Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Kurlar düşünce fiyatlar iner mi?

2020.11.11 19:36 - Son Güncellenme: 2020.11.11 19:36
A

30 Ağustos'tan bu yana özellikle Euro'nun önemli ölçüde değer kazanması pazardaki tüm dengeleri altüst etti. Otomobil fiyatları, kurlardaki artış ve bunun üstüne ÖTV'de üst dilime çıkmasıyla yüzde 30'a yakın artarken, bu artışlardan yerli otomobiller de nasibini aldı. Kasım ayına gelindiğine kurlardaki artış fiyatlara yansıyınca gerçekler ortaya çıktı. Türkiye'de üretilen 8 modelin en az bir donanımı yüzde 80'lik dilime girerek, 280 ila 360 bin TL arasında fiyatlara ulaştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kasım ayında kurlardaki ve ÖTV dilimindeki değişimlere bağlı olarak fiyatlarda yaşanan artışlar sonrası, "Acaba yerli otoyu koruyacak matrah güncellemesi yapılır mı?" sorusu gündeme geldi. Ancak bu hafta ekonomi yönetiminde yaşanan sürpriz değişimler sonrası, kurlarda gevşeme yaşanmaya başladı. Geçen hafta 10 TL'yi aşan Euro bugün 9.2 TL'ye kadar gerileyince bu kez de, "Kurlar düşüyor, otomobil fiyatları geriler mi?" sorusu sorulmaya başlandı.

Arkadaşlar anlık kur değişimlerinde fiyatlar öyle sanıldığı gibi hızla değişmez. Şöyle örnek vereyim, bir ay boyunca kurdaki artış yüzde 10'u bulmuşsa, fiyatlar bir sonraki ayın başında güncellenir. Kurdaki artışın bir kısmı fiyatlara yedirilir. Yani araçlar gümrükten çekildiği an kur hangi seviyedeyse, o fiyatla ülkeye girer ve üzerine vergiler eklenerek satışa sunulur. Eğer yüksek kurdan araç çekilmiş ve stokta duruyorsa, kur ne kadar inerse insin o aracın fiyatı değişmez çünkü giriş fiyatı bellidir.

İŞİN TABİATINA AYKIRI

Dolayısıyla kurdaki düşüşü herkes gibi otomotiv satıcıları da ister ve bekler. Ama bugünkü kur düşüşü anlık olarak fiyatlara yansıyamaz. İşin tabiatına aykırı. Ama bu seviyede kalırsa, yeni gelen araçlarda fiyat güncellemesi yapılır ve tüketiciye yansıtılır.

İşte kurlarda yaşanan bu dalgalanmalarda fiyatları yönetmek gerçekten zordur. Ama bu hafta olası faiz artırımında kurlar daha da gevşer ve Euro 9 TL'nin altına gerilerse o zaman fiyatlarda aşağı yönlü bir hareket olacaktır. Çünkü düşük kurla ülkeye sokulan aracın ÖTV'si de aynı şekilde alt dilime gireceği için düşer. Bu durumda bir matrah güncellemesi de gündemden kalkar. Bekleyip göreceğiz ama unutmayalım kurdaki gevşeme çok da kalıcı gibi durmuyor. O yüzden kimse beklentiye girmemeli...

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları