Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Otomobil fiyatları %35-40 daha artar

2021.11.23 18:40 - Son Güncellenme: 2021.11.23 18:40
A

13 Ağustos'taki ÖTV'deki matrah güncellemesinden bugüne baktığımızda kurdaki artışın özellikle Euro'da yüzde 40'ı aştığını görüyorsunuz. Yani bazı otomobillerdeki yüzde 17'lik güncelleme indirimi çoktan ortadan kalktığı gibi bir de üstüne ciddi zamlar gelmiş durumda.

HURDA BİLE ALAMAYIZ

O dönem yüzde 50'lik ÖTV dilimine inen tüm modeller yeniden yüzde 80'lik dilime çıkarken, fiyatları da yüzde 20'den fazla arttı ve artmaya devam ediyor. Bugün çok net artık Türkiye'de otomobil fiyatlarının uçuşa geçtiğini, bırakın her ayı her hafta zam geldiğini net olarak görüyoruz. Yani artık otomobilden, oluşan ve oluşacak yüksek fiyatlardan yana hiç şansımız olmayacak gibi. Hayır artık hurda statüsündeki 2.el otomobilleri de alamayacak hale geldik.

ÖTV'DE MÜDAHALE ŞART

Ama özellikle bugün yaşanan kur artışıyla şu daha net anlaşıldı ki, aralıkta kesin ve acil bir şekilde ÖTV güncellemesi yapılmalı. Aksi takdirde Aralık ayında araç fiyatları uçuşa geçen kur ve ÖTV baremleri yüzünden %35-40 oranında daha zamlanacak. Bu da çok netenflasyona yansıyacak. Markalar şu an teker teker zam açıklıyor olsa da ay başında gelecekler zamlar gerçekten sektörün belini tam anlamıyla kıracak.

O yüzden ÖTV indirimini geçtim, en azından matrah güncellemesi yapılarak, kur artışının en azından bir kısının etkisi azaltılabilir. Bakalım bu gerçekleşecek mi, yoksa her şeyde olduğu gibi otomobil fiyatları da serbest uçuşa devam mı edecek.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları