Yazarlar
Emre Özpeynirci
iletisim@bursadabugun.comOtomobil fiyatları daha da artacak!
2022.12.23 12:20 - Son Güncellenme: 2022.12.23 12:20Otomotiv sektöründe yaşanan dijitalleşmenin hızıyla birlikte, giderek daha fazla elektronik kontrol sistemi, akıllı bileşenler, yeni nesil teknolojiler otomobillere giriyor ve onları her zamankinden daha güçlü ve daha akıllı hale getiriyor. Bildiğiniz gibi Bursalı Togg dahil birçok marka da artık otomobilleri 'Akıllı Cihaz' diye tanımlamaya başladı. Ancak otomobillerde elektroniğe olan bağımlılığın bu denli artması hem tehlikeleri beraberinde getiriyor hem de fiyatların artmasını sağlıyor.
SİBER GÜVENLİK ENDİŞESİ
Bildiğiniz gibi bugün yeni nesil akıllı ve elektrikli otomobiller mevcutlardan çok daha pahalı. Kuşkusuz bunda bataryanın etkisi büyük. Ama emin olun kısa bir süre sonra bu fiyatların daha da artacağını söylemem gerek. Sebebi ise hızla büyüyen siber güvenlik endişeleri.
Çünkü günümüzde otomobillerde her ek iletişim ara yüzü ve bileşeni, siber suçlular için potansiyel bir saldırı noktası. Örneğin otonom olarak kontrol edilen araçlar veya elektronik olarak kontrol edilen sürüş ve fren fonksiyonları saldırılara davetiye çıkarıyor.

ZORUNLU HALE GELİYOR
Bu nedenle Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tüm yeni nesil araçlarda 2023 sonundan itibaren UNECE Siber Güvenlik (UN R 155) ve UNECE Yazılım Güncelleme (UN R 156) düzenlemelerini zorunlu hale getiriyor. Bu ne demek; yeni nesil araçlarda tüm elektrik kabloları, donanımı, dijital altyapı yenilenecek, güncellenecek.
Yani araçların siber saldırılardan korunabilmesi için önümüzdeki 4-5 yıl içinde 10 milyar dolardan fazla yatırım yapılması bekleniyor. İşte bu da 2024'ten itibaren yeni nesil akıllı araçların şu anki fiyatlarının da üstüne çıkacağını gösteriyor. Sonuç olarak otomobiller akıllanırken fiyatları da hızla artıyor. Avrupa'da ve dünyanın birçok ülkesinde yüksek fiyatlara karşı teşvikler devreye girerken bizde ne yazık ki vergi yükünün her geçen gün daha da artması gelecekte yeni otomobil alma şansımızı iyice azaltıyor.
Yazarın diğer yazıları
- Kazanan yine kasa! 16 Temmuz 2025 Çarşamba, 13:22
- Amaç vergi adaleti değil vergi garantisi! 17 Haziran 2025 Salı, 16:54
- Ufukta bir ÖTV artışı yok! 18 Mayıs 2025 Pazar, 18:08
- Renault'un Duster kararı yanlış mıydı? Aslında rakamlar her şeyi anlatıyor 11 Nisan 2025 Cuma, 17:24
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak 04 Mart 2025 Salı, 15:08
- Tofaş'a Panda gerek! 02 Şubat 2025 Pazar, 18:38
- Bir rekor da ÖTV tahsilatından; 537.587.500.000 TL 15 Ocak 2025 Çarşamba, 12:01
- Ya yerli üretimleri olmasaydı? 22 Aralık 2024 Pazar, 15:18
- En çok oto satanlar iş elektrik olunca yoklar 21 Aralık 2024 Cumartesi, 15:55
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! 28 Ekim 2024 Pazartesi, 13:55
Yazarlar
- İş dünyası seçim havasından çıkmalı! Hasan Boztürk
- Bursa'nın o mahallesinde toplam 23 kişi yaşıyor Hasan Yalçın
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa havada irtifa kaybediyor! İsmail Arslan
- 2016, 2020, 2024, 2026 derken... Hızlı tren ... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamız miras mı emanet mi? Prof. Dr. Murat Taş
- Sorunsuz akşamda güzel galibiyet! Çetin Sabırlı
- Geçmişin hatıraları, geleceğin rehberidir Cevdet Altınel
- Sizin de pul koleksiyonunuz var mı? Aylin Tekir
- İlk yardım eğitimi zorunlu olmalı artık Binay Kazan
- Bir Bursa klasiği: Gelenek ve modernlik aras... Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Emekli aylıkları neden düşüyor? Ferdi Sönmez
- Zeytinde Bolluk Bereket Getirir mi? Ramazan Başan
- Sel felaketinin geleceği belli değil miydi? Yeşim Mutlu
- PISA 2025 verilerine göre ülkemiz için eğiti... Tolga Bahadır Şimşek
- Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz