Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Togg.com'a ABD'den ret!

2021.09.16 18:20 - Son Güncellenme: 2021.09.16 23:36
A

TÜRKİYE'nin Otomobili Girişim Grubu, 2022 sonunda üretime başlayacağını açıkladığı TOGG markalı yerli otomobili için uluslararası 'Togg.com' alan adını kullanamayacak. İlk etapta yüzde 51'i yerli üretimle piyasaya sunulması beklenen TOGG, Türkiye'de 2018'de togg.com.tr sitesini hayata geçirirken, uluslararası arenada yer almak için gereken togg.com alan adının ise daha önce ABD'de alındığı ortaya çıktı.

20 YIL ÖNCE KURULMUŞ

'togg.com'un NameCheap'ta kayıtlı Amerikalı George Gould'a ait olduğunu öğrenen TOGG yetkilileri, sitenin sahibine ulaşamayınca, Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) başvurdu. 'The Office of George Gould' (TOGG) adıyla 2001 yılında Amerikalı George Gould tarafından kurulan yazılım şirketinden internet alan adını almak harekete geçen TOGG avukatları yaptıkları başvuruda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı TOGG tanıtım lansmanının dünya çapında duyulduğu, 28 Haziran 2018'de kurulan "Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG)" ve "TOGG TURKISH AUTOMOBILE INITIATIVE GROUP" adıyla iki ismi 8 Mart 2019'da, Türk Patent Kurumu'nun da 21 Ocak 2021'de "TOGG" kısaltmasını tescillediğini belirtti. Amerikalı şirketin bunları bilerek art niyet içinde olduğu gerekçesiyle "togg.com"un kendilerine verilmesini istedi.

KÖTÜ NİYETLİ ŞİKAYET

Alan adının TOGG kurulmadan en az 5 yıl önce alındığını belirten mahkeme ise Amerikalı George Gould'un menfaat için bu adı elinde tuttuğu gerekçesine olumsuz yanıt verdi. Türkiye'yi "ters alan adı ele geçirme" kötü niyetli şikâyetiyle suçlayan mahkeme, Türkiye'nin ihtilaflı alan adının zaten kayıtlı olduğunu bilmesi gerektiğine hükmetti. Bu nedenle Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO) Türkiye'nin şikayetini reddetti. WIPO'nun kararıyla Türkiye, TOGG için uluslararası alanda "togg.com"u kullanma hakkını kaybetmiş oldu.

Ama en dikkat çeken ise ABD'li TOGG şirketinin yaptığı savunma oldu; "Davacı firma 2018'de kurulmuş, hiçbir şey üretmiyor, hiçbir şey satmıyor, hiç müşterisi ve ticari itibarı yok."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları