Yazarlar
Emre Özpeynirci
iletisim@bursadabugun.comTürkiye'de bu yıl kaç kişi otomobil alabildi?
2022.12.27 09:26 - Son Güncellenme: 2022.12.27 09:2711 ay sonunda Türkiye'de otomobil satışları yüzde 2,4 oranında azalarak 505.886 adet olarak gerçekleşti. Bu sonuçlarla Türkiye, 31 Avrupa ülkesi arasında 6. en çok otomobil satan ülke olarak yer alıyor. Zaten yıllardır da bu sıralama pek değişmiyor. Ama bu durum sizi yanıltmasın çünkü Türkiye'nin içinde bulunduğu zor şartları gösteren asıl tablo nüfusa oranla yapılan satışlarda. Yani 'otomobil çok satıyor' diyenler lütfen bu tabloyu iyi incelesin.

HER 1000 KİŞİDEN 6'SI
EBS Danışmanlık'ın Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneği (ACEA) verilerinden yararlanarak hazırladığı tabloya göre Avrupa'da 11 ay sonunda 1000 kişiye yapılan yeni otomobil satışları belli oldu. Sıkı durun, 85 milyonu aşan nüfusa sahip Türkiye'de 11 ay sonunda her 1000 kişiden sadece 6'sı yeni bir otomobil alabilmiş. Bu oranla Avrupa'da Bulgaristan'ın ardından sondan ikinci sıradayız. Geçebildiğimiz tek ülke olan Bulgaristan ise Orta Avrupa'dan 2.el ithalatı yaptığı için son sırada kalıyor, yoksa bizden daha yüksek orana sahip olurdu.

ALMANYA 7 KATIMIZ
Avrupa ortalaması 11 ay sonunda 19,3 iken, 1000 kişiye en çok otomobilin satıldığı ülke 62,3 ile Lüksemburg ve ardından 41,6 ile İzlanda. Benzer nüfusa sahip olduğumuz ve sıklıkla karşılaştırıldığımız Almanya'da 1000 kişiye satılan otomobil sayısı 28 adedi aşarken bizde ancak 6 adedi buluyor. Üstelik Almanya'da trafiğe kayıtlı otomobil sayısı 50 milyon adedi aşarken bizde ancak 14 milyon adette kalıyor.

BU DURUM DEĞİŞMEZ
Yani 505 bin otomobil satışıyla Avrupa'da 6'ncı sırada yer almamız sizi yanıltmasın, gerçek sonuç nüfusa göre otomobil satışında saklı. Dünyanın en yüksek otomotiv vergisinin, hatta verginin bile vergisinin alındığı ülkemizde tablonun bu kur, enflasyon, vergi ve alım gücü ile değişmesi pekte olası görünmüyor ne yazık ki."

Yazarın diğer yazıları
- Kazanan yine kasa! 16 Temmuz 2025 Çarşamba, 13:22
- Amaç vergi adaleti değil vergi garantisi! 17 Haziran 2025 Salı, 16:54
- Ufukta bir ÖTV artışı yok! 18 Mayıs 2025 Pazar, 18:08
- Renault'un Duster kararı yanlış mıydı? Aslında rakamlar her şeyi anlatıyor 11 Nisan 2025 Cuma, 17:24
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak 04 Mart 2025 Salı, 15:08
- Tofaş'a Panda gerek! 02 Şubat 2025 Pazar, 18:38
- Bir rekor da ÖTV tahsilatından; 537.587.500.000 TL 15 Ocak 2025 Çarşamba, 12:01
- Ya yerli üretimleri olmasaydı? 22 Aralık 2024 Pazar, 15:18
- En çok oto satanlar iş elektrik olunca yoklar 21 Aralık 2024 Cumartesi, 15:55
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! 28 Ekim 2024 Pazartesi, 13:55
Yazarlar
- Bu iş mahkemede de bitmez: CHP'nin geleceği ... Hasan Boztürk
- Bursa'nın o ilçesi turizmde şaha kalkacak! R... Hasan Yalçın
- Bıyıklıalan'dan geleceğe yatırım! Elif Didem Danacıoğlu
- Şehir mi kent mi, yerleşim mi planlama mı, e... Prof. Dr. Murat Taş
- Başkanın açıklamalarının ardından! Çetin Sabırlı
- Bursaspor'un mali ve gelecek fotoğrafı Cevdet Altınel
- Bursa'da ücretsiz ulaşımla Leylek Şenliği Aylin Tekir
- Bursa'da 'ölümü bekleyen adam' için zamanla ... İsmail Arslan
- İznik'in hikayesi tarihle başladı, boruyla d... E. Pınar Turan Kahraman
- Mudanya'da Muhsine Arda ile bir şiir akşamı... Binay Kazan
- EYT sonrası yeni kriz: İptal edilen sigortal... Ferdi Sönmez
- Zeytinin gölgesindeki miras: Trilye Ramazan Başan
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB... Av. Ezgi Ay Sayma
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor Yeşim Mutlu
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Mudanya Mütareke Evi Müzesi Kamuran Vatansever
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz