Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Tofaş ve Oyak Renault, yeni nesil araç üretmeye hazırlanıyor

2021.08.05 13:04 - Son Güncellenme: 2021.08.05 13:37
A

Elektrikli araçlarda Bursa gaza basıyor!

Geçen hafta, "Bursa ayakta kalmak için voltajı artırmalı" başlığıyla yazdığım yazıda, Tofaş ve Oyak Renault'un güçlerini koruması ve Avrupa'ya ihracata devam edebilmesi için elektrikli modelleri hızla devreye sokması gerektiğini belirtmiştim. Çünkü Avrupa Komisyonu'nun 14 Temmuz'da aldığı karar ile emisyon oranlarının (şu an ortalama 95 gr/km) 2030 yılında yüzde 55 azalması, 2035'te ise sıfıra inmesi hedefleniyor. Bu da 2025'ten itibaren artık içten yanmalı, yani benzinli ve dizel araç satışlarında hızla sona gelineceğini gösteriyor.

ÖNCE RENAULT AÇIKLADI

Buna ayak uydurabilmek, Avrupa'ya araç satabilmek için de hızla tam elektrikli modellerin devreye girmesi şart. Bu yazımdan kısa bir süre sonra önce Oyak Renault'dan çok önemli bir açıklama geldi. Açıklamada, "Renault Grubu'nun endüstriyel ayak izini optimize etme stratejisi kapsamında Oyak Renault, Karsan ile 2022'nin sonundan itibaren geçerli olmak üzere mevcut Megane Sedan üretimi için 5 yıllık bir anlaşma imzaladı. Bu proje ile mevcut Megane Sedan üretiminin Karsan'a devredilerek Oyak Renault fabrikasının kapasitesinde yeni nesil araçlara yer açılması ve üç vardiya şeklinde yoğun çalışma düzeninin sürdürülmesi amaçlanıyor" deniliyordu.

Yani içten yanmalı ve ağırlıklı olarak iç pazarda sattıkları mevcut Megane Sedan modelinin üretimini taşeron firmaya vererek, Bursa'daki fabrikada elektrifikasyon sürecini başlattıklarını duyurdular. Hali hazırda hibrit fabrikası kuran ve hibrit Clio üreten Oyak Renault'un 2022'den itibaren tam elektrikli otomobil üretimine de geçeceği net olarak ortaya kondu.

2 ELEKTRİKLİ TİCARİ

Oyak Renault'un bu açıklamasının ardından gözler Tofaş'a yani Fiat'a çevrildi. İşte bu noktada beklenen haber, Fiat Chrsyler ile PSA'nın birleşmesiyle doğan Stellantis Grubu'nun ilk yarı sonuçlarını açıkladığı toplantıdan geldi. Stellantis Grubu, bünyesindeki 13 markanın elektrifikasyon sürecini anlattığı toplantıda sıra Fiat'a geldiğinde Tofaş'ın görevi ortaya çıktı. Fiat'ın 2024 yılına kadar otomobilde sadece elektrikli Fiat 500 ile yola devam edeceği, ticari araçta ise 2022'de 2 elektrikli modeli devreye sokacağı açıklandı. İşte bu modellerden birinin Bursa'da üretilen Doblo, diğerinin ise Ducato olacağı anlaşıldı. Böylece tam elektrikli Doblo'nun 2022 yılı sonunda Tofaş tarafından devreye sokacağı anlaşıldı.

Oyak Renault ve Tofaş ceplerinden gelen bu 2 önemli açıklamayla birlikte önümüzdeki yıldan itibaren Bursa'da voltajın iyice artacağı kesinleşti.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları