Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Ne mutlu ki, otomobillerdeki ÖTV yükünün herkes farkında

2022.07.26 14:52 - Son Güncellenme: 2022.07.26 14:52
A

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün sosyal medya hesabından 1.6 lt ve altı motora sahip otomobillerdeki ÖTV oranlarını 4'te 1'i indireceklerini belirterek, "Bizler iktidara gelinceye kadar, otomobil alımını öteleyin, almayın. Geldiğimizde halkımızın en çok rağbet gösterdiği araç segmentlerinde ÖTV'yi çizeceğiz. ÖTV'yi de lüks araç alanlara uygulayacağız. Onlar da güzel güzel ödeyecekler vergilerini ülkelerine" açıklamasını yaptı.

ÖTV YÜKÜNÜN FARKINDALAR

Bu açıklamalar cok önemli. ÖTV yükünün ne kadar yüksek olduğunun farkında olmaları ve bir çözüm arayışına gireceklerini duymak umut verici. Sonuçta vergiden vergi almak yerine çağdaş bir vergi sistemine ihtiyacımız var. Ama sayın Kılıçdaroğlu'nun söylediklerinde bir kaç ayrıntı önemli;

1) Her ne kadar son dönemde fiyat artışlarından dolayı 'yatırım' amaçlı alım artsa da gerçekte otomobil bir İHTİYAÇTIR. Bu noktada "Seçime kadar bekleyin" demek tartışılacak bir söylemdir. Çünkü insanlar, kurumlar bu ihtiyaçlarını aylarca bekletemezler.

2) Diğer açıdan bakıldığında, yapılacak ÖTV indirimiyle seçimlerden sonra 'ucuz otomobil' vaadi bir beklenti yaratacaktır. Ama unutmayın seçime kadar otomobil fiyatları her ay global zamlar, kur artışlarından ve ÖTV değişikliklerinden etkilenecek, yani zamlar durmayacaktır. 

3) "Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları sektörü olumsuz etkiler mi?" diye çok soruluyor. Şu ortamda bence çok etkilemez. Çünkü seçim ve seçim sonrası gibi uzun vadeli bir tarihten bahsediliyor. Yani insanların ve kurumların mobilite ihtiyaçlarını bu kadar erteleme lüksleri olmaz.

HERKES YATIRIM İÇİN ALMIYOR

Engellisi var, kurumsalı, kiralama şirketi var, yeni evleneni var, çocuğu olanı var. 85 milyonluk ülkeden bahsediyoruz. Herkes otomobilleri yatırım amaçlı almıyor. Sonuç olarak ilkel vergi sistemimiz bir an önce yenilenmeli, insanlar daha uygun fiyatlara otomobil almalı.

Bu arada Cumhurbaşkanı'na ÖTV matrahlarını 3 kat artırma ve indirme yetkisi veren karar yeni değil Ekim 2021'de yayınlanmıştı. Sadece bu değişiklik dün gece Resmi Gazete'de tebliğ edilmiş oldu. Kılıçdaroğlu'nun açıklamasıyla filan hiçbir alakası yok.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları