Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Karsan'ın ortağı ABD'de yeni fabrika kuruyor

2020.03.05 13:03 - Son Güncellenme: 2020.03.05 13:03
A

GEÇEN hafta Bursa merkezli ticari araç üreticisi Karsan'la ilgili gerçekleşmesi durumunda Türkiye lehine çok önemli bir iddiayı Sözcü Gazetesi'ndeki sayfama taşıdım, CEO'nun açıklamasına da yer verdim ama ortalık karıştı. Karsan hisseleri uçtu, KAP'a yazımın içine de koyduğum benzer bir açıklama yapıldı.

Önce iddia neydi onu vereyim, sonra da yeni gelişmeleri aktarayım.

Efendim bilmeyenler için Amerikan Posta Servisi (USPS) 2015 yılında toplam 180 bin aracın yenilenmesini kapsayan 6.3 milyar dolarlık dev bir filo ihalesi açmıştı. 'Yeni nesil dağıtım aracı' ismindeki bu ihalenin, son 4 finalistten biri olan Karsan'ın lehine sonuçlandığı yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Hatta iddialara göre yakında resmi açıklaması yapılması beklenen ihale sonucuna göre Karsan'ın 180 bin aracın 100 binini üreteceği, bu konuda nihai anlaşmayı yakında imzalayacağı söyleniyordu. Bunu iddiaları dile getirenlerin Karsan'a çok yakın kaynaklar olduğunun altını çizmem gerek.

USPS de 2019 yılında yaptığı açıklamada, ihaleyi birden fazla şirkete paylaştırabileceklerini belirtmiş ve nihai kararın 2020 başında açıklanacağını duyurmuştu. Yani süreçle ilgili bir sıkıntı yok.

AMERİKAN ŞİRKETLE ORTAKLIK

Ama hatırlatmak gerekirse Karsan, bu önemli ihaleyi alma şansını artırmak için de 2018 yılında USPS'in kullandığı araçların büyük bölümünü üreten Amerikan Morgan Olson ile ortaklık anlaşması imzalamıştı. Yani ihaleye kazanması durumunda araçların montajı, üretimi, satış ve satış sonrası hizmetlerini ortağı Morgan Olson'la birlikte ABD'de yapacağını duyurmuştu.

Açıkçası zaten ABD üretim USPS'nin şartnamesinde yer alan bir maddeydi.

Sonuç olarak Türkiye'nin bu zor günlerde böylesine olumlu gelişmelere ihtiyacı var. Umarım nihai sonuç iddia edildiği gibi lehimize sonuçlanır da, son dönemde büyük sıkıntı yaşayan Karsan yeniden yükselişe geçer.

Ama üzerine basa basa 'iddia' dediğim bu yazıyı yazdıktan sonra sanki büyük bir suç işlemişim gibi üstüme saldırılmasını anlayamadım. Sonuçta Karsan'ın ABD'li ortağı ile ihalede çok güçlü olduğu ve kazanma ihtimalinin çok yüksek olduğu biliniyor. USPS, ihaleyi birden fazla şirkete vereceğini de açıklamış. Eee o zaman 4 şirketten sizce kimler daha şanslı. Yazımı iyi okusalar aslında ne olduğunu anlayacaklar ama nerede!

ABD'DE YENİ FABRİKA

Hep beraber nihai sonucu bekleyip, göreceğiz. Umarım yazdığım gibi Karsan ve Türk otomotiv sanayi lehine gerçekleşir. Bu arada Karsan'ın ortağı Morgan Olson ile ilgili yeni bir bilgi daha vereyim. Amerikalı şirket Virginia'da yeni fabrika kuruyor. Mayıstan itibaren 703 kişiyi işe alacağını açıklayan ABD'li şirket, yılın ikinci yarısında da üretime geçmeyi planlıyor. Tabi ki bu fabrikada Karsan'la birlikte üretim yapılacak. Yapılan planlamalar hem USPS'e araç üretmek hem de Karsan'ın elektrikli Jest modelini ABD için üretmek üzerine kurulu.

Yani yazılarımı yalanlayanlar, biraz okusun, araştırsın, dünyada neler olduğunu takip etsin. Sonunda mahcup olmasınlar...

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları