Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

TOGG ve Tesla'nın korkulu rüyası olacak

2023.04.24 13:08 - Son Güncellenme: 2023.04.24 13:08
A

Alman otomotiv devi Volkswagen, şu an dünyada elektrikli araçlara en büyük yatırımı yapan markaların başında geliyor. Hali hazırda doğuştan elektrikli 5 farklı binek modele sahip Alman marka, önümüzdeki 5 yıl içinde de grup olarak elektrikli araç ve batarya üretimine 180 milyar Euro daha yatırım yapacaklarını açıkladı. VW, Avrupa'da 3 yıldan bu yana ID markasıyla yeni nesil elektrikli modellerini satarken, Türkiye'deki distribütörü Doğuş Otomotiv ise bu süreçte beklemeyi tercih etti. Tüm markalar az da olsa elektrikli modellerini satışa sunarken, Volkswagen açıkçası 'bekle-gör' taktiğiyle doğru zamanı kolladı.

3 YILDIR NEDEN YOKLAR?

Üretimi biten Passat'ın yerini alacak elektrikli sedan modeli ID.7'nin Berlin'de gerçekleşen uluslararası tanıtımında görüştüğümüz VW Türkiye Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro, bunun gerekçelerini anlattı. 'Getirmiş olmak için getirmek' istemediklerini kaydeden Bottaro, "Hem Türkiye altyapı tam olarak hazır değildi hem de elektrikli modelleri istediğimiz adetlerde ve özelliklerde alamıyorduk. Yani ÖTV avantajlı motor gücü de bizim için önemliydi. Bu yüzden doğru zamanı beklemeyi tercih ettik" diye konuştu. 2024 yılında Türkiye'de tam anlamıyla elektrikli otomobil atağına kalkacaklarını söyleyen Bottaro şöyle konuştu:

TÜRKİYE'DE GERİ DÖNÜYOR

"Önümüzdeki yıl 8 yeni modeli Türkiye'de satışa sunacağız. Bunlardan 4'ü %100 elektrikli olacak. Nisan ayında aynı anda ID.3, ID.4 ve ID.5'i, haziran ayında ise yeni ID.7'i getireceğiz. Tüm modellerin %10'luk ÖTV dilimine girmesi için çalışıyoruz ki büyük ölçüde başardık. Düşünün 37 bin Euro'ya (800 bin TL) ID.3, 56 bin Euro'ya (1.2 milyon TL) ID.7 getirsek çok etkili olmaz mı? Bu bağlamda 2024'te yarıyılda minimum 10 bin adet satış hedefliyoruz. Ama elektrikli modellerin asıl çıkışı 2025'te olacak. Çünkü tam yıl satacağız. O yıl 20 bin adetleri buluruz. Mevcut diğer modellere elektrikli ürün gamının eklenmesiyle Türkiye'de VW Binek olarak 10 yıl sonra yeniden yüzde 15'lik pazar payına çıkacağımızı düşünüyorum. Yani 2025'ten itibaren geri dönüyoruz". VW Binek'in payı 2020'den önce yüzde 10-15 arasındayken, son 3 yıldır hızla geriledi ve bu yılın ilk çeyreğinde %7.1'e kadar indi. Bunda önce Jetta ardından Passat satışlarının bitmesi etkili oldu. VW, 2025'te, 2015'teki %14,8'lik pazar payını tekrar yakalamak istiyor.

 Türkiye bastırdı 150 kW gücünde ID.7 üretilecek

Türkiye için büyük öneme sahip Passat üretiminin bitmesi sonrası yerine geçecek elektrikli sedan model olan ID.7'i Berlin'de gerçekleşen tanıtımla yakından görme imkanı bulduk. Mevcut Passat'tan 18 cm daha uzun olan araç, son dönemin popüler kasa tipi olan 'fastback' tasarımına sahip. 2024'ün ilk çeyreğinde üretimi başlayacak ID.7'nin öncelikli olarak 205 kW gücündeki 545 ile 699 km menzile sahip tek motor seçeneği tanıtıldı. Bu motor Türkiye'de ÖTV sistemine uygun olmadığı için Doğuş Otomotiv-VW Binek Genel Müdürü Gino Bottaro, uzun süredir 150 kW'lık motor için bastırıyormuş ve başarılı olmuş. Yani Nisan ayında büyük ihtimalle Türkiye'ye %10 ÖTV dilimine giren, 450 km menzilli 150 kW gücündeki motora sahip ID.7 gelecekmiş. Bu motor Türkiye hariç birkaç pazarda daha devreye girecekmiş. Eğer bu motor olmasa ID.7'nin Türkiye fiyatı 75 bin Euro'dan başlarken, bu motorla 56 bin Euro civarında olabilecek.

 ID.3 ve ID.4'e de düşük motor geliyor

VW Binek Genel Müdürü Gino Bottaro, 2024 yılında nisan ayından itibaren ilk etapta tüm planlarını ID.4 üzerine kurduklarını hatırlatarak, "Tüm siparişleri ağırlıklı olarak ID.4'e göre vermiştik. Ama makyajlanan ID.3'te 110 kW gücünde motor olduğunu söylediklerinde şimdi yeniden planları gözden geçiriyoruz. Çünkü bu düşük motor hacmi fiyatının çok rekabetçi olmasını sağlayacak. Belki de kendi segmentinde en uygun fiyatlı elektrikli model olacak. Ayrıca ID.4 için de 125 kW'lık motor ekleneceğini öğrendik. Bu 2 modelden bu durumda eşit ağırlıkta getireceğiz. ID.7'nin de devreye girmesiyle ciddi bir ivme yakalayacağız" dedi. Bottaro, Avrupa'da 25 bin Euro'nun altında fiyata sahip olacak ID.2'nin ise 2026 yılında Türkiye'ye geleceğini belirtti.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları