Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Kilit isim Jan Nahum!

2021.06.23 23:26 - Son Güncellenme: 2021.06.23 23:26
A

GÜNLERDİR Türkiye SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın açıklamalarını, yakalanmasını, davasını, iş insanı İnan Kıraç'la olan ilişkisini konuşuyor, yazıyor çiziyor.

Bu konuya çok girmek istememiştim ama dün Fatih Altaylı, İnan Kıraç ve Sezgin Baran Korkmaz'ın fotoğrafını yayınlayıp, "Sizce bu mutsuz bir ortaklığın fotoğrafı mı" sorusunu sorunca çok önemli bir detayın dikkatlerden kaçtığını fark ettim.

Şimdi size kimsenin hatırlamadığı o detayı kronolojik sıraya göre aktarmak istiyorum.

Her şey aslında 2017 yılının ortasında İnan Kıraç ve Jan Nahum arasındaki sebebini bilmediğimiz çok bir büyük kavgayla başladı.

Bilmeyenler için hatırlatmak gerekirse, İnan Kıraç merhum Vehbi Koç'un damadı, Jan Nahum ise Vehbi Koç'un ortağı ve dostu Bernar Nahum'un iki oğlundan biri. Diğer oğlu ise Claude Nahum.

Uzun yıllar Koç Holding'de görev alan, omuz omuza çalışan bu kişiler ayrılıp önce Karsan'ın ana şirketi Kıraça Holding sonra da tasarım şirketi Hexagon'da ortak oldular.

Karsan'da çoğunluk İnan Kıraç ve ailesinde, Hexagon'da ise Nahum kardeşlerdeydi.

2 ortak birlikte hem Karsan hem de Hexagon'da önemli işler yapmış, ses getiren projelere imza atmıştı Hatırlayanlar vardır, New York'ta geleceğin taksisi yarışmasında geliştirdikleri araç finale kalmış, daha sonra Cenevre fuarında dönemin Sanayi Bakanı ile dünyaya tanıtılmıştı.

Ancak ne olduysa her şey 2017 yılında değişti ve iki ortak dönüşü olmayan büyük bir kavgayla yollarını ayırdı. İş alacak davalarına kadar gitmiş ama sebebi ısrarla açıklanmamıştı.

Bu kavga öyle bir hal almıştı, birbirlerine tahammülleri yoktu.

Tarihler Kasım 2017'yi gösterdiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nu (TOGG) yani yerli otomobil projesinin 5 babayiğidin tanıtmış, bu isimler arasında İnan Kıraç da yer almıştı. O toplantıda İnan Kıraç'ın şirketi olarak Kıraça Holding deklare edilmişti.

Ancak Kıraça Holding'de Nahum kardeşlerin hissesi olduğu için, bir süre sonra resmi olarak kurulan TOGG şirketinde İnan Kıraç, tamamı kendisine ait olan Kök Ulaşım A.Ş. ile yer almıştı.

İkili arasında yaşanan ve bitmesi mümkün olmayan bu büyük kavga sonrası yüzde 60'ı Nahum kardeşlere yüzde 40'ı ise İnan Kıraç'a ait tasarım şirketi Hexogon finansal zorluk içine girdi. Karsan'la iş yapamıyorlar, ödemeler aksıyordu.

İşte herkesin atladığı detay bu aşamada yaşandı. Ağustos 2019'da ilk olarak İnan Kıraç yüzde 40 hissesini 12.4 milyon TL'ye SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'a satarak Hexagon'dan çıktı. O tarihe kadar inanın ben ismini hiç duymamıştım.

Bu satışla ilgili gelişmeleri yazıp, sosyal medyada paylaştıktan hemen sonra Jan Nahum yanında Sezgin Baran Korkmaz'la birlikte beni arayarak kendi yüzde 19.72'lik hissesini de Korkmaz'a sattığını söyledi. Bu sayede ben de ilk kez Nahum'un telefonundan Sezgin Baran Korkmaz'la konuşmuş oldum. Büyük hedefleri olduğunu, güzel işler yapacaklarını söyledi.

Yani Korkmaz ilk etapta Hexagon'un yüzde 60 hissesini  almış sonra Nahum Kardeşlere ait Hexagon Danışmanlık'ın yüzde 40'lık hissesini de aldığını açıklamıştı. Toplam ödediği bedelinde o zamanki nominal değerle 50 milyon TL olduğu açıklamıştı.

Bu satışın ardından Kıraç ve Nahum'un bir şirkette ortaklıkları bitmiş sıra Kıraça Holding ve Karsan'daki ortaklıklarına gelmişti.

İşte bu da Eylül 2020'de gerçekleşti. Sezgin Baran Korkmaz, Nahum kardeşlerin Kıraça Holding'de yüzde 45 hisseye sahip oldukları Lüksemburg Merkezli Silcolux şirketini 82 milyon dolara aldığı açıklandı. Haberi de ilk olarak Reuters haber ajansı İngilizce olarak verdi. Bunun üzerine ben de hemen Sezgin Baran Korkmaz'a mesaj atarak, haberi teyit etmek istedim. Kendisi hemen cevap vererek konuyu doğruladı.

Bu satışla birlikte İnan Kıraç ve Nahum kardeşlerin ortaklıkları tamamen bitmiş oldu. Bu noktadan sonrasını zaten biliyorsunuz. İnan Kıraç, Deniz Zeyrek'e açıklama yaparak SBK'nın 82 milyon dolar ödeyerek aldığı hisseleri 6 milyon dolara hukuki yollardan geri aldığını söyledi. Tabi bu açıklama kafaları karıştırdı.

Sonuç olarak SBK'ya ilk satışı İnan Kıraç yaparken, kilit isim Jan Nahum ise sessizliğini koruyor. Sezgin Baran Korkmaz'dan 82 milyon dolar alan Jan Nahum'a mesaj attım, aradım ama şu ana kadar dönmedi. Bence bu konuda kilit isim olan Nahum düğümü çözecek de tek isim.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları