Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Otomotivin çatısı değişti: Sektör için tek ses zamanı

2022.04.04 11:31 - Son Güncellenme: 2022.04.04 11:31
A

21 Nisan'dan itibaren sektörün tüm çatı örgütlerinin başkanları yenilenmiş ve yeni döneme başlamış olacaklar. İşte bu durum, tarihin en belirsiz günlerini yaşadığımız bu dönemde tek ses olmak için büyük fırsat sunuyor.

TÜRKİYE'de ekonominin dinamosu olan otomotiv sektörünü temsil eden dernekler yani çatı örgütler hem çok önemli hem de çok etkilidir. Çünkü sektörün ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlara çözüm üretmek, kamuoyu ve mevzuat oluşturmak gibi misyonlara sahiplerdir. Bu dernekleri yönetmek bu yüzden kritiktir, iletişim kanalları hep açık olmalıdır. Üyeleriyle, hükümetle, diğer derneklerle ve basınla iyi diyalog ve iletişim olmazsa olmazlarıdır. Üyelerinin önemli holding ve markalardan oluştuğu düşünülürse, dernek seçimleri de iyi düşünülmeli ve planlanmalıdır. Yani hafife alınmaz, alınmamalıdır.

ODD'DE SAĞLIKLI GEÇİŞ

 44 markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği'nde (ODD) tüzük gereği yönetim kurulu başkanının görev süresi 2 dönem yani 4 yıldır. Bu yüzden ODD yönetimi seçimli genel kurul tarihini belirler ve buna göre hazırlığını yapar. Tüm yönetim kurulu ve denetim kuruluyla görüşülüp oy birliğiyle yeni dönem başkanı belirlenir. 29 Mart'taki genel kurul da aynı şekilde oldu ve Ali Bilaloğlu'nun yerine tek aday olarak çıkan Ali Haydar Bozkurt herkesin onayıyla yeni başkan oldu. İyi planlamayla geçiş sağlıklı bir şekilde gerçekleşmiş oldu.

13 otomotiv üreticisi firmanın üyesi olduğu Otomotiv Sanayi Derneği'nde (OSD) ise başkanın değişeceği son dakikaya kadar belli değildi. Evet, Haydar Yenigün'ün Ford Otosan Genel Müdürlüğünden, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanlığına atanması sonrasında, OSD Başkanlığını bırakma ihtimali vardı ama diğer Koç Grubu başkanları devam ettiği için kesin demek zordu. Defalarca sormama rağmen sessiz kaldığı için açıkçası emin olamadım.

EGEA LANSMANINDA YOKTU

Ama şu bir gerçek ki; OSD'de Koç Grubu dışında başka başkan çıkma ihtimali yok. Bu yıllardır gizli bir kural. Yenigün eğer olmayacaksa, en büyük adayın Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu olduğu da bilinen bir gerçek. Ama kimse Cengiz beyin başkan olacağını düşünmüyordu. Çünkü Cengiz beyi tanıyan bilir, çok kamuoyu ve basın önüne çıkmaz, konuşmayı pek sevmez. Hele Tofaş için Stellantis sonrası kritik bir süreçten geçerken çok zor. Düşünün otomotiv basının karşısına bile en son 1.5 yıl önce çıkmış. Geçen hafta Bursa'da ürettikleri ilk elektrikli modelleri olan hibrit Egea'nın lansmanına bile katılmadı, varın gerisini siz düşünün.

Bu yüzden OSD gibi sektörün en önemli çatı örgütünün başına geçmesi iletişim konusunda şüpheler uyandırıyor. Haydar Yenigün gibi ön planda olmayacağı kesin; o zaman rahmetli Ercan Hocamız (Tezer) gibi yine genel sekretere büyük görev düşeceğe benziyor. Bu tabİi ki benim kişisel düşüncem, Cengiz bey umarım benim yanıltır.

OYDER'DE KAÇ ADAY ÇIKACAK

Görüldüğü üzere ODD'de planlı bir seçim, OSD'de ise plansız son dakika başkan belirlendi. Koç Holding şirketlerinin ağırlığından, pek seçim olduğu da söylenemez. 2 önemli dernekte bunlar yaşanırken, 21 Nisan'da Türkiye genelindeki tüm otomotiv yetkili satıcılarını yani bayileri temsil eden Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) de seçimli genel kurul yapacak. Eski başkanın istifa etmesiyle yerine başkan olan Turgay Mersin aday olduğunu açıkladı. Ama duyduğuma göre karşısına başka adaylar da çıkabilirmiş. Yani dernekler arasında bir tek OYDER'de kıran kırana mücadele göreceğiz gibi geliyor. Sonucu merakla bekliyoruz.

Sektörün diğer önemli dernekleri TAYSAD VE TOKKDER'de ise mevcut başkanlar göreve en az bir dönem daha devam ediyor.

Sonuç olarak 21 Nisan'dan itibaren sektörün tüm çatı örgütlerinin başkanları yenilenmiş ve yeni döneme başlamış olacaklar. İşte bu durum, tarihin en belirsiz günlerini yaşadığımız bu dönemde tek ses olmak için büyük fırsat sunuyor. Her dernek kendi çıkarlarını, menfaatlerini bir tarafa bırakıp, büyük bir dönüşümün ve değişimin yaşandığı sektör için ortak paydada sesini yükseltmeli. Yoksa gelecekte pek de üzerinde konuşacağımız bir sektör olmayacak


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları