yandan merakla beklediğimiz "bilanço daraltması" ile ilgili de faiz artışlarının başlamasından sonrası bir dönemi işaret etti.

Bununla birlikte Fed, karar metni ile beraber bilanço daraltmasına ilişkin genel prensipleri ifade eden bir metin yayınladı. Metne göre bilanço daraltmasının zamanı, boyutu ve hızı ayrıca belirlenip ilan edilecek.

Fed kararını gördükten sonra Başkan Powell'ın basın toplantısını takip ettik. Powell toplantıda faiz artırımları için komite üyelerinin Mart ayı konusunda istekli olduklarını belirtti. Ayrıca enflasyonun geldiği seviyenin uzun süre kalıcı olmasından endişe duyulduğunu tekrarladı.

Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Yani varlık alımlarının bitmesi, faiz artışlarının başlaması ve nihayet bilanço daraltmasının başlayacak olmasının sonuçları ne olacak?

Maalesef bu sorunun cevabı gelişmekte olan ekonomiler için pek iyi değil. Zira tüm bu gelişmeler Dolar Endeksi'nin kademe kademe yükseleceği bir döneme işaret ediyor.

Elbette halen belirsizlikler var. Mesela bilanço daraltmasının tam olarak ne zaman başlayacağını henüz bilmiyoruz. Ya da Mart ayında faiz artışının 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağı sorusuna Powell oldukça yuvarlak bir cevap verdi. Bu konu çok önemli. Çünkü piyasalar yakın zamanda varlık alımlarının bitmesini ve Mart ayında 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlamış durumda. Ancak bazı ekonomistler bunun ABD'nin mevcut enflasyonu ve gittiği yeri engellemek açısından yeterli olmadığı kanaatini taşıyor. Bu açıdan FED'in kredibilitesini sağlayabilmesi için 25 baz puan yerine önden yüklemeli olarak 50 baz puanlık bir artış beklentisinin arttığı bir dönemdeyiz. Ancak bazı ekonomistlerin Fed'in çok güçlü olduğunu iddia ettiği iletişimi bu konuya bir açıklık getirmedi.

Özetle belirsizlikler devam ediyor. Ancak şu ana kadar Fed'in yaptığı iletişim bile Dolar Endeksi'ni yukarı itmeye yetecek düzeyde. Elbette bu gelişmelerin altının ons fiyatını baskılayacağını ve kripto varlıkların fiyatlarını uzun süre aşağı itebileceğini de hatırlatmak gerekiyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları