Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Ne çektin be OTOMOTİV!

2022.01.24 22:27 - Son Güncellenme: 2022.01.24 22:27
A

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü otomotiv büyük bir kaos yaşıyor. Zaten devam eden çip krizi ve tedarik problemleri nedeniyle zor günler yaşayan sektör, bunun üstüne cumartesi günü bir de doğalgaz kaynaklı elektrik kesintileriyle karşılaştı. Bu yeni kriz, İran'ın iletim hatlarında kaçak olduğu için Türkiye'ye verdiği gazı kesmesiyle yaşandı. Gazın kesilmesiyle birlikte Türkiye'de elektrik üretimi yarı yarıya azaldı. Hükümet de aşırı soğuklarda şehirlerin gazını kesmemek için bunu sanayi üzerinden yönetme yolunu seçti.

3 GÜNDE BİTECEK Mİ?

Buna bağlı olarak da yüksek enerji tüketiminin olduğu Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve büyük sanayi şirketlerinde 3 günlük elektrikli kesintisine gidileceği açıklandı. Aslında bu sürecin 3 günde biteceği de şüpheli. Çünkü İran arızanın 31 Ocak tarihine kadar süreceğini bildirirken, Enerji Bakanı ise, "Bizim hedefimiz 31 Ocak'tan önce tamiri tamamlayıp sorunu çözmek. Bunu İran'a bildirdik" açıklamasını yapıyor. Ancak işler bildirmekle, inanmakla oluyor net sonuç gerekiyor.

Yaşanan bu kriz özellikle ihracatçı sektörlerde büyük sıkıntı yaratırken bunların tabi ki başında otomotiv ana ve yan sanayi yer alıyor.  Yetkililer doğalgaz kaynaklı elektrik kesintileri nedeniyle şu anda büyük bir kaos yaşandığının altını çizerek nedenini ise şöyle açıklıyor: "Çünkü kesinti tarihlerini sanayicilerle irtibata geçilmeden elektrik şirketleri tarafından belirlendi. İtirazlarımız bu yüzden. Bu kesintilerde önem sırası kesinlikle yapılmalıydı."

1 MİLYAR DOLAR KAYIP

Yaşanan krizin otomotiv sektörüne faturası da çok ağır olacak. Sadece maddi olarak 3 günlük kaybın 1 milyar doları bulacağından bahsedilirken, bu durum Türk otomotiv sektörünün küresel rekabet gücüne de olumsuz yansıyacak. Çünkü ana üreticiler istedikleri parçayı zamanında alamadığı zaman çok rahatlıkla başka şirketlere dönebiliyor. Bunu Çin'deki pandemi sürecinde net olarak yaşamış, Türkiye bu sayede avantaj sağlamıştı. Bu noktada sektörün en büyük umudu kesintilerin 3 günle sınırlı kalması. Ama kimse bu konuda ne yazık ki net bir şey söyleyemiyor. Yani uzama ihtimali yüksek.

HANGİ GÜNLER KAPALILAR

Peki fabrikalarda üretimler ne zaman duracak? Taşıt Araçları Tedarik Sanayi Derneği'nin (TAYSAD) hazırladığı tabloya göre otomotiv fabrikalarındaki duruş takvimi şöyle;

  • Tofaş Bursa'daki fabrikasında elektrik kesintisi nedeniyle pazartesi (bugün) gününden başlayarak perşembe gününe kadar üretime üç gün ara verecek.
  • Ford Otosan'ın Gölcük fabrikasında pazartesi, Perşembe ve Cuma, İnönü fabrikasında ise Çarşamba ve Perşembe üretimler duracak.
  • Oyak Renault zaten elektrik krizi öncesinde çip krizine bağlı tedarik problemleri nedeniyle 24 Ocak-7 Şubat arasında üretimi durduracağını açıklamıştı.
  • Hyundai Assan ve Toyota Salı, Çarşamba ve Cuma günü üretimi durduracak.
  • MAN, pazar gününe kadar üretimi durdurdu.
  • Mercedes ise Hoşdere fabrikasında üretimi Perşembe ve cumartesi günü durduracağını açıkladı.

A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları