Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Otomobil alırken bunlara dikkat edin!

2020.12.22 23:51 - Son Güncellenme: 2020.12.22 23:51
A

BİR araç alırken fiyat/maliyet karşılaştırmasını 'Profesyonel' yöntemle nasıl yaparız?

Bugün otomobil alanların maliyet hesaplama kriterlerine baktığımda bunu nasıl yapmaları gerektiğini tam olarak bilmediklerini gözlemliyorum. Birçok kişi araç alırken, ilgilendiği ve birbirine yakın segmentteki farklı markaları karşılaştırırken, sadece satış fiyatı karşılaştırması yapıyor veya 'dizel olursa ucuz olur' diyenler olabiliyor. 

Oysa bu aracın gerçek maliyetini hesaplamak ve karşılaştırmak için yeterli değil. Bu yaklaşım, "Benzine zam gelse de ben hep 50 liralık alıyorum" gibi gerçek karşılaştırma hesaplamasından oldukça uzak bir durum. Gelin araç fiyat karşılaştırmasını daha bilimsel ve doğru sonucu verecek şekilde nasıl yapmamız gerektiğini adım adım birlikte inceleyelim. 

4 MADDEDE DOĞRU ALIM

1) Karşılaştıracağınız modellerin, eğer varsa kampanyalı fiyatlarını alın.

2) Bu araçlardaki donanım seviyelerindeki farklara bakın. Bu donanım farkları için kabul edilebilir değerleri belirleyin. Örneğin karşılaştırdığınız araçlardan birisinde sunroof var, diğerinde olmayabilir. Sunroof icin piyasadaki ortalama maliyeti aracın fiyatına ekleyin. Bu işlemi tüm donanım farkı olan diğer kalemler için tekrarlayarak, karşılaştırdığınız her iki aracın 'elma-elma' dediğimiz, aynı donanım/ekipman/aksesuar seviyesinde olsaydı, yani birebir aynı özelliklere sahip olsaydı son fiyatı ne olacaktı, bunu görmenize yarayacaktır.

3) Bir sonraki adım, araç işletim maliyetini hesaplamaktır. Bunun için önerim 3 yıllık yakıt, periyodik bakım, MTV maliyetlerini her iki araç için de ayrı ayrı hesaplamak gerekmektedir. Bu hesabı yaparken yılda ortalama kaç km yol yapacağınızı da bu hesaplamada dikkate almanız gerekmektedir. Buna göre 3 yılda kaç kez periyodik bakıma girmeniz gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Periyodik bakım maliyetlerini yine o markanın yetkili servisinden öğrenmeniz gerekmektedir. 

4) Hesaplanması gereken en önemli maliyet ise aracın toplam sahip olma maliyetidir. Bu hesaplama yapılırken, aracın sıfır km olarak alınırken ödenen fiyattan, 3 yıl sonra 2.el olarak satacağınız tahmini fiyatı düşerek bu 3 yıl boyunca aracın kendisi için cebinizden çıkacak net fiyatı hesaplamalısınız. Bu rakamı bir üst maddede hesapladığımız araç işletim maliyetine ekleyeniz. Elde edeceğiniz rakam, o aracın size 3 yıl boyunca ki gerçek maliyetini verecektir. Bu hesaplamaya yakıt, MTV, periyodik servis bakımı, aracın alım-satım fiyatı dâhildir. Cebinizden çıkacak net rakamı size verecektir.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları