Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

'SUV'un fendi elektrikli otomobilleri yendi'

2019.12.14 15:13 - Son Güncellenme: 2019.12.14 15:13
A

GEÇEN hafta Fransız Peugeot'nun B SUV sınıfındaki iddialı modeli yeni 2008'i Marsilya'da La Coste ve Aix-en-Provence bölgelerinde test etme imkânı buldum. Ocak sonu, şubat başı Türkiye'de satışa sunulacak modelin hem dizel ve benzinli hem de elektrikli versiyonlarını uzun uzun deneme fırsatım oldu. Yeni 2008 özellikle Türkiye'de Peugeot için büyük önem taşıyor. Sebebi çok açık...

11 ay sonunda yıllardır SUV sınıfındaki tahtını kimseye kaptırmayan Nissan Qashqai'yi geçerek 3008 modeliyle zirveye çıkan Peugeot, 2020'de hem bu başarısını artırarak sürdürmek hem de ulaştığı en çok satan 5'inci marka konumunu korumak istiyor. Bunun için de 3008'e destek olarak yeni 2008 ile iddiasını artırıyor. Düşünün 2019 sonunda 11 bin adedin üstünde 3008 satmayı planlayan Fransız marka, 2020'de hem 3008 hem 2008 ile birlikte 20 bin adede yaklaşan bir satışa ulaşmayı hedefliyor ki pazar şartları uygun olursa, neden olmasın.

 Yeni 2008'i geçen hafta Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç'la Marsilya'da test ettik

AVRUPA'DA YÜZDE 40'A ULAŞTI

Şimdi Peugeot'dan yola çıkarak aslında tüm dünyada yaşanan ve Türkiye'ye de sıçrayan SUV çılgınlığından bahsetmek istiyorum. Bugüne kadar önce Amerika sonra da Çin'de SUV çok güçlü satışlara ve paya sahipken, 2019'dan itibaren Avrupa'da da payını yüzde 40'a kadar yükseltti. Düşünün en yakın kasa tipine 2 katın üzerinde fark atmış durumda. Şaka değil, bugün Avrupa'da her satılan 100 otomobilin 40'ı SUV modellerden oluşuyor. Bu SUV'ların yüzde 79-80'i de B ve C sınıfı yani daha ulaşılabilir modeller.

11 ay sonunda kasa tiplerine göre sonuçlar

Avrupa'daki bu gelişmeler biraz geriden de olsa Türkiye'ye de aynen sirayet ediyor. Sonuçta otomobilde Avrupa'ya göbekten bağlıyız. Kasım ayı sonuçlarına göre Türkiye'de SUV'un toplam otomobil satışlarındaki payı yüzde 30'a çıkmış durumda. 11 aylık sonuçlara baktığımızda ise payı yüzde 25'e yaklaşmış durumda. Geçen sene bu oran yüzde 21 civarında, 10 yıl önce ise yüzde 6-7'ler civarındaydı. Yani bugün Türk halkı da tercihlerinde ikinci sıraya SUV'u koymuş durumda. Sedan'dan sonra gelen Hatchback kasa tipi geçen seneye kadar 2. sıradayken artık 3. sıraya geriledi.

11 ay sonunda Türkiye'de en çok satan SUV modeller

Bu arada Türkiye'de Sedan'ın hala birinci sırada olmasının nedeni ise özellikle Tofaş, Renault, Toyota ve Honda'nın ürettiği yerli ve ulaşılabilir sedan modellerden ve filo satışlarından kaynaklanıyor. Yani bugün Türkiye'de fiyat ve lojistik avantajına sahip sedan model üretilmesi, SUV aynı Avrupa'da olduğu gibi tek başına zirvede yer alır.

Avrupa'da SUV satışlarının yüzde 79'u B ve C sınıfından oluşurken, Türkiye'de bu oran ağırlıklı olarak C sınıfı olarak ortaya çıkıyor. Zaten 3008, Qashqai, Tucson ve Duster pazarın yarısını domine ediyor. Ama 2020 yılından itibaren yeni 2008, yeni Nissan Juke ve diğer markaların B SUV modelleri ile hem B'nin ağırlığı artacak hem de SUV pazarı bence yüzde 35'i bulan pazar payına ulaşacak.

Kasım ayında Avrupa'da SUV pazar payı açık ara önde

NEDEN ELEKTRİKLİ ALSIN?

İşte SUV'un böylesine yoğun talep gördüğü günümüzde özellikle Avrupa'da dev markaların kafasındaki en büyük soru, "Peki elektrikli modelleri nasıl satacağız?"

Çünkü insanların uygun fiyata yüksek, geniş ve konforlu SUV modelleri tercih ederken, neden daha fazla para ödeyerek geleceğini bilmediği elektrikli otomobil alsın ki. Şimdi tüm markalar hükümetlere baskı uygulayarak, elektrikli otomobilleri SUV'lar karşısında cazip hale getirmek için destek bekliyor. Almanya elektrikli otomobil başına 6 bin Euro destek vereceğini açıklarken, diğer ülkelerden de benzer teşvikler bekleniyor. Aksi takdirde SUV talebi artacak ve 2021'den itibaren ortalamada 95 gr/km ve altına zorunlu olarak indirilecek emisyon sınırlamasına hiçbir marka uyamayacak. Buna uyulmaması milyarlarca Euro'luk cezaları beraberinde getirecek.

SUV talebindeki artışı durduramayan markalar şimdi hızla bu modellerin hibrit versiyonlarını geliştirerek en azından emisyon oranlarında kısmi bir düşme sağlamak istiyor. Bekleyip göreceğiz ama şu an kısa vadede görünen; "SUV'un fendi elektrikli otomobilleri yendi."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları