Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Sonunculuktan bir kurtulsak dünyanın yatırımını çekeriz!

2022.10.21 22:14 - Son Güncellenme: 2022.11.07 12:05
A

Avrupa'da yaklaşık bir yıl üst üste yaşanan daralmaların ardından son 2 aydır otomobil satışlarında artış yaşanıyor. Bu kuşkusuz ihracatının büyük kısmını Avrupa'ya yapan Türk otomotiv sanayi için olumlu bir haber. Ama enerji krizi ve resesyon beklentisine bağlı Avrupa'da önümüzdeki dönemde işlerin pek de iyi gitmeyeceği de konuşuluyor, raporlarla ortaya konuyor. Böyle bir ortamda son 2 ay Avrupa pazarı için iyi geçse de 9 ay sonunda, 2021 yılına göre yüzde 10'a yakın kaybın devam ettiğini belirtmem lazım.

POLONYA ENSEMİZDE

9 ayda Avrupa'da 8 milyon 271 bin otomobil satılırken, pandemi sürecinin devam ettiği 2021 yılının aynı döneminde bu rakam 9 milyon 162 bin adetti. Yani 1 milyona yakın bir kayıp var. Son 2 ayda Almanya ve İspanya gibi büyük pazarlarda çift haneli büyümeler olsa da, 9 ay sonunda Fransa ve İtalya'daki kayıplar pazardaki daralmanın devam etmesinde etkili. İşte böyle bir dönemde Türkiye 399 bin adetlik otomobil satışıyla Avrupa ülkeleri arasında 6'ıncı sırada yer alıyor. 5'inci sıradaki İspanya 600 bin adetle farkı açarken, 7'inci sıradaki Polonya ise 316 bin adetle ensemizde duruyor.

1000 KİŞİDEN 5'İ ALAMAMIŞ

 Tabi toplam satış adetleri aslında pek de bir şey ifade etmiyor. Türkiye'nin durumunu en iyi anlatan veri, nüfusa göre satış rakamlarında gizli. 9 ay sonunda Türkiye ile neredeyse aynı nüfusa sahip Almanya'da 1.9 milyon adede yakın otomobil satılırken, bizde 400 bin adedi bile bulamaması durumu özetliyor. EBS Danışmanlık'ın ACEA ve ODD verilerinden derlediği bilgilere göre 9 ay sonunda Türkiye'de her 1000 kişiden 5'i bile yeni bir otomobil alamamış. 31 ülke arasında Türkiye her 1000 kişiye satılan 4,7 otomobille Bulgaristan'ın önünde 30'uncu sırada yer alıyor. Yani sondan ikinci sıradayız. AB üyesi olan Bulgaristan'ın ağırlıklı 2.el ithalatı yaptığı düşünülürse, aslında Türkiye'nin açık ara sonuncu olduğunu söylemek lazım.

POTANSİYELİ KULLANMAK GEREK

 Zaten her 1000 kişiye düşen 162 otomobille Avrupa'da sonuncu olduğumuzu da düşününce bu durum hiç şaşırtmıyor. Bu ne yazık ki olmayan alım gücümüzün üstüne binen ağır ÖTV+KDV vergi yükü ve fahiş oranda artan araç sahibi olma maliyetinin eseri. Diğer taraftan aslında Avrupa'nın en fazla genç nüfusuna sahip Türkiye'nin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu da gösteriyor.  Yeter ki, bu potansiyeli ortaya çıkaracak ekonomik ortamı ve dünyaya paralel bir vergi sistemini devreye sokalım. İnanın iç Pazar ne kadar büyürse Türkiye'ye o kadar yatırım gelir ve ülke o kadar hızlı kalkınır. Dünyada hem kalite, hem verimlilik anlamında rüştünü ispatlayan Türk otomotiv sanayi büyüdükçe ülke büyür, unutmayın.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları