Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Otomobil fiyatları daha da artacak!

2022.12.23 12:20 - Son Güncellenme: 2022.12.23 12:20
A

Otomotiv sektöründe yaşanan dijitalleşmenin hızıyla birlikte, giderek daha fazla elektronik kontrol sistemi, akıllı bileşenler, yeni nesil teknolojiler otomobillere giriyor ve onları her zamankinden daha güçlü ve daha akıllı hale getiriyor. Bildiğiniz gibi Bursalı Togg dahil birçok marka da artık otomobilleri 'Akıllı Cihaz' diye tanımlamaya başladı. Ancak otomobillerde elektroniğe olan bağımlılığın bu denli artması hem tehlikeleri beraberinde getiriyor hem de fiyatların artmasını sağlıyor.

SİBER GÜVENLİK ENDİŞESİ

Bildiğiniz gibi bugün yeni nesil akıllı ve elektrikli otomobiller mevcutlardan çok daha pahalı. Kuşkusuz bunda bataryanın etkisi büyük. Ama emin olun kısa bir süre sonra bu fiyatların daha da artacağını söylemem gerek. Sebebi ise hızla büyüyen siber güvenlik endişeleri.

Çünkü günümüzde otomobillerde her ek iletişim ara yüzü ve bileşeni, siber suçlular için potansiyel bir saldırı noktası. Örneğin otonom olarak kontrol edilen araçlar veya elektronik olarak kontrol edilen sürüş ve fren fonksiyonları saldırılara davetiye çıkarıyor.

ZORUNLU HALE GELİYOR

Bu nedenle Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tüm yeni nesil araçlarda 2023 sonundan itibaren UNECE Siber Güvenlik (UN R 155) ve UNECE Yazılım Güncelleme (UN R 156) düzenlemelerini zorunlu hale getiriyor. Bu ne demek;  yeni nesil araçlarda tüm elektrik kabloları, donanımı, dijital altyapı yenilenecek, güncellenecek.

Yani araçların siber saldırılardan korunabilmesi için önümüzdeki 4-5 yıl içinde 10 milyar dolardan fazla yatırım yapılması bekleniyor. İşte bu da 2024'ten itibaren yeni nesil akıllı araçların şu anki fiyatlarının da üstüne çıkacağını gösteriyor. Sonuç olarak otomobiller akıllanırken fiyatları da hızla artıyor. Avrupa'da ve dünyanın birçok ülkesinde yüksek fiyatlara karşı teşvikler devreye girerken bizde ne yazık ki vergi yükünün her geçen gün daha da artması gelecekte yeni otomobil alma şansımızı iyice azaltıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları