Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Sadece Bursa'daki fabrikalar çalışıyor!

2020.03.20 13:43 - Son Güncellenme: 2020.03.20 13:43
A

ÇİN'in Vuhan şehrinden tüm dünyaya yayılan ve küresel salgın ilan edilen koronavirüs nedeniyle pek çok ülke gibi Türkiye'de de artan vakalara bağlı olarak önlemler artarken, fabrikalar üretimlere ara veriyor, şirketler de çalışanları için evden çalışmaya geçerek, tedbir almaya çalışıyor. İçinde bulduğumuz bu felaket süreçten tüm ekonomiler gibi Türkiye ekonomisi de etkilenirken, darbe yiyen sektörlerin başında ise otomotiv yer alıyor.

4 FABRİKA KAPANDI

Avrupa ve Amerika'da neredeyse tüm otomotiv fabrikaları art arda yaptıkları açıklamalarla üretime ara verirken, hem talebin düşmesi, hem tedarik sıkıntıları hem de sağlık nedenleri ile Türkiye'deki otomotiv fabrikaları da durumdan etkilenmeye başladı. Bu hafta sırasıyla önce Ford Otosan, ardından Toyota ve Honda fabrikalarında üretime 2 haftayı bulan aralar verildiği açıklanırken dün de Mercedes, Hoşdere otobüs fabrikasında 23 Mart, Aksaray kamyon fabrikasında ise 28 Mart tarihlerinde başlayarak üretim faaliyetlerine 2 haftalık ara verme kararı aldı.

TEDBİRLİ ÜRETİM OLACAK

Böylece Türkiye'de üretime devam eden büyük ölçekli otomotiv fabrikası sayısı 3'e indi. Bu 3 büyük otomotiv fabrikasının 2'si ise Bursa'da yer alan Tofaş ve Oyak Renault. Türkiye'nin en büyük otomobil fabrikası olan Oyak Renault, aldıkları tedbirler doğrultusunda üretime devam ettiklerini açıklarken, yine en büyük otomotiv üreticilerinden biri olan Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu ise çalışanlarına gönderdiği elektronik posta ile üretime hızını düşürerek devam edileceğini açıkladı. Eroldu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

CUMARTESİ DE ÇALIŞILACAK

"Son gelişmeler sonrasında çalışan sağlığı konusundaki riskleri minimize etmek amacıyla 23 Mart tarihinden itibaren üretim hatlarımızda 1.5 metre sosyal mesafe kuralını uygulamaya alarak üretim hızımızı düşürme kararı aldık. Üretimimiz 23 Mart tarihinden itibaren bu kurala uygun olarak devam edecektir. Üretim hızı düşüşü ile birlikte Mart ayında üretmemiz gereken belli sayıda Türkiye pazarı aracını Nisan ayında üreterek temsil edebileceğiz. Yeni üretim hızımız şu an itibarı ile talebe yeterli olmayabilir. Durumu günlük olarak takip ederek gerekli olması halinde üretimde cumartesi günleri devreye alabiliriz."

 

Şu anda Tofaş ve Oyak Renault dışındaBursa'da tedarik sanayinin çoğunda da siparişlere bağlı olarak üretim devam ediyor. Yani anlayacağınız tüm dünyada otomotiv üretimlerine ara verilirken, Türkiye'de otomotiv sanayinin kalbi Bursa'da faaliyetler sürüyor. Ama unutulmaması gereken nokta, ne Tofaş ne de Oyak Renault, faaliyetlerine sadece mevcut siparişleri üretmek için devam ediyor. Yani yakında bu fabrikalardan da erteleme kararı gelirse şaşırmayın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları