Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Pilleri kim daha hızlı dolduracak?

2021.05.24 14:58 - Son Güncellenme: 2021.05.24 14:59
A

Bundan yaklaşık 10 yıl önce, henüz elektrikli araçlar konusunda bu kadar radikal değişim ve dönüşüm yaşanmazken, Fransız Renault, İsrailli Better Place şirketiyle pil değiştirme sistemi geliştirmişti. O dönem biri Bursa'da üretilen elektrikli Fluence olmak üzere elektrikli modellerinin pillerini kiralayan ve bu sistemle değiştiren şirket ancak zamana yenik düşmüştü. Hem elektrikli araç talebi bugünkü kadar çok değil, hem de teknoloji daha gerideydi. Zaten bunun sonucu olarak da 2013 yılında Better Place şirketi iflas etmiş, Renault da bu sistemi rafa kaldırmıştı.

TEK TUŞLA 4.5 DAKİKA

Aradan geçen 10 sene içinde elektrikli araç dönüşümü hızlanıp, rekabat artınca, firmalar da hızlı şarja alternatif olacak yeni sistemler geliştirmeye başladı. Bu sistemlerin başında da Renault'un 10 yıl önce devreye soktup, sonra rafa kaldırdığı pil değiştirme modeli geliyor. Bu doğrultuda önce Çinli elektrik otomobil üreticisi NIO, yeni nesil pil değiştirme istasyonlarını tanıttı. Her birinde günde 312 adede kadar pil değişimi yapılabilen bu tam otomatik istasyonlarda, tek tuşla boş batarya 4.5 dakikada dolusuyla değiştiriliyor.

HIZLI DOLDURAN KAZANIR

NIO'dan sonra Çinli Aiways de elektrikli modelleri için pil değiştirme istasyonları kuracağını açıkladı. 3 yılda Çin'in 17 şehrinde 200 istasyon kurmayı planlayan Aiways, bu istasyonlarda 3 dakikada pili değiştireceğini aktardı.

Tabi Çin'de bu gelişmeler yaşanırken, bu sistemin mimarı Fransız Renault da, önümüzdeki günlerde bu konuda yeniden çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. Yani anlayacağınız, her marka elektrikli otomobil geliştirirken, artık rekabet modellerden çok kimin daha hızlı pilleri dolduracağına yoğunlaşmış durumda. Çünkü piller dolmazsa, menzil uzun olsa da kullanan için yeterli değil.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları