Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Otomobil en likit yatırım aracı oldu

2022.06.02 19:02 - Son Güncellenme: 2022.06.02 22:14
A

Mayıs ayında otomobil satışları yüksek fiyatlara rağmen %20 arttı

Mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 19.1 artarak 65 bin 167 adet oldu. Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 20 artışla 51 bin 750 adet, hafif ticari araç satışları ise yüzde 15,7 artışla 13 bin 417 adet oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) raporuna göre ilk 5 ay sonunda ise otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 12 daralarak 277 bin 252 adet oldu. 5 ay sonunda otomobil satışları yüzde 13,6 oranında azalarak 214 bin 148 adede, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 5,7 azalarak 63 bin 104 adede geriledi.

ARTIŞIN SEBEBİ YATIRIM

Son 4 yılın en iyi mayıs ayı sonuçları ortaya çıkarken, 10 yıl ortalaması olan 65 bin adetlik satış da yakalanmış. Mayıs ayında otomobil satışlarındaki artışın temel sebebi fiyatlar daha da artacak diye imkânı olanların yatırım amaçlı yaptığı alımlardan kaynaklandı. Yetkililer yeterli araç olsa daha da satılacağını belirterek, otomobilin şu anda en likit yatırım aracı olduğunun altını çiziyorlar.

KOLAY NAKDE DÖNÜYOR

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, mayıs ayı sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Otomobil alanların ne kadarının yatırım amacıyla aldığını gösteren bir istatistik yok elimizde Ancak birikimi olanların gayrimenkul ve otomobil arasında bir seçim yapması durumunda otomobili daha fazla tercih etmelerinde iki ana sebep ön plana çıkıyor. İlki otomobil fiyatlarına ulaşmak gayrimenkule göre nispeten daha kolay. İkincisi ise ihtiyaç halinde otomobili daha hızlı nakde çevirebilecek olmaları" yorumunu yaptı.

Bugün pazar büyüklüğünü halen araç bulunurluğunun belirlediğini de kaydeden Bozkurt, "Belli modellerde hala bir kaç aylık bekleme süreleri devam ettiği için arzın talebi karşılayamadığını söyleyebiliriz" dedi.

TEK ÖTV DİLİMİ KALACAK

Bu arada mayıs ayı itibariyle otomobil pazarında satılan her 100 otomobilin 75 adedi yüzde 80'lik ÖTV diliminde yer aldı. Sadece 14,5 adedi yüzde 70'lik dilimde kalırken, yüzde 60'lık dilimin oranı yüzde 5.8'e kadar geriledi. Yüzde 45 ve 50'lik ÖTV dilimlerinde ise uzun süredir hiç otomobil kalmadı. Bu gidişle matrah güncellemesi olmazsa her otomobil yüzde 80'lik ÖTV dilimini tadacak görünüyor.

Bursalılar arasında liderlik mücadelesi

Mayıs ayında hem toplam hem de otomobil satışlarında Fiat, Bursa'da ürettiği modellerle yeniden liderliğe ulaşırken, Renault 2 aylık liderlik sonrası Bursa'da ürettiği modellerle ikinci sıraya indi. Mayısta ve bundan sonra artık otomobil sıralamasını daha fazla araç bulan belirleyecek görünüyor. Mayısta Volkswagen 2.sıraya yükselirken, Opel ise Toyota ve Hyundai gibi yerli ürteicileri geçip 4. sırada yer aldı.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları